Dezvăluirile lui Erdogan: jurnalistul saudit a fost asasinat „într-un mod sălbatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Ankara a prezentat, marţi, în parlamentul turc filmul evenimentelor în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi şi a insistat asupra faptului că a fost vorba despre un act premeditat de saudiţi.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a venit marţi, aşa cum a promis încă de duminică, în faţa parlamentarilor din partidul său, AKP, pentru a face dezvăluiri cu privire la cazul jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, colaborator al „Washington Post“, care a fost ucis în consulatul ţării sale din Istanbul, în care a intrat pe 2 octombrie.

Liderul de la Ankara a insistat că autorităţile turce au dovezi că uciderea jurnalistului a fost un act intenţionat şi nicidecum accidental, aşa cum au afirmat saudiţii după ce au recunoscut, într-un final, că Jamal Khashoggi a murit în reprezentanţa diplomatică din Istanbul.

În faţa parlamentarilor, Erdogan a refăcut filmul evenimentelor, relevă hurriyetdailynews.com. Astfel, a explicat el, Khashoggi a venit prima dată la consulatul saudit din Istanbul pe data de 28 septembrie în vederea obţinerii unor documente necesare căsătoriei sale cu logodnica sa, care are cetăţenie turcă. A fost momentul în care a început drumul spre asasinarea lui, care a avut loc patru zile mai târziu, când acesta a revenit la reprezentanţa diplomatică. 

Operaţiune coordonată

Pe 1 octombrie, o echipă formată din trei saudiţi a aterizat la Istanbul şi a mers la consulat. O altă echipă a consulatului a plecat spre pădurea Belgrad din Istanbul şi provincia Yalova din apropiere (zonă cercetată acum ca urmare a unor suspiciuni că parţi din trupul jurnalistului ar fi fost aruncate acolo).

A venit apoi un alt grup la Istanbul - o echipă formată din 15 persoane, care a mers la consulat în dimineaţa zilei de 2 octombrie şi a înlăturat hard-disk-urile camerelor de supraveghere de acolo.

Khashoggi a intrat în reprezentanţa diplomatică după-amiază şi nu a mai ieşit. Logodnica sa a informat autorităţile turce despre dispariţia lui, iar oficialii turci au verificat înregistrările de pe camerele de supraveghere din apropiere şi au confirmat că jurnalistul nu a mai ieşit din clădire.

Procurorul-şef din Istanbul a lansat o investigaţie, stabilind că 15 saudiţi, inclusivi ofiţeri ai serviciilor de informaţii şi experţi criminalişti, au venit în Turcia înainte de vizita din 2 octombrie a lui Khashoggi la consulat.

Unul dintre ei a încercat apoi să se dea drept Khashoggi folosind hainele şi ochelarii acestuia şi punându-şi o barbă falsă, înainte de a părăsi Turcia alături de alţi saudiţi.

Pe 4 octombrie, Arabia Saudită a respins afirmaţiile potrivit cărora jurnalistul ar fi fost ucis, iar consulul a invitat reporteri ai Reuters în clădire pentru a demonstra că totul este în regulă, a punctat Erdogan. 

„Oficialii saudiţi ne-au permis să cercetăm clădirea consulatului după ce am menţinut subiectul pe agenda presei internaţionale“, a subliniat preşedintele Turciei, în contextul în care în presa turcă s-au scurs constant informaţii despre acest caz, unele de-a dreptul cutremurătoare.

Liderul de la Ankara a afirmat că a vorbit cu regele Salman pe 14 octombrie şi au format o echipă comună de investigaţii. „Aşa au putut intra oficialii noştri în consulat şi în reşedinţa consulului. M-am plâns de atitudinea lui şi a fost demis (de Riad)“, a mai spus Erdogan.

La 17 zile de la moartea lui Khashoggi, Arabia Saudită a admis că jurnalistul a fost ucis în consulat. „Am avut o altă convorbire telefonică şi ne-au spus că 18 saudiţi, inclusiv oameni din echipa de 15 membri pe care am demascat-o, au fost arestaţi în Arabia Saudită“, a spus Erdogan, cerând totodată ca aceştia să fie judecaţi la Istanbul, unde a fost comisă fapta.

Dovezile se lasă aşteptate

„Avem dovezi puternice că uciderea a fost intenţionată, nu accidentală“, a insistat preşedintele Turciei, care vrea ca toţi cei implicaţi să fie traşi la răspundere pentru ceea ce el a numit o operaţiune politică, premeditată şi meticulos plănuită.

Totodată, liderul de la Ankara a vorbit despre „sinceritatea“ regelui saudit Salman în această investigaţie, dar nu a făcut nicio referire la puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, despre care se crede că era la curent cu asasinatul, fiind suspectat chiar că ar fi ordonat uciderea jurnalistului disident, un critic înverşunat al său.

De asemenea, preşedintele Turciei nu a făcut nicio referire la înregistrări audio sau video, care le-ar aduce grave prejudicii liderilor saudiţi. Deşi mai multe surse afirmă că oficialii turci s-ar afla în posesia unor astfel de dovezi, unii observatori sunt de părere că Erdogan le va aduce în discuţie numai atunci când va fi în folosul său. 

Bucăţi din corpul jurnalistului, găsite în grădina consulului 

Părţi din cadavrul jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în interiorul Consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, au fost găsite în grădina reşedinţei consulului saudit, potrivit corespondentului Sky News din Turcia.

Preşedintele partidului turc VATAN a declarat, conform presei ruse, că aceste rămăşiţe au fost descoperite într-o fântână. Reşedinţa consulului este situată la numai câteva sute de metri de consulat.

Informaţia a fost făcută publică la câteva zile de la percheziţiile efectuate la reşedinţa consulului, şi la scurt timp după discursul preşedintelui turc privind cazul jurnalistului Jamal Khashoggi.

În ultima perioadă s-au ridicat tot mai multe semne de întrebare cu privire la trupul jurnalistului, mai ales în contextul în care autorităţile saudite au afirmat că acesta a murit în urma unei altercaţii, contrazicând astfel informaţiile din presa turcă potrivit cărora Khashoggi a fost torturat, decapitat şi apoi tranşat. 

De altfel, şi preşedintele american, Donald Trump, s-a declarat luni nemulţumit de explicaţiile saudiţilor privind moartea jurnalistului. În acest timp, directoarea CIA (Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite), Gina Haspel, a plecat în Turcia, fapt ce sugerează, potrivit presei americane, că Washingtonul ar vrea acces la dovezile deţinute de turci în acest caz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite