În lume

articolul anterior articolul urmator

Dicţionarul ignorat de unii eurasiatici

15
9 Jun 2014 11:56:20
Ion Petrescu

Comemorarea celor şapte decenii trecute de la debarcarea din Normandia a adus în atenţia celor interesaţi pe bigotul de ieri şi pe cel de azi. Din perspectivă occidentală, bigotul este o persoană care este intolerantă cu orice alte idei decât cea proprie, în special în chestiuni ce ţin de religie, politică sau rasă. Bigotul de ieri era Adolf Hitler. Bigotul de azi...

Merită să priviţi, mai întâi, "D-Day invasion June 1944: The spies, secrecy and codewords" , imagini care reconstituie o parte din eforturile aliaţilor pentru pregătirea, în secret, a operaţiunii de debarcare în Franţa. 

Cum va arăta un documentar similar despre reversul medaliei, respectiv eforturile unor lideri autoproclamaţi eurasiatici, care au plănuit ocuparea samavolnică, prin încălcarea normelor curente de drept internaţional, a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei unui stat vecin cu România, precum Ucraina?

Un film ce ar trebui realizat tot peste şapte decenii, nu acum, când maşina de propagandă aflată în serviciul Kremlinului şi "conservele" subtil reactivate, pe tărâm mioritic, sunt evident "la datorie."

"Datoria" fiind de a ascunde adevărul, de a prezenta victimele agresiunii drept vinovaţii unei ofensive complexe, de ani buni pregătită de Moscova.

Iată însă că doi conaţionali, imuni la intemperiile geopolitice ale momentului, au elaborat şi publicat volumul doi al DICŢIONARULUI ENCICLOPEDIC DE DREPT INTERNAŢIONAL UMANITAR, de la origini, până în prezent, care nu doar explică, ci şi indică practic câţi termeni, din zecile de mii explicaţi în tomul academic, au fost încălcaţi în picioare de, ca să dăm un exemplu la modă, "omuleţii verzi", care au acţionat în peninsula Crimeea, facilitând desprinderea acesteia, manu militari, de Ucraina, şi alipirea la Rusia. 

Despre semnificaţiile unui asemenea demers ştiinţific, un pariu cu viitorul al realizatorilor săi, prof. dr. Ionel Cloşcă şi dr. Dumitru Codiţă am aflat detalii într-un dialog realizat în cadrul emisiunii "Valori euroatlantice", difuzată duminică 8 iunie, la postul 6TV.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Kiraly Attila
9.06.2014, 13:56:33

Ei,dar cand Dl Petrescu era ofiter in Armata RSR, ce-i mai placea sa aduca ode Comandantului Suprem,sa elogieze oranduirea socialista,unde toata puterea politica si bogatiile patriei apartin poporului,si sa infiereze cu manie si dispret oranduirea capitalista bazata pe exploatarea saracilor de catre capitalistii bogati,somajul care in socialism nu exista,capitalismul putred care era pe calea prabusirii si politica agresiva a nato si occidentului la adresa Romaniei socialiste si a tuturor tarilor socialiste...Dar venira timpuri noi si Dl Petrescu s-a transformat din ofiter comunist in ofiter cu vederi capitaliste al Armatei Romaniei capitaliste,ridicand in slavi zilnic dusmanul de ieri,Marele Prieten de azi din Apus...Omul a schimbat si el tabara,ca asa era la moda...Dar ce sa vezi: Marele Prieten si Protector ne-a exportat binefacerile lui: saracia care afecteaza 70% dintre romani(dupa statisticile occidentale),somajul de 8%,neoficial 15-20%,lipsa acuta de locuinte,care sunt scumpe pt sarariile medii romanesti, sinuciderile,emigratia, divorturile,abandonul de copii,abandonul de scoala,prostitutia ilegala,toate cauzate de saracia populatiei.Guvernul este sub jugul comisiei europene, a fmi, neputand lua masuri reale de dezvoltare,pt ca Occidentul nu are nevoie de competitori,doar de sclavi si pietre de desfacere,iar uncle sam ne dirijeaza politica externa si de aparare.Deci RO este o colonie,in bunul sens al anilor 1800-1900...Dle cameleon expert militar,multumim nato si eu pt minunatele conditii de viata si de trai,copilaria(ne)fericita a copiilor nostrii...astept utmatoparea revolutie,sa va mature si pe voi !!!

-11 (17 voturi)
IonIon Codreanu
9.06.2014, 14:10:53

Mă miră, d-le Petrescu, faptul că nu înțelegeți că Putin doar a reacționat la provocarea americană. Este adevărat că inept, după opinia mea! Rusia trebuia săși vadă de dezvoltare și să continue apropierea de UE, contruind cu minuție izolarea USA, acum incompatibilă cu Europa. Europa, care nu are nevoie de un CONDUCĂTOR! Nici "de acasă", nici de peste Atlantic. Pentru că descurajarea nucleară ferește Rusia de o agresiune din partea USA. Cât despre normele încălcate de Rusia, aveți dreptate. Dar, oare, n-ar fi mai complet să analizați și acțiunile USA? Abia atunci ați descoperi că norme nu prea există! Și apoi, cine să le aplice? Părțile în conflict? Că judecători imparțiali, DE UNDE? De pe Marte?

-9 (15 voturi)
Doruleţ
9.06.2014, 17:11:15

Stau prost cu nervii postacii rusofoni Kiraly Attila şi IonIon Codreanu dacă au accese de isterie de tipul celor de mai sus, după formula clasică a denigrărilor cu orice preţ urmate de minciuni pentru dezinformaţii Rusiei de azi. Dar la mistificări kaghebeii sunt primii.

+7 (13 voturi)
Măgura
9.06.2014, 17:25:24

Alde aplaudacii putinişti ar fi fost încântaţi dacă aici se scria ca la Vocea Rusiei: “Forțele regimului de la Kiev au folosit lansatoare de rachete multiple, pentru a lovi centrul oraşului Slaviansk, a precizat Președintele Consiliului Suprem al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin. El a mai precizat: " Nu avem nici o informație precisă cu privire la numărul de victime, cu excepția pentru un luptător miliţie rănit".

+7 (11 voturi)
M Costi
9.06.2014, 17:31:17

Dle I. Petrescu , n-am ce spune , combateti bine , stapaniti arta manipularii mediatice. Se vede scoala ...Stefan Gheorghiu ! Acum 25-30 de ani probabil ca ati fi scris ( daca n-ati si scris , n-am verificat ! ) articole asemanatoare pe tema razboiului din Vietnam , privind pregatirile de razboi ale imperialistilor si lipsa de scrupule a dusmanilor socialismului si patriei noastre ...! Si azi scrieti la fel , da' invers ! V-am mai comentat unele articole ale dvs. pe tema Ucrainei si repet : Asa este , Ucraina a fost supusa unei agresiuni din partea Rusiei .Rusia nu avea niciun drept sa anexeze Crimeea . Insa Ucraina n-a fost niciodata o tara prietena Romaniei , in ultimii ani a fost o permanenta stare de "razboi rece " intre Romania si Ucraina . Au fost nenumarate pozitionari inamicale Romaniei din partea liderilor politici si mediatici ucrainieni , disputa privind platoul continental al Marii Negre sau canalul Bastroie fiind doar unele dintre exemple. Si atunci , de unde atata "dragoste" din partea unui fost ofiter al Armatei Romane pt Ucraina ? Sau , de fapt , altul e interesul ?

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările