Din februarie 2018, OMS avertiza că „este inevitabilă apariţia unei pandemii de gripă“. Politicienii lumii au decis să nu asculte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
masti obligatorii jpeg

Pentru decidenţii politici ai lumii, cel mai urgent gest de făcut este spălarea pe mâini. De tot şi de toate, încercând să transmită mesajul "nu eu sunt de vină, e un atac al duşmanilor perverşi, interni şi externi din interior, totul este FAKE NEWS, nu vă încredeţi în nimeni".

Există două soluţii. Acceptăm tentativa în curs de a transforma întreaga problematică a pandemiei într-un joc politic şi electoral? În acest caz, vom continua exclusiv campaniile de acum de blamare a uneia sau alteia dintre entităţile naţionale sau a unor organisme internaţionale, decredibilizându-le, transmiţând mesajul că sunt fie corupte, fie inutile, fie aservite unor interese externe sau unor grupuri aparţinând Ocultei. Prin evoluţie rapidă, mai ales în această epocă a culturii vaste realizate prin informaţia transmisă pe reţelele sociale, totul devine simplu şi uşor de înţeles, populaţia nu mai are nevoie de argumente. Fundamental, nici măcar de adevăr. Acesta este construit ideologic, prin raportare le spusele Conducătorului transformat în Lider Providenţial, deci infailibil.

Dar dacă, printr-un reflex de demult, vreţi totuşi şi argumente în sprijinul poveştilor repetate acum în cerc de propaganda părţilor aflate în conflict, în principal cu miza alegerilor din SUA care vor avea ca temă (atac şi apărare) tocmai modul în care candidatul Trump a ştiut sau nu să gestioneze pandemia care, până acum, a produs în SUA cele mai dezastruoase rezultate în comparaţie cu restul ţărilor lumii?

Cred însă că ar fi o mare greşeală să politizăm discuţia şi s-o limităm la situaţia din SUA deoarece la întrebarea "cine a ştiut că trebuia să se pregătească de apariţia pandemiei?" ar trebui să răspundă în mod egal toţi liderii politici ai lumii, eventual traşi la răspundere pentru dezastrul din sistemele de sănătate din atât de multe ţări, luaţi prin surprindere la începutul acestui an. Exact cum sunt, istoric vorbind, autorităţile din România când vine iarna la care nu se aşteptau. Problema este foarte serioasă, aş spune că este întrebarea centrală în funcţie în care ar trebui să judecăm haosul tragic de acum şi să evaluăm nivelul de responsabilitate care caracterizează clasa politică pe plan mondial.

Spun toate astea nu numai cu durere, ci şi cu teama că următorul eveniment de acest gen ne va găsi, cel mai probabil, la fel de năuci şi nepregătiţi ca acum, cu sisteme de sănătate la fel de vulnerabile deoarece niciodată tratate aşa cum se cuvine, adică părţi componente ale sistemelor de securitate naţională. Ne vom "relaxa" şi, instantaneu, problemele vor fi altele şi priorităţile se vor schimba.

Inconştienţă şi totală iresponsabilitate: asta e concluzia mea, citind avertismentul pe care cei de la OMS îl transmiteau, încă din februarie 2018, privind INEVITABILITATEA UNEI ALTE PANDEMII GRIPALE. Puteţi accesa aici textul care ar fi trebuit în termenii unui sistem normal de guvernanţă, să facă să sune o alarmă imediată, urmată de întrebarea dacă da sau nu există în sistemul sanitar naţional, în departamentul care se ocupă de urgenţe civile, necesarul de bază pentru un răspuns eficient. N-a fost cazul. De ce?

Se spunea textul respectiv, ilustrat, în comunicatul iniţial, cu imaginea unor elevi din Tibet care participă la un curs despre gripă:

image

foto OMS/T.Pietrasik

"O altă pandemie de gripă este inevitabilă. În această lume interconectată, apariţia unei explozii de gripă de amploare mondială nu este decât o chestiune de timp şi nu de condiţii de îndeplinit - şi va avea consecinţe de foarte mare amploare. O pandemie severă ar putea duce la milioane de decese şi să afecteze peste 1% din PIB-ul mondial (...)"

Există, oferit încă de atunci de OMS, un cadru indicativ extrem de detaliat, foarte precis, pentru a acoperi tot ceea ce ar fi fost necesar unui planificator din sistemul de sănătate naţional pentru a pregăti forţa de reacţie rapidă în cazul apariţiei unei asemenea pandemii, aveţi aici sistemul de aplicat în cazul epidemiilor şi pandemiilor de gripă.

În 2018, OMS, pe lista patologiilor care aveau potenţialul de a provoca "o situaţie primejdioasă pe plan internaţional"  includea "boala X" , adică "o epidemie internaţională gravă produsă de un agent patogen acutalmente necunoscute, capabil să ngenereze o boală la oameni". "Maladia X a fost inclusă pe listă nu pentru a înspăimânta oamenii, ci pentru ca întreaga comunitate internaţională să fie gata să poată răspunde tuturor ameninţărilor, previzibile şi imprevizibile". John-Arne Rottinger, consilier ştiinţific la OMS, declara pentru The Telegraph că "istoria ne arată că următoarea mare epidemie este foarte probabil ceva ce nu am văzut până acum". 

Asta se spunea în 2018 şi n-a vrut să audă nimeni. Iată cum arată acum această listă: 

  • COVID-19
  • Crimean-Congo haemorrhagic fever
  • Ebola virus disease and Marburg virus disease
  • Lassa fever
  • Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
  • Nipah and henipaviral diseases
  • Rift Valley fever
  • Zika
  • “Disease X” . Disease X represents the knowledge that a serious international epidemic could be caused by a pathogen currently unknown to cause human disease. The R&D Blueprint explicitly seeks to enable early cross-cutting R&D preparedness that is also relevant for an unknown “Disease X”.

Dacă există în continuare "maladia X", asta înseamnă că, oricând, poate urma o nouă pandemie cu patologie totalmente necunoscută. Este cel mai grav şi constant semnal transmis către autorităţile naţionale şi liderii politici. Va asculta cineva această punere în gardă care, în esenţă, se referă la una dintre cele două teme prioritare ale viitorului apropiat: medicamentele şi alimentele? Oare a fost îndestul de puternică criza de acum pentru a schimba ceva din percepţia că sectorul sanitar este menit mereu să fie în coada listei de investiţii? Credeţi că există vreo minimă posibilitate ca, aşa cum încă mai cred unii idealişti-umanişti-utopici, în lumina învăţămintelor de acum, liderii politici să fie de acord să exploreze posibilitatea unor sisteme comune, la nivel UE spre exemplu, nu numai la nivel teoretic, ci reglementate şi susţinute financiar în comun, pentru a putea da un răspuns comun la asemenea crize?

Poate. Dar nimic nu este sigur.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite