Discurs legendar la Glastonbury. Jeremy Corbyn, către Trump: „Construieşte poduri, nu ziduri!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
jeremy corbyn

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, a ţinut un discurs legendar la Festivalul de la Glastonbury, care în 2017 i-a avut cap de afiş pe Radiohead, Foo Fighters şi Ed Sheeran. Corbyn, care se situează în aripa de stânga a Partidului Laburist, i-a trimis preşedintelui SUA un mesaj simplu şi categoric: „construieşte poduri, nu ziduri!”.

Dacă recent politicianul a declarat că va „încerca să forţeze organizarea de alegeri anticipate”, după ce Partidul Conservator al premierului Theresa May a pierdut majoritatea parlamentară, Jeremy Corbyn a ţinut un discurs aplaudat la scenă deschisă de participanţii Festivalului de la Glastonbury, în general tineri.

După ce i-a mulţumit fondatorul festivalului, Michael Eavis, şi i-a înmânat manifestul Laburist, în aplauzele participanţilor, liderul de stânga i-a transmis un mesaj scurt, dar extrem de generos în semnificaţie, preşedintelui Donald Trump: „construieşte poduri, nu ziduri!”.

Discursul lui Corbyn, extrem de neobişnuit pentru politicienii britanici ai ultimilor ani, a început prin a asigura că politica este, de fapt „despre viaţa de zi cu zi. Este vorba despre noi toţi: ce visăm, ce vrem, ce obţinem şi ce dorim pentru toţi ceilalţi”.

„Elita a greşit. Politica este despre vieţile tuturor, iar minunata campanie în care am fost implicat şi pe care am fost atât de mândru să o conduc, a adus oamenii înapoi la politică, deoarece au crezut că era ceva de oferit pentru ei (...) Dar ceea ce a fost şi mai inspirant, a fost numărul de tineri care s-au implicat pentru prima dată. Pentru că s-au săturat să fie denigraţi, s-au săturat să li se spună că nu contează. S-au săturat să li se spună că nu participă niciodată şi s-au săturat de faptul că generaţia lor  va plăti mai mult pentru a obţine mai puţină educaţie, sănătate, locuinţe, pensii şi orice altceva”, a felicitat generaţia tânără liderul Partidului Laburist.

Corbyn a trecut apoi la o serie de întrebări care reflectă inegalitatea socială din Marea Britanie şi viitorul instabil al tinerilor: „Există o serie de lucruri, întrebări de bază foarte simple pe care ar trebui să le punem noi înşine: este corect că atât de mulţi oameni din ţara noastră nu au o casă în care să trăiască şi dorm pe stradă? Este corect ca atât de mulţi oameni să se teamă de locul în care trăiesc în prezent, după ce au văzut ororile a ceea ce s-a întâmplat la Turnul Grenfell? Este corect că atât de mulţi oameni trăiesc într-o astfel de sărăcie, într-o societate înconjurată de bogăţii? Nu, evident, nu este! Este corect că cetăţenii europeni care trăiesc în această ţară, care contribuie la societatea noastră, care lucrează în spitale, şcoli şi universităţi, nu ştiu dacă li se va permite să rămână aici”.

Jeremy Corbyn a mai făcut şi un apel la unitate, condamnând rasismul şi marginalizarea refugiaţilor: „Creativitatea poate fi un instrument pentru a obţine un mesaj, un mesaj că rasismul este greşit, diviziv şi rău în societatea noastră. Rasismul, sub orice formă, ne desparte, slăbeşte şi neagă abilităţile şi strălucirea persoanelor care sunt discriminate în acelaşi fel în care a fost sexismul, fie că este vorba de un salariu mai mic pentru femei, de oportunităţi mai reduse pentru femei sau de mai puţine aspiraţii”.

În ceea ce priveşte mesajul transmis lui Trump, Jeremy Corbyn nu este la prima declaraţie dură faţă de preşedintele SUA, în perspectiva alegerilor legislative din 8 iunie, liderul opoziţiei laburiste britanice, prezentând  un program de apărare axat pe diplomaţie şi ferm independent de Statele Unite, conduse Donald Trump: „trebuie să nu i se mai întindă mâna lui Donald Trump (...) Să aştepţi să vezi de ce parte va sufla vântul la Washington nu este un indiciu de leadership puternic. Iar să faci reverenţe în faţa unei Administraţii Trump cu comportament haotic nu este un câştig pentru stabilitate”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite