În lume

articolul anterior articolul urmator

Dodon, Lukaşenko şi alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

5
7 May 2021 12:57:09
Sebastian Rusu
Preşedintele PSRM, Igor Dodon şi preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko      Sursa Foto: Agora.md
Preşedintele PSRM, Igor Dodon şi preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko      Sursa Foto: Agora.md

Vizita recentă a fostului preşedinte pro-putinist al R.Moldova, Igor Dodon, în Belarus este o simplă campanie de PR politic în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie unde fostul ”om de casă” al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc îşi joacă cariera politică şi libertatea.

În schimb, ”Ultimul dictator al Europei” este menţinut la putere numai prin intervenţia directă a Kremlinului întrucât Belarusul şi enclava rusă Kaliningrad sunt două puncte strategice la limesul Flancului Estic al Alianţei de mare importanţă pentru Federaţia Rusă.

Dodon este conştient că dacă nu va obţine un nou mandat de deputat va avea probleme mari cu justiţia moldoveană şi cu cercurile de putere de la Kremlin, care i-au girat stângăciile politice dintr-un mandat prezidenţial eşuat. Fără imunitate parlamentară şi un scor electoral bun al PSRM în vară, fostul preşedinte pro-putinist al R.Moldova ar putea avea soarta fostului lider al PLDM, Vlad Filat, care a executat câţiva ani de puşcărie, după ce a pierdut bătălia cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Maia Sandu împreună cu o majoritate pro-europeană în viitorul plen moldav din vară ar putea face lumină în mai multe combinaţii ale oamenilor oligarhului fugar, iar de exemplu ”Furtul miliardului de lei” ar însemna ani grei de închisoare pentru mai mulţi politicieni de la Chişinău, printre care se numără şi preşedintele PSRM, Igor Dodon.
 
În acest context, fostul preşedinte al R.Moldova caută soluţii de a-şi dinamiza electoratul său captiv, iar vizita din Belarus are tocmai acest rol. Asocierea cu Lukaşenko îi este utilă numai pentru publicul său ţintă care este încă tributar modelului putinist. De asemenea, ţin să precizez că acest model imagologic l-a mai folosit, şi-n 18 aprilie 2018, cu prilejul vizitei lui Aleksandr Lukaşenko la Chişinău, când dictatorul l-a ironizat subtil, reproşândui că în Republica Moldova este democraţie şi „nu dictatură ca în Belarus”.
„Eu aş vrea să avem aşa o dictatură (n.r - ca în Belarus) în agricultură, în economie, în sfera socială. Şi, credeţi-mă, majoritatea cetăţenilor (moldoveni) tot asta şi-ar dori, pentru că Belarusul ocupa poziţii bune în ratingurile economice internaţionale”, declara Igor Dodon, în aprilie 2018.
Citeşte analiza completă în Presshub

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
7.05.2021, 14:45:54

Mare agitaţie pe Frontul de Est! Ce o fi? Vin americanii?

-7 (9 voturi)
Ploiesteanu Vasile
7.05.2021, 23:27:04

Ar vrea ei, dar rusii sant mai aproape! Cu unul ca Dodonozaurul, sant chiar in interior.

Omul UnOm
11.05.2021, 17:39:40

Indiferent cine ar castiga urmatoarele alegeri in Basarabia, nu imi fac iluzii ca se vor schimba lucrurile drastic. Exista o masa critica de populatie, chiar daca nu trece de 50% care pur si simpul nu isi doreste reorientarea directiei tarii. Desi nu imi place personajul, inclin sa ii dau dreptate lui Dodon aici - da, in Moldova chiar exista o proportie insemnata din populatie care ar dori un regim de mana forte cel putin daca nu si o dictatura. Mai nou vad ca si la noi incep sa se manifeste ceva procente de populatie care chiar cred ca singura solutie ar fi o dictatura.

-6 (6 voturi)
zbucium ion
12.05.2021, 04:57:01

Dodon nu era la guvernare atunci când guvernul Leanca cu voturile miniștrilor săi, inclusiv a ministrului Maia Sandu, a dat unda verde scoaterii miliardului din BNM si vinderii aeroportului Chisinau. E straniu ca seda vina pe oricine - pe Dodon, pe prim-ministrii de mai târziu - Filip, Chicu etc., dar numai nu pe guvernul Leanca si pe guvernatorul BNM Dragutan, protejați de Maia Sandu si de PPE, din care PLDM face parte din 2013, adică cu un an mai devreme de furtul miliardului. Neîndoielnic ca NEPRIETENII R.MOldova au avut nevoie de "cazul miliardului"pentru a compromite statul INDEPENDENT R.Moldova si a stopa intrarea oficiala in vigoare a Acordului de Asociere (AA) a RM cu UE la 1 iulie 2016 si implementarea sa. Asa-zișii pro-"evropeni"de facto l-au scos basma curata pe liderul PLDM Vlad Filat, precum si pe autorul atacurilor raider - Platon, au împiedicat de-facto ancheta "miliardului" ca sa nu fie descoperita implicarea unor tari din afara si sub motivul "miliardului'au STOPAT implementarea in continuare a AA, începută cu succes de pro-europeanul in FAPTE, a liderului PDM - Plahotniuc. "VINA"nr. 1 al lui Plahotniuc este Acordul de Asociere cu UE, care a pus o cruce mare atât pe "proiectul unionist", cat si pe cel de aderare a R.Moldova la noul "soiuz"- Uniunea Euro-Asiatica. Falșii pro-"evropeni"din PAS si PPDA din 2015 si pana in prezent lupta nu cu orice corupți, orice "oligarhi", dar anume cu cei care au realizat punerea in aplicare a AA.Maia Sandu lupta si va lupta CONTRA AA, abătând mereu guvernele de la sarcina îndeplinirii AA, cautând alte "priorități" intangibile cu AA - "dezoligarhizarea"de tip neo-marxist - leninist etc.. din 2015 si pana in prezent - a peculat doar cu INTENȚII pro-"evropene", dar n-a realizat niciun FAPTA reala in folosul tarii si a nefericitului popor, PAS fiind cel mai DEMAGOGIC partid, care spune una, dar face alta. A promis la alegerile din 2019 ca nu va face alianță cu PSRM si Dodon, ca in final, la 7 iunie 2019 anume PAS, ACUM cu voturile a 340.000 de alegători pro-europena sa-i aducă la guvernare anume pe cei din PSRM si sa formeze cel mau trădătoare alianța - cea sub conducerea lui Kozak, a Rusiei. O TRĂDARE mai mare n-a săvârșit niciun partid in cele 3 decenii de independenta a R. Moldova. Acum PAS, cel care se lupta cu corupția, singur CORUPE masiv societatea civila, ONG-urile cu bani europeni, adică repeta metodele de corupere a alegătorilor din trecut. Nu Plahotniuc, nu Dodon, dar Maia sandu e persoana care împiedica cel mai mult implementarea AA si integrarea economica in continuare a RM in spatiile comune cu UE. Nu m-as mira dacă dupa alegeri va face din nou o alianță cu PSRM, condusa iarăși de Moscova.

-1 (1 vot)
zbucium ion
12.05.2021, 05:37:40

Neîndoielnic ca scopul discipolei lui Soros - Maia Sandu - este ANARHIA si HAOSUL, destabilizarea, împingerea statului R.Moldova pe muchie de prăpastie, "intubarea"sa, slăbirea, uzurparea puterii, pentru a permite JAFUL averii naționale. Cea facut pana acum președinta Maia Sandu in aproape jumătate de an de când e in fruntea statului? - NIMIC - pentru tara si nefericitul popor si totul numai pentru sine si partiduțul ei embrionar - PAS. Deja si colegii din ACUM recunosc ca Maia Sandu e cel mai FĂȚARNIC politician si demnitar, unul IMPREVIZIBIL, care oricând e gata de TRĂDARE. E o PACOSTE căzută peste R.Moldova. Bucura un singur ca moldovenii isi cauta de nevoile lor si isi îmbunătățesc traiul, viata indiferent ce face, ce spune Maia Sandu, PAS etc., indiferent de rezultatele alegerilor.

-1 (1 vot)
Modifică Setările