În lume

articolul anterior articolul urmator

„Domul de Fier”, un sistem de apărare eficient şi costisitor într-un război asimetric

30
15 May 2021 12:22:51
Autor: George-Andrei Cristescu
„Domul de Fier” lansând un interceptor pentru anihilarea unei rachete lansate de Hamas FOTO EPA-EFE
„Domul de Fier” lansând un interceptor pentru anihilarea unei rachete lansate de Hamas FOTO EPA-EFE

Sistemul antirachetă al Israelului, dezvoltat cu ajutorul SUA, arată o extraordinară aptitudine de a intercepta rachetele lansate din Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă Hamas. Cu toate acestea, unii se întreabă asupra costurilor acestui război asimetric.

Din 10 mai, sistemul israelian de apărare anti-rachete şi anti-obuze, „Domul de Fier”, a permis stoparea a sute de proiectile lansate din Fâşia Gaza către statul evreu. Dezvoltat în anii 2000 şi ameliorat după începuturile dificile din 2011, sistemul revendică în prezent o eficacitate de 95% în protejarea zonelor populate.

În momentul în care radarul detectează o rachetă sau un obuz, el verifică traiectoria proiectilului ameninţător, după care ordonă unei baterii să lanseze unul din cele 20 de interceptoare ale sale. Foarte manevrabile, acestea din urmă se pot deplasa în funcţie de traiectoria ţintei, făcând uneori viraje strânse pe cer. „Domul de Fier” ar fi capabil să intercepteze chiar şi „roiuri” de drone înarmate.

Agil şi fiabil, aceste sistem dezvoltat în comun de societăţile Rafael (Israel) şi Raytheon (Statele Unite) are însă un cost. Pentru fiecare rachetă interceptată, Israelul cheltuie zeci de mii de dolari, scrie „Le Point”.

„Domul de Fier” interceptând rachete ale Hamas FOTO EPA-EFE

În afară de costul dezvoltării sistemului (păstrat în mare secret de Israel), Israelul trebuie să suporte costul întreţinerii şi înarmării. Un interceptor Tamir costă aproximativ 50.000 de dolari, în timp ce o  rachetă Hamas „făcută acasă” necesită doar câteva sute de dolari. Dacă Hamas a atacat la 10 şi 11 mai cu rachete în valoare totală de 250.000 de dolari,  Israelul a lansat interceptori în valoare totală de peste 10 milioane de dolari.

Acest război asimetric, în care proiectile ieftine şi uşor de fabricat sunt interceptate de arme de ultimă generaţie foarte costisitoare, ar putea duce într-un război de uzură. 

Evident, statul evreu investeşte masiv pentru a-şi proteja populaţia, dar noul război s-ar putea să-l coste scump, atât direct, cât şi indirect, după cum arată o estimare publicată pe site-ul oficial al Camerei de Comerţ Franţa-Israel.

Lista costurilor:

Plata celor 7.000 de rezervişti care şi-au abandondat activităţile profesionale;

Repararea distrugerilor rezultate în urma atacurilor cu rachete;

Despăgubiri pentru zborurile oprite către Israel;

Pierderi pentru industria turismului şi cea hotelieră;

Paralizia unor zone economice întregi în jurul Gaza;

Costuri legate de răniţi şi spitale etc.

Costul funcţionării unei drone este evaluat la 1.200 de euro, cel al unei ore de zbor cu elicopterul este estimat la 4.000 de euro, în timp ce utilizarea unui avion de luptă poate duce la cheltuieli de 12.000 euro, notează Israel Valley.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Noah Scînteia@Vancouver.ca
15.05.2021, 12:28:15

https://www.youtube.com/watch?v=B6wsujROvXg

+1 (11 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
15.05.2021, 12:34:03

Israel are un PIB de $387.717 billion... milioanele alea nici nu se simt... https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel

-1 (13 voturi)
geek-a-contra
15.05.2021, 12:35:11

ati prins de undeva ideea asta cu rachetele palestiniene costa numai 1k si cele israeliene costa, ohooo.. nene!!! 100k, si o tineti precum gaia matzu. voi v-ati intrebata care sint costurile daca o racheta din aia de numai 1k ajunge si distruge ceva acolo unde ajunge? pagube de 100k? 1milion? o viata, 10 vieti? si apropo, estimarile israeliene, daca nu sint numai propaganda, arata ca cca 25-30% din rachetele alea de, numai.., 1k deviaza / nu functioneaza si cad in interiorul enclavei provocind pagube, materiale si vieti, in chiar rindurile palestinienilor. dar costa numai 1k....

+4 (12 voturi)
Kongo-Müller
15.05.2021, 12:53:43

https://secure.avaaz.org/campaign/de/palestine_sheikh_jarrah_sig_loc/?cHMuaib

+3 (5 voturi)
mihai radu
15.05.2021, 13:29:41

Aceste calcule trebuie să ne conducă la înțelegerea costurilor în cazul declanșării unui război,pornind de la 1,50 lei cel mei ieftin glonț,până la 100 milioane dolari plus 100 mii dolari ora de funcționare un F35 de pildă,sau un portavion care costă 10 miliarde,trebuie de înțeles că un război poate duce o țară în faliment,precum și necesitatea alianței cu unul mai puternic financiar și militar,așadar copii să fim mulțumiți că facem parte dintr-o alianță,dacă eram singuri...

-2 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările