În lume

articolul anterior articolul urmator

Donald Trump l-a avertizat pe Recep Erdogan să nu intervină militar în Libia

6
3 Jan 2020 13:06:27
Autor: Viorica Marin
Recept Erdogan a avut o convorbire telefonică despre Libia şi Siria cu omologul său american Donald Trump
Recept Erdogan a avut o convorbire telefonică despre Libia şi Siria cu omologul său american Donald Trump

Într-o convorbire telefonică, preşedintele SUA, Donald Trump l-a avertizat pe omologul turc Recept Erdogan să nu invervină militar în Libia. Avertismentul a venit după ce Parlamentul de la Ankara a autorizat intervenţia militară a Turciei în Libia.

 
Cei doi lideri au discutat chestiuni bilaterale, dar si despre instabilitatea din Libia, situatie de curind condamnata si de oficialitatea ONU cu rangul cel mai inalt din acea tara.
 
Trump a spus ca o interventie străină ar complica situaţia din ţara nord-africană, unde o facţiune din estul ţării încearcă să înlăture de la putere, guvernul de la Tripoli, condus de premierul Fayez Sarraj.
 
Ofensiva condusă de generalul Khalifa Haftar se bucură de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Egiptului, Franţei şi Rusiei, în timp ce de partea regimului de la Tripoli sunt Turcia, Qatar şi Italia.
 
De curând, Erdogan şi premierul Saraj au semnat un acord care prevede ca Turcia să trimită experţi militari şi alte persoane calificate în această regiune volatilă, în condiţiile în care voci din Turcia susţin că instabilitatea din Libia ar putea antrena instabilitate în Turcia.
 
Erdogan şi Trump au discutat şi despre violenţele din provincia siriana Idlib, de la graniţa cu Turcia, acolo unde forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad încearcă să recucerească o regiune controlată de rebeli.
 
Sute de mii de civili încearcă să se refugieze în Turcia, ceea ce l-a făcut pe Trump să-l avertizeze pe Assad, săptămâna trecută.
 
Declaraţia Casei Albe nu precizează dacă Trump şi Erdogan au vorbit despre campania Turciei împotriva kurzilor din Siria, începută după ce şeful executivului american a anunţat retragerea forţelor americane, în toamna anului trecut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Victor Nagy
3.01.2020, 14:15:22

„ Erdogan şi Trump au discutat şi despre violenţele din provincia siriana Idlib, de la graniţa cu Turcia, acolo unde forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad încearcă să recucerească o regiune controlată de rebeli. Sute de mii de civili încearcă să se refugieze în Turcia, ceea ce l-a făcut pe Trump să-l avertizeze pe Assad, săptămâna trecută.” Sute de mii de civili încearcă să se refugieze în Turcia ? Da de ce nu în Siria ? Sau nu sunt sirieni ? Sau nu sunt civili ?

+1 (1 vot)
Index 4.2
3.01.2020, 14:40:31

Batranul Sharlatan Oranjeat are tulburari de memorie, de Anul Nou atragandu-i atentia Meloniei in direct, iar el a facut urari de onomastica intr-o zi de sarbatoare, in direct. Un om cu tulburari mari de comportament, fuse instalat la casa alba de catre kremlini in 2016.

-1 (1 vot)
Tomescu Tom
3.01.2020, 17:04:00

Mai pe scurt..... " Donald Trump l-a avertizat pe omologul turc Recept Erdogan " .. Anterior ii avertizase pe iranieni ...

Iosiv Varga
3.01.2020, 18:42:16

Orice ati spune TRUMP este ori simpatic ,ori uituc! -zeci de interventii militare a SUA CE AU GENERAT? instabilitate,razboi civil ,macel ,distrugeri ,ascutirea divergentilor civile l -uita ca parlamentul turn deja a avizat interventia,deci TRUMP s-a trezit cam tarziu (poate fusul orar...) -dar cel mai dur este tonul :adica TRUMP avertizeaza CEL MAI PUTERNIC -ASA ZIS ALIAT -DIN NATO? Cum adica ,,AVERTIZEAZA Turcia -cel mai puternic aliat din NATO ?Probabil ca TRUMP INCA CREDE CA tTURCIA este colonie SUA ,bnu a fost niciodata,nu este v..dar poate ca va fi! Oricum este penibil cum se discuta intre aliati ,de fapt SUA ai considera pe toti din NATO ca subalteni si piata de desfacere pentru arm,amentul lor . ,dar turcaletii se pare nu=l baga-n seama pe TRUMP si bine fac1,fara ei NATO nu exista ( de fapt si cu ei tot nu exista,SUA si TURCIA demult nu canta pe aceasi melodie..,nu e un secret parteneriatul economic ruso-turc este multl -mult mai puternic decat parteneriatul militar turco-american!

Vasile Naftuli
3.01.2020, 18:42:20

"Trump a spus ca o interventie străină ar complica situaţia din ţara nord-africană", de cand este deranjat Trump de o interventie straina? USA practica in mod curent interventii in alte tari si culmea "legitime".

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările