În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Donald Trump recunoaşte oficial Ierusalimul drept capitala Israelului

51
6 Dec 2017 20:17:02
Autor: Viorica Marin
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Vizând o schimbare importantă a politicii externe a Statelor Unite în Orientul Mijlociu, preşedintele Donald Trump a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a decis să iniţieze procesul de relocare a ambasadei americane din Tel Aviv, la Ierusalim, în ciuda opoziţiei comunităţii internaţionale.

 
 Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agenţiile internaţionale de presă.
 
 „Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian şi al Curţii Supreme“, a spus preşedintele american.
 
Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.
 
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.   
 
În alocuţiune Donald Trump a făcut apel la „calm“ şi la „toleranţă“, anunţând că vicepreşedintele sau Mike Pence se va deplasa în Orientul apropiat „în zilele următoare“.
 
"Astăzi facem un apel la calm, la moderaţie şi ca vocile toleranţei să prevaleze asupra propovăduitorilor urii", a spus şeful Casei Albe.        
 
Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri, înaintea mult aşteptatului său discurs în care s-a pronunţat asupra recunoaşterii de către SUA a Ierusalimului drept capitală a statului Israel, că această decizie ar fi trebuit luată de mult timp, relatează agenţiile AFP şi Reuters. 
 
 „Avem un anunţ important de făcut (...) şi cred că trebuia făcut de mult timp“, a spus liderul de la Casa Albă la o reuniune a cabinetului său. „Mulţi preşedinţi au spus că vor face ceva, dar nu au făcut nimic“, a completat el, făcând aluzie la promisiunea mai multor foşti preşedinţi americani că vor muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.
 
Această chestiune a mutării sediului ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim revine în atenţie la fiecare şase luni începând din anul 1995, când a fost adoptată o lege ce impune această mutare, dar care conţine şi o clauză derogatorie prin care preşedinţii pot decide amânarea acestui transfer la fiecare şase luni. Până în prezent toţi preşedinţii SUA au optat pentru o asemenea amânare, inclusiv Trump în iunie, pentru „a da o şansă“ păcii, în pofida promisiunii sale din timpul campaniei în favoarea unei mutări a ambasadei americane la Ierusalim. 
 
 Vicepremierul turc Bekir Bozdag a declarat miercuri că decizia SUA de a recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului va avea drept consecinţă implicarea zonei, dar şi a lumii întregi, “într-un conflict de lungă durată”
 
“Declararea Ierusalimului ca fiind capitală înseamnă să nu ţii cont de istorie şi de adevăruri istorice din regiune, este o mare injustiţie şi cruzime, denotă naivitate şi nebunie şi va trimite zona şi lumea întreagă într-un conflict de lungă durată”, a spus vice-prim-ministrul Bekir Bozdag pe Twitter.
 
“Fac un apel către toată lumea să acţioneze raţional, să respecte înţelegerile semnate şi să se comporte rezonabil evitând riscuri pentru pacea mondială din cauza politicilor locale sau din alte motive”, a adăugat Bozdag.
 
Forţele israeliene, pregătite de confruntări cu palestinienii
 
Forţele de securitate israeliene se pregătesc de „confruntări“ cu palestinienii în Ierusalimul de Est şi Cisiordania după anunţul preşedintelui american, Donald Trump, privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.
 
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în oraşul Betleem au fost arse postere cu Trump în timpul unui miting care a început după ce un înalt oficial al Casei Albe a confirmat că preşedintele american va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitala Israelului. 
 
La Istanbul sute de oameni protestează în faţa reprezentanţei americane. 
 
Şeful diplomaţiei germane a emis un avertisment de călătorie în Israel şi teritoriile palestiniene, semnalând că „începând din 6 decembrie 2017, ar putea exista demonstraţii la Ierusalim, în Cisiordania şi în Fâşia Gaza. Ciocniri violente nu sunt excluse“. Diplomaţia de la Berlin le recomandă cetăţenilor germani care se deplasează la Ierusalim să monitorizeze cu atenţie situaţia şi să evite zonele riscante. Potrivit ministrului de externe german Sigmar Gabriel, „o soluţie la problema Ierusalimului poate fi găsită doar prin negocieri directe între cele două părţi“.
 
Şi Ministerul de Externe francez a avertizat pe site-ul său că sunt aşteptate demonstraţii şi a cerut cetăţenilor francezi să evite zonele aglomerate din Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza.

Te-ar putea interesa şi:

Washingtonul nu mai poate să joace rolul de mediator al păcii, afirmă Abbas

Netanyahu salută o „zi istorică“ după anunţul lui Trump cu privire la Ierusalim
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Victoria Ponta
6.12.2017, 20:39:22

Foarte bine. Israel are dreptul sa se apere impotriva terorismului islamist. Incet-incet Trump recupereza prestigiul pierdut al SUA pe vremea semi-senilului Barack Obama. Confruntat zilnic cu o presa marxista ostila si controlata de duetul Soros- Clinton family (de genul NY Times, CNN sau Politico), si cu tot felul de dependentzi de droguri sau foste prostituate care fac "proteste" impotriva sa (precum Madonna), Trump se descurca bine. A vandut arme, a creat locuri de munca, a desfiintat Stat Islamic in 6 luni iar America a inceput sa aiba un cuvant de spus acolo unde fusese eliminata (orientul mijlociu, siris , irak etc). Pana si liderul filipinez care il denumea public pe Barack Obama "son of a bitch", a declarat ca Trump e un politician. Go ahead, Donnie!

-1 (11 voturi)
Sertorius
6.12.2017, 20:42:37

„Donnie” face America tot mai mică. UE, statele asiatice (Japonia, Coreea de Sud) și, acum, statele islamice, au priceput faptul că SUA au demisionat oficial de la conducerea lumii. Dacă și-au ales ca președinte un ins iresponsabil, prăbușirea e inevitabilă.

-1 (9 voturi)
Sertorius
6.12.2017, 20:39:28

Omul nu e bine, nu pricepe nimic din politica internațională. Am văzut reacțiile internaționale. Papa Francisc cere respectarea statutului actual al Ierusalimului, de cetate sfântă a tuturor celor trei religii (iudaică, creștină, musulmană), iar premierul britanic, Theresa May (uite că o pot aprecia și eu cu ceva!), a declarat în Parlamentul UK că decizia lui Trump încalcă tot procesul de pace care durează de câteva zeci de ani. May susține proiectul „Două State”, prin care Ierusalimul să fie capitala comună a Israelului și a Palestinei.

+2 (10 voturi)
Mircea Vidrascu
6.12.2017, 20:54:11

Am ascultat discursul si pot spune ca a fost foarte obiectiv si echilibrat : recunoaste un fapt care exista (Ierusalimul este capitala Israelului din 1948),cere respectarea status-quo-ului religios,sprijina clar solutia celor 2 state (Evreiesc si palestinian),spune clar ca granitele dintre cele 2 state,inclusiv in Ierusalim trebuie stabilite in negocieri între cele 2 parti. Evident extremistii arabi si antisemitii au inceput deja sa ameninte,cit despre politicienii europeni ,au fost miopi și rămîn miopi...

+1 (7 voturi)
Mircea Vidrascu
6.12.2017, 20:54:30

Am ascultat discursul si pot spune ca a fost foarte obiectiv si echilibrat : recunoaste un fapt care exista (Ierusalimul este capitala Israelului din 1948),cere respectarea status-quo-ului religios,sprijina clar solutia celor 2 state (Evreiesc si palestinian),spune clar ca granitele dintre cele 2 state,inclusiv in Ierusalim trebuie stabilite in negocieri între cele 2 parti. Evident extremistii arabi si antisemitii au inceput deja sa ameninte,cit despre politicienii europeni ,au fost miopi și rămîn miopi...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (51)