Două aeronave de marfă ruseşti au aterizat în Siria; presa locală susţine că au adus ajutoare umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două aeronave de marfă ruseşti au aterizat în Siria, sâmbătă seara, despre care agenţia de presă oficială a Siriei susţine că au adus peste 80 de tone de ajutoare umanitare, transmite BBC.

Cele două aeronave au aterizat într-o bază militară din oraşul Latakia, de pe coasta de vest a Siriei, ce este controlat de forţe loiale preşedintelui Bashar al-Assad, conform informaţiilor oferite de Sana, agenţia de presă oficială a statului sirian.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, generalul-maior Igor Konashenkov, ce a precizat că aeronavele au transportat, printre altele, materiale necesare construcţiei de corturi pentru refugiaţi. Printre materialele transportate se numără, paturi, saltele, rezervoare de apă şi alimente.

Anunţul vine la capătul unei săptămâni agitate, în cursul căreia Statele Unite şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea la adresa informaţiilor ce susţin că Rusia oferă sprijin militar direct guvernului al-Assad în cadrul războiului civil din Siria. Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, a confirmat că Rusia susţine Siria cu echipament militar şi ajutoare umanitare, însă a negat implicarea directă a forţelor ruseşti în conflict, şi susţine că acestea sunt oferite în conformitate cu acordurile bilaterale dintre cele două ţări.

În acelaşi timp, Lavrov a confirmat că există militari ruşi în Siria în acest moment – însă susţine că aceştia sunt acolo doar pentru a coordona transporturile militare şi umanitare. Purtărorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a anunţat marţi că experţi ai armatei ruse se află în Siria pentru a instrui forţele preşedintelui al-Assad în folosirea echipamentelor militare oferite de către Kremlin.

În aceste condiţii, războiul civil sirian, început în 2011, nu pare a avea perspective de a se sfârşi în viitorul apropiat, şi poate duce la o nouă agravare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident. Cele trei facţiuni principale ce îşi dispută conflictul – guvernul al-Assad (susţinut de Rusia, China şi Iran), opoziţia siriană (susţinută de Statele Unite şi coaliţia arabă) şi Statul Islamic – au ajuns într-un impas militar. Forţele loiale preşedintelui al-Assad au înregistrat pierderi teritoriale semnificative în faţa rebelilor în 2015, însă analiştii se aşteaptă ca intensificarea ajutorului militar rusesc să oprească înaintarea opoziţiei.

Conflictul s-a soldat cu cel puţin 240.000 de victime până în prezent, dintre care cel puţin 70.000 de civili, şi a provocat dislocarea a milioane de oameni, fiind una dintre cele mai importante cauze ale crizei actuale a imigranţilor din Europa.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite