Dovezi irefutabile că în Irak au loc crime împotriva umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiza fotografiilor şi imaginilor din satelit pe care Human Rights Watch, organizaţia pentru drepturile omului cea mai activă în zonele de conflict, a întreprins-o în ultimele săptămâni, dovedeşte că gruparea jihadistă SIIL se face vinovată de execuţii în masă în oraşul Tikrit, Irak.

 Imaginile  sugerează că membrii organizaţiei terorsite SIIL (Statul Islamic al Irakului şi Levantului) au ucis între 160 şi 190 de persoane, în cel puţin două locuri, între 11 şi 14 iunie 2014. Human Rights Watch a ţinut să precizeze că numărul victimelor ar putea fi cu mult mai mare, însă dificultatea cu care se pot identifica victimele mascarului, cât şi accesul limitat în zona unde s-a petrecut incidentul, îi împiedică pe anchetatori să vorbeaască despre un număr exact de victime. 

Pe 14 iunie, organizaţia SIIL a publicat mai multe fotografii pe reţele de socializare, acestea provenind din zona oraşului Tikrit. Jihadiştii se „lăudau” atunci cu masacrarea „a peste 1 700 de şiiţi din armata irakienă”. Pe 22 iunie, ministrul irakian pentru drepturile omului anunţa că SIIL ar fi executat 175 soldaţi ai forţelor aeriene irakiene, în oraşul Tikrit.” 

„Fotografiile şi imaginile din satelit obţinute din zona Tikritului sunt dovada că acolo s-au petrecut crime oribile de război ce necesită o anchetă amănunţită”, a declarat Peter Bouckaert, directorul departamentului de urgenţe din cadrul organizaţiei non-profit. „Aparent, SIIL ar fi executat acolo cel puţin 160 de persoane”, a adăugat acesta.  

Cu două zile înaintea publicării fotografiilor extrem de grafice, pe 12 iunie, contul de Twitter al jihadiştilor anunţa că ar fi „exterminat” 1 700 de militari irakieni. În cursul aceleaşi zi, gruparea publica o serie de fotografii înfăţişând sute de oameni în haine civile şi cu mâinile legate la spate care, susţineau aceştia, s-ar fi predat în apropiere de o bază militară. Pe 14 iunie, SIIL publica peste 60 de fotografii şocante, unele arătând indivizi mascaţi ce deschideau focul asupra unor oameni întinşi pe jos, în gropi comune, cu mâinile legate la spate.

image
Fotografiile şi imaginile din satelit dovedesc că în Tikrit au avut loc crime oribile ce necesită o anchetă amănunţită.-Peter Bouckaert, Human Rights Watch  

Analizând fotografiile şi comparându-le cu imagini obţinute prin satelit, Human Rights Watch a stabilit că cele două gropi comune se află în aceeaşi locaţie. Organizaţia a identificat locul masacrului  la circa 100 de metri nord de Palatul de Apă din Tikrit, reşedinţă pe care fostul dictator Saddam Hussein o folosea din când în când, ca loc de odihnă. Locul celei de-a treia gropi comune nu a fost identificat încă. 

În stânga imagine de satelit din 29 septembrie 2013. În dreapta, aceeaşi imagine, 16 iunie 2014. Se pot observa urme de cauciucuri şi mutâri considerabile de pământ:

irak masacru

Human Rights Watch a primit şi imagini din satelit obţinute în dimineaţa zilei de 16 iunie, acestea indicând că în zonă traficul auto s-a intensificat, după urmele de cauciuc lăsate pe teren şi movilele de pământ ridicate recent. 

Organizaţia internaţională pentru drepturile omului a vorbit cu un martor ocular. Acesta a fugit din Tikrit imediat după masacru. Bărbatul a declarat că a urmărit incidentul de pe acoperişul casei sale din cartierul Hay Al-Qadsia şi a observat cu membrii înarmaţi ai SIIL au urcat în camione sute de indivizi legaţi şi i-a transportat în afara oraşului.

„I-am văzut cu ochii mei. Era după-amiază. Mi s-a părut o eternitate. Am văzut aproximativ 10 indivizi înarmaţi ce îi obligau, cu arma îndreptată spre ei, pe oamenii să urce în camioane. Uni dintre atacatori purtau măşti, alţii îşi arătau faţa.  Oamenii  nu erau legaţi şi erau îmbrăcaţi civil”, a mărturisit acesta. 

Martorul susţine că nu ştie unde au fost duşi oamenii şi nici nu-şi aminteşte data exactă. Alţi localnici susţin că au văzut cadavre plutind pe râul Tigris în aceeaşi perioadă. 

Cu ajutorul iamginilor de satelit şi a fotografiilor publice, Human Rights Watch a reuşit să identifice cu exactitate locaţia unde a avut loc masacrul din 11-14 iunie 2014:

image

În timpul unui conflict armat, uciderea oricărei persoane care nu ia parte activ la război, inclusivi cei care fac parte din forţele armate dar care au depus armele sau sunt arestaţi, e considerată crimă de război. 

Când crima e sistematică şi pe scară largă, comisă deliberat ca şi parte a ideologiei unui grup, ar putea fi considerată crimă împotriva umanităţii. Atât crimele de război cât şi crimele împotriva umanităţii sunt considerate crime internaţionale, cu consecinţe penale atât pentru cei care le ordonă cât şi pentru care ajută la înfăptuirea lor. 

Citeşte şi:

Regiunea irakiană Kurdistan, paralizată de cea mai gravă criză a petrolului din trecutul recent

Închiderea cele mai mari rafinării din Irak , blocarea unora dintre cele mai mari străzi din cauza luptelor deschise şi cererea fulgerător de mare au dus la crearea celei mai grave crize a petrolului din ultimii ani în regiunea semiautonomă Kurdistan. Cozile uriaşe, raţionalizarea combustibilului şi dezvoltarea pieţei negre contribuie la creşterea nemulţumirilor şi a tensiunii care străbat Irakul.

Bătălii grele în oraşul irakian Tikrit

Armata irakiană a lansat un atac asupra oraşului Tikrit. Atacul vine la numai o zi după ce televiziunea de stat a anunţat că Bagdadul deţine din nou controlul asupra celei mai importante rafinării din ţară.

Cine este Muqtada Al-Sadr, liderul şiit gata să preia frâiele puterii la Bagdad

În 2008 Muqtada Al-Sadr era un om terminat. În primăvară declarase război atât americanilor şi irakienilor într-un război ce avea să-l ruineze. Astăzi, acelaşi cleric e la un pas de a cuceri puterea politică la Bagdad şi de a dezlănţui un război civil cu repercursiuni grave pentru securitatea întregului Orient Mijlociu. Cine este Muqtada Al-Sadr şi ce şanse are să preia puterea?

UPDATE Avioane siriene atacă poziţiile insurgenţilor SIIL în Irak. Bagdadul, zguduit de un atentat soldat cu 19 morţi

Prim-ministrul Irakului a anunţat miercuri că nu va ceda presiunii internaţionale de a forma un guvern de coaliţie, considerând că această idee nu reprezintă altceva decât o altă tentativă de îndepartare a sa de la putere.

Cum vor Beretele Verzi să salveze Bagdadul de jihadişti

La începutul acestei săptămâni, un contingent de soldaţi americani aparţinând Beretelor Verzi a ajuns la Bagdad, trupele desfăşurând o misiune de consiliere a guvernului irakian contra insurgenţilor ce au ocupat nordul şi o bună parte din vestul Irakului.

INFOGRAFIE Teroriştii topesc graniţa Irakului

Militanţii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant au asediat mai multe puncte de control situate la frontiera cu Siria şi Iordania.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite