În lume

articolul anterior articolul urmator

Dragonul otrăvit. China şi pandemia minciunii

79
1 Apr 2020 12:34:41
Mihail Neamtu

Cei născuţi înainte de 1989 îşi amintesc tehnica raportărilor ceauşiste: totul, în propaganda Partidului Comunist Român, era o perfectă minciună.

 Mi-am amintit de faimoasele „raportări la hectar” citind zilele acestea presa liberă din Taiwan. Jurnalişti curajoşi afirmă că, din nou, Republica Populară Chineză ascunde situaţia reală a infectărilor cu drăcescul Covid-19. Numărul noilor cazuri de infectare şi a deceselor ar putea fi mult mai mare decât cel raportat în ultimele săptămâni.

Preşedintele Xi Jinping este prins într-o bătălie pentru putere în interiorul Partidului Comunist, fiind disperat să-şi salveze funcţia aleasă pe viaţă. După negaţionismul şi tergiversările practicate-n decembrie 2019, în luna ianuarie oficialii de la Beijing au luat decizii dure, extraordinar de grele pentru omul de rând. El află acum că un al doilea val de infecţie ar putea să apară oricând în oraşele, pieţele, şcolile sau cinematografele unei ţări cu 1.4 miliarde locuitori. 

Pandemia Coronavirus este o tragedie umană de proporţii iar solidaritatea mi se pare, indiscutabil, necesară. Chiar nu înţeleg de ce China interzice experţilor virusologi din lumea liberă să studieze mutaţiile Covid-19 în regiunea Wuhan. Secretomania şi paranoia puterii sfârşesc, ca şi Zidul Berlinului, sub loviturile furioase de ciocan ale mulţimii. 

Prin urmare, nu predic dispreţul pentru o cultură care a dat lumii un înţelept precum Confucius ori un metafizician subtil ca Lao-Ţî. Critica mea se adresează regimului politic responsabil pentru muşamalizarea informaţiilor, îndoctrinarea ideologică a copiilor şi persecuţia nemiloasă a dizidenţilor. 

Critic puterea specializată în furt intelectual, plagiat şi escrocherie. Vă reamintesc că profesorul Virgil Păunescu, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, povestea cum a fost rugat de Ambasada Chinei, în ziua de 4 februarie, să colaboreze la punerea în practică a unui vaccin pentru coronavirus, pentru ca la data de 3 martie cercetătorii chinezi să publice un articol identic cu studiile românilor. Ba i-au şi adăugat, cu tupeu, «All Rights Reserved»!

Încă din 19 februarie, echipa de la Institutul Oncogen din Timişoara propusese o schemă de vaccinare pentru coronavirus. Nu suntem deloc surprinşi. Un bun sinonim pentru substantivul „comunism“ este nu doar „crimă”, ci şi „cleptocraţie“.

După ce au lăsat nenorocirea Covid-19 să blocheze întreaga planetă, comuniştii chinezi au pornit o maşinărie agresivă de propagandă şi încearcă să pozeze în salvatorii omenirii. În fapt, coronavirusul îşi are originea în regiunea Wuhan, unde a fost semnalat din toamna anului 2019.

Luni întregi, membrii faimosului Politburo de la Beijing au ascuns epidemia şi i-au pedepsit pe medicii care trăgeau un semnal de alarmă, inclusiv pe doctorul erou Li Wenliang. 

După ce epidemia n-a mai putut fi ascunsă, China a continuat să ofere informaţii trunchiate către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dacă R.P.C nu acţiona ca o dictatură (ceea ce şi este) şi nu cenzura informaţiile, azi eram mult mai bine pregătiţi de pandemie şi am fi salvat zeci de mii de vieţi. Din păcate, peste tot în lume, China are în buznar agenţi de influenţă care-i răspândesc minciunile. În România, oameni ca Victor Ponta au făcut o reclamă deşănţată acestei puteri hegemonice, imperialiste, mercantile şi militariste.

Comuniştii de la Beijing au transformat dragonul chinezesc într-un şarpe veninos şi perfid. „Cadourile” oferite acum ţărilor occidentale seamănă cu acele mărgele colorate care ameţesc doar naivii. Am convingerea că românii şi est-europenii sunt vaccinaţi împotriva virusului totalitar şi a minciunii deşănţate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

79 Comentarii

eugenc
1.04.2020, 13:41:47

"După ce au lăsat nenorocirea Covid-19 să blocheze întreaga planetă" -- sfidezi bunul simt in aberatiile pe care le scrii - de parca virusul e sub controlul cuiva. Incep sa dau dreptate plangerilor ambasadei chineze -- cred ca aveti o noua linie directoare sa denigrati China. E ceva nou - am vazut ca si marele specialist Chifu e pe felie. Realitatea este ca zeul vostru de la Washington a pierdut 3 saptamani de pregatire ignorand orice sfat. Noile soft power ale lumii sunt Germania si China - incercati sa va obisnuiti cu ideea.

-16 (34 voturi)
Conu Istrate
1.04.2020, 13:54:59

Repede ai mai aparut! Va pune mama Rusie sa panditi 24 din 24, asa-i?

+17 (27 voturi)
Conu Istrate
1.04.2020, 13:51:51

Acu' tre' s-apara moftroniscu' & gasca de troli care sa ne spuna ei cum vine treaba asta, de fapt.

+8 (16 voturi)
Mircea Nistor
1.04.2020, 14:01:21

Nici mie nu-mi place secretomania şi eludarea realităţilor obiective, mai ales când se soldează cu pierderi dureroase de vieţi omeneşti .E o formă supremă de trădare a "contractului social" care trebuie să existe între supuşi şi entitatea statală căreia îi plătim "taxa de protecţie ", impozitul,obolul dat Cezarului. Pe de altă parte,să mă scuzaţi dacă par cinic şi vulgar, Chinei i se fălfâie dacă pierde 20 milioane de supuşi .Această cifră reflectă numerele de conturi de smartphone-uri care nu mai sunt utilizate după trecerea epidemiei .Altă problemă mă roade la bascheţi .Aceea că în democraţia noastră ,cunoscută pe drept cuvânt ca "originală ", instituţia prezidenţială a fost avertizată de SIE că România va fi afectată într-o chestiune de timp de extinderea pandemiei. Cu toate astea, am primit cu nestăvilită duioşie valurile de repatriaţi,pe care în loc să-i păzim cu baioneta la armă şi câini în centre de carantină,i-am trimis direct acasă la mămicile lor,cu alai de girofaruri .Acolo,vajnicii votanţi ai clămpăului de la Sibiu, au dat proba supremă a spiritului civic (în completarea celei "demonstrate" în cabinele de vot...) ,plimbându-se prin supermarketuri şi alte locuri aglomerate,precum o făceau pe Gran Via,Corso, sau alte locuri de fiţe frecventate. Rezultatele încep să se culeagă acum ,la Suceava şi aiurea .Suntem,sau nu suntem o " formă fără fond ", o caricatură de pseudo-civilizaţie,unde singura regulă este că nu există şi nu respectă nici o regulă ?! Asta e problema care trebuie să ne frământe ,pe noi românii .Ce-a fost în China, a trecut .Dacă aveţi personal nemulţumiri faceţi plângeri la Ambasada RPC,eventual un pichet de protest după ce trece starea de urgenţă şi se pot relua adunările publice .Restul e tăcere...

-10 (24 voturi)
Victor Nagy
1.04.2020, 14:02:45

„ Am convingerea că românii şi est-europenii sunt vaccinaţi împotriva virusului totalitar şi a minciunii deşănţate.” Sunteți în eroare . Poate , o mică , foarte mică parte sunt vaccinați . Aceștia sunt cei ce critică mincuina .... fără să le pese de direcția / adresa de unde vine . Dacă , după ce te poziționezi clar (să se vadă în ce tabără ești ) , începi să critici minciuna , în speranța că ascultătorul - cititorul , simplu , de bună credință , va lua de bun faptul că tabăra respectivă este necredibilă .... În opoziție , tabăra dv. ar fi evident ..... că nu minte . Pe modelul , hoțul strigă ...hoțul ! Această practică , eu o numesc .....MANIPULARE În realitate .... toți mint , mai mult - mai puțin , mai des - mai rar , mai subtil- mai grosolan , mai ușor - mai grav . De ex : celebra minciună , rostită de către personalități globale , inclusiv de la înalta tribună a ONU , despre armele chimice ale Iraqului ... ca să justifice intervenția militară din Iraq ... care a produs pagube umane și materiale de zeci de ori mai mari decât această pandemie (deocamdată ) .... în care din categoriile enumerate o plasați ?

-8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (79)

Modifică Setările