Dragoş Dolănescu, deputat în Costa Rica, despre restricţiile COVID: „Când ni s-a spus să stăm cu toţii acasă, am stat cu toţii acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Dolănescu este deputat din februarie 2018 FOTO: pagina personală Facebook
Dragoş Dolănescu este deputat din februarie 2018 FOTO: pagina personală Facebook

Fiul regretatului cântăreţ Ion Dolănescu trăieşte de peste două decenii în Costa Rica, unde a devenit deputat din 2018. Într-un interviu pentru „Adevărul“, vorbeşte despre experienţa sa de politician, despre gestionarea pandemiei COVID în ţara fără armată şi despre relaţia cu fratele său, Ionuţ Dolănescu.

Născut la Bucureşti, Dragoş Dolănescu (44 de ani) trăieşte de peste două decenii în Costa Rica, iar în februarie 2018 a fost ales deputat pe listele Partidului Republican Social Creştin (al cărui preşedinte este) spentru provincia Alajuela, mandatul său fiind până în 2022. A intrat în politică în 2007, iar pe 25 ianuarie 2015, de ziua regretatului său tată, a înfiinţat propriul partid, care are tricolorul românesc. Dragoş Dolănescu şi-a luat licenţa în psihologie la Universitatea din Bucureşti şi are un doctorat în psihologie medicală la Universitatea Alcalá de Henares-Spania.

„Adevărul“: Sunteţi, din februarie 2018, deputat în Adunarea Legislativă din Costa Rica. Cum aţi caracteriza experienţa dumneavoastră de deputat până acum? Cum decurge o zi ca deputat?

Dragoş Dolănescu: Suntem 57 de deputaţi în Costa Rica. Este o muncă de 24 de ore, şapte zile pe săptămână. Asta dacă vrei să faci ceva pentru oameni. Dacă nu, treci prin Parlament şi oamenii nici nu-şi dau seama că exişti. Dar dacă vrei să laşi ceva în urma ta trebuie să munceşti mult pentru populaţia care te-a votat. Eu reprezint un partid conservator.

Legat de program, mă trezesc la 4 şi jumătate dimineaţa, citesc toate ziarele ca să fiu informat, apoi la 6 şi jumătate iau micul dejun şi pe la 7:30 plec spre muncă. Eu stau la o oră de mers de Parlament, unde ajung cam pe la 8:30 şi la 9 dimineaţa începe activitatea în Parlament. Avem pauză la prânz, iar la ora 15 începe lucrul pe comisii. Eu sunt membru în mai multe comisii.

Imagine indisponibilă

Costa Rica stă foarte bine la statistica privind cazurile de COVID-19. Care ar fi motivele? A respectat lumea măsurile de siguranţă?

Eu cred că sunt mai mulţi factori. Şi vă voi detalia. Din 1951, Costa Rica a decis să nu mai aibă armată. Şi atunci, toţi banii ce înainte mergeau pentru a cumpăra puşti şi tancuri şi aşa mai departe au fost direcţionaţi către educaţie şi sănătate. Şi, drept urmare, în aceşti aproape 70 de ani, s-au investit foarte multe milioane în sănătate. Şi oricărui copil care se naşte în Costa Rica i se fac toate vaccinurile. Iar sistemul imunitar foarte bun al locuitorilor din Costa Rica face o mare diferenţă faţă de restul populaţiei din America Latină. Un al doilea factor al numărului scăzut de cazuri COVID: respectăm clar restricţiile. Când ministrul Sănătăţii ne-a spus să stăm acasă, am stat cu toţii acasă, am respectat toate protocoalele.

„Legat de o împăcare cu fratele meu, nu se ştie niciodată“

Cum a fost impactul economic în această perioadă în Costa Rica?

86% dintre locurile de muncă din Costa Rica sunt în sectorul privat, iar 14% în sectorul de stat. Şi dacă nu i-am ajuta pe agenţii economici, am trimite în sărăcie milioane de persoane. Au fost date mai multe legi pentru a ajuta firmele. Impactul economic a fost şi aşa foarte puternic în această perioadă a pandemiei, ajungându-se de la 300.000 de şomeri la aproape un milion. În ultimele săptămâni, au început să se redeschidă restaurantele până la 50% din capacitate. Dacă am tot ţine lumea închisă în case, peste trei luni nu ar mai muri de coronavirus, ci de foame. E foarte greu, trebuie să fie o balanţă. S-au alocat sute de milioane de dolari pentru a-i sprijini pe oamenii care au rămas fără locuri de muncă. Iar băncile nu mai percep dobânzi timp de trei luni.

Care mai este relaţia cu Ionuţ Dolănescu, fratele dumneavoastră? Aţi mai vorbit în ultima vreme?

De când a murit tata, nu am mai vorbit. Nu a fost vreo comunicare. Legat de o împăcare cu fratele meu, nu se ştie niciodată. Deocamdată, nici eu, nici fratele meu nu am simţit dorinţa de a vorbi unul cu celălalt.

Ionuţ Dolănescu s-a înscris recent în PSD. E politica o pasiune în familia Dolănescu? Tatăl dumneavoastră a fost parlamentar, dumneavoastră sunteţi deputat.

Eu cred că politica şi fotbalul sunt elemente normale în viaţa oamenilor. Tuturor ne plac fotbalul şi politica. Fiecare are o echipă preferată, un partid preferat. Ionuţ a mai încercat o dată să intre într-un partid, nu a fost ceva reuşit. Eu îi doresc să îi meargă bine în acest nou partid. Tata a intrat în politică dintr-un sentiment politic şi naţionalist. Mi-a explicat că lui îi plăcea ideea asta de Românie Mare. O dată şi o dată, Moldova va trebui să se întoarcă la pământul românesc.

După 2022 vă gândiţi la un pas mai sus în politică, inclusiv o candidatură la preşedinţie în Costa Rica?

Mai sunt aproape doi ani de mandat. Iar până atunci, vreau să îmi fac treaba cât mai bine pentru comunitatea care m-a votat, vreau să îi reprezint. Pentru mine, au votat oamenii cei mai sărmani din Costa Rica. Voi discuta în familie ce voi face după 2022.

Vă mai recomandăm:

Ionuţ şi Dragoş Dolănescu îşi împart averea tatălui. Fiul cel mic al artistului vine tocmai din Costa Rica să-şi ia partea

Festivalul Ion Dolănescu, la a doua ediţie. Cine sunt artiştii care vor cânta şi ce suprize au pregătit organizatorii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite