Drama judecătoarelor din Afganistan în regimul taliban: „Femeile sunt captive, în timp ce criminalii sunt liberi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: BBC
FOTO: BBC

Când talibanii au preluat puterea, sute de judecătoare afgane au fost nevoite să se ascundă pentru a-şi salva viaţa. Talibanii au deschis porţile închisorilor din tot Afganistanul, eliberând criminalii pe care acestea i-au condamnat.

26 dintre aceste femei judecător au reuşit să fugă în Grecia, iar BBC relatează poveştile lor pline de durere, incertitudine dar şi speranţă.

„Când am plecat nu ştiam unde ne ducem. Ni s-a spus că vom întâmpina riscuri pe drum, dar le-am acceptat pentru că ştiam că asta e singura cale de scăpare”, povesteşte Sana, fost judecător în Afganistan, acum refugiată în Grecia.

Sana a fugit din Afganistan cu cei doi copii ai săi şi numai patru bagaje.

„A fost cel mai dificil moment din viaţa mea. Mă uitam la copiii mei şi mă întrebam dacă voi reuşi să îi scot din Afganistan în viaţă”

O investigaţie BBC arată că 220 de judecătoare din Afganistan trăiesc în ascunzători, din frică faţă de răzbunarea criminalilor pe care i-au trimis la închisoare, acum eliberaţi de regimul taliban. Multe dintre aceste femei primesc ameninţări cu moartea zilnic.

„După ce au fost eliberaţi, fiecare dintre ei ne-a spus: Vă omorâm dacă vă găsim”, îşi aminteşte Sana.

Ca răspuns la aceste acuzaţii, secretarul purtătorului de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi, a declarat pentru BBC: „Femeile judecători ar trebui să trăiască ca orice altă familie fără teamă. Nimeni nu ar trebui să le ameninţe. Unităţile noastre militare speciale sunt obligate să investigheze astfel de plângeri şi să acţioneze dacă există este o încălcare.”

Karimi a repetat, de asemenea, promisiunea talibanilor privind o „amnistie generală” pentru toţi foştii lucrători guvernamentali din Afganistan.

Dar Sana descrie ultimele luni drept un „coşmar”: „Ne schimbam locaţia la fiecare două-trei zile, schimbam case de siguranţă şi hoteluri”, a spus ea.

Judecătoarele şi familiile lor au mers prin deşert timp de zece ore, trecând prin numeroase puncte de control unde talibani înarmaţi verificau călătorii. „Dacă ar fi ştiut că sunt judecător, m-ar fi omorât pe loc”, spune Sana.

După ce au traversat în siguranţă deşertul, Sana şi copiii ei au petrecut mai mult de o săptămână într-o casă conspirativă, până când în cele din urmă au fost duşi pe o pistă de de avion. În momentul în care avionul a decolat, toţi pasagerii au început să plângă de fericire, a spus ea. 

După sosirea la Atena, cu toţii au fost testaţi pentru Covid-19 înainte de a fi plasaţi în diferite zone din oraş. În cadrul unei scheme de vize temporare, judecătoarele au primit hrană şi adăpost de la autorităţile din Grecia, în colaborare cu diferite organizaţii caritabile, timp de 14 zile. Însă ce se va întâmpla cu acestea după aceste două săptămâni este incert. Ele au fost sfătuite să solicite azil într-o ţară terţă.

Întrebat dacă femeile vor ocupa în viitor roluri proeminente, cum ar fi judecător sau ministru, secretarul purtătorului de cuvânt al talibanilor a declarat că nu poate comenta, deoarece „condiţiile şi oportunităţile de muncă pentru femei” sunt „încă în discuţie”.

Din noul ei adăpost temporar din Grecia, Sana vede o nedreptate dureroasă acasă:  „În acest moment, femeile sunt blocate în casele lor, iar criminalii pe care i-am băgat la închisoare sunt liberi”.

Deşi situaţia lor şi mai ales a judecătoarelor rămase în Afganistan este tragică, multe dintre acestea speră că lucrurile se vor remedia. Pentru unele dintre ele, nu este prima dată când fug din ţara lor din cauza talibanilor. Iar faptul că femeile afgane au avut curaj încât să protesteze la instituirea regimului taliban, spune Sana, este un progres semnificativ. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite