În lume

articolul anterior articolul urmator

Drama unui tată german care şi-a căutat fiii în infernul din Siria

3
16 Jun 2019 18:36:25
Autor: George-Andrei Cristescu
Combatanţi ai Statului Islamic defilând la Rakka FOTO Arhivă
Combatanţi ai Statului Islamic defilând la Rakka FOTO Arhivă

Joachim Gerhard este unul dintre taţii ai căror copii s-au alăturat organizaţiei teroriste Statul Islamic. La cinci ani de la despărţirea de cei doi fii ai săi, el a mers să-i caute în infernul din Siria, dar în van. Totuşi, nu renunţă să afle răspunsul la o întrebare.

Mii de europeni s-au alăturat Statului Islamic. Acum, când organizaţia este învinsă, mulţi dintre ei sunt închişi în temniţe din Siria. Fabian Gerhard se află la rândul lui la închisoare, undeva în nordul Siriei, iar tatăl său a încercat să-l vadă la cinci ani de la despărţire.

Joachim Gerhard n-a mai ştiut nimic de Fabian, nici de celălalt fiu al său, Manuel, timp de mai mult de patru ani. O echipă de jurnalişti l-a urmat şi i-a relatat drama într-un reportat marca Focus Europa“, un proiect realizat de Digi24 şi Deutsche Welle.

Fabian era actor, iar Manuel lucra ca fotoreporter. În Germania, spune Joachim, fiii lui au dus o viaţă ocrotită, ferită de război. Acum, îşi dă seama că mulţi germani s-ar teme de ei, considerându-i terorişti. Vreau să-l întreb cum a ajuns să facă aceste lucruri. În Germania, n-a învăţat nimic de genul ăsta. Şi dacă chiar crede că asta înseamnă o viaţă bună - să iei oameni în sclavie, să-i torturezi... Dacă chiar crede că asta e în regulă. Aş vrea să-l întreb asta cu gura mea, spune Joachim, sperând la o întâlnire cu Fabian. Speranţele unei reîntâlniri cu Manuel sunt mai mici, întrucât este dat dispărut.

În Siria, drumul lui Joachim a început la Rakka, oraşul autoproclamat de jihadiştii din Statul Islamic drept capitală a lor.

Sunt furios pe Fabian şi Manuel că sunt aici, că sunt, în parte, răspunzători pentru starea acestui loc. Simt mânie, dezamăgire, durere... toate aceste sentimente, contopite“, afirmă bărbatul în timp ce vede, din maşină, peisajul dezolant din Rakka.

Călătoria continuă: nesfârşite exploatări petroliere se întind de-a lungul drumului spre Qamishli. Între acestea sunt amplasate tabere pentru refugiaţi. Se presupune că în una dintre ele se află Sara, nora lui Joachim. Sara a lăsat un mesaj vocal: „Femeile şi copiii sunt acum separaţi de gruparea teroristă Statul Islamic. N-a mai rămas nimic şi de-asta suntem în această tabără“. Ea nu ştie unde sunt fiii lui Joachim, dar cere bani, printr-un cont turcesc, ca să se strecoare, împreună cu alte femei, afară din tabăra păzită şi să se ascundă. Se teme să se întoarcă în Germania, unde riscă să fie urmărită în justiţie. 

„Nu sunt convins că Sara e gata să renunţe la convingerile ei“, declară Joachim Gerhard.

El se întreabă dacă fiii lui mai au convingeri radicale sau dacă au ajuns să regrete că s-au alăturat Statului Islamic.

A fost nevoit să aştepte cinci zile pentru a afla dacă i se permite sau nu să-şi vadă fiul. Într-un final, s-a întâlnit cu purtătorul de cuvânt al autorităţilor kurde. Primirea a fost prietenoasă, dar disponibilitatea de ajutor limitată. Unul dintre motive e faptul că Germania e reticentă în a-i primi înapoi pe cetăţenii săi care au luptat pentru Statul Islamic. „Doi oameni mi-au spus că nu mi se va permite să-l văd pe Fabian. Se presupune că a fost un membru de rang înalt al Statului Islamic“, spune necăjit Joachim

Cu un fiu dispărut şi celălalt în captivitate, tot ce-i rămâne e nesiguranţa şi să afle răspunsul la o întrebare: „De ce au plecat?“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

OmTacut
16.06.2019, 18:54:31

Acești indivizi, ma refer la suporterii ISIS,organizație terorista, nu merita nici un fel de compasiune.

+7 (7 voturi)
Popa Razvan
16.06.2019, 20:29:26

E ceva oarecum comic in intrebarea fara raspuns al tatalui lor: de ce au plecat? N-au plecat de cuminti ce-au fost si nici de cat de destepti erau, asta pentru inceput. Daca tu ca german, fie si convertit la islamism, esti in stare sa renunti la toate valorile si principiile cu care ai fost educat si in care ai crescut ca sa te duci sa sprijini ISIS, cu arma in mana, atunci ori e o problema de ordin psihiatric (adica esti cretin din nastere si asta e) ori n-ai avut nimic mai bun de-a face cu viata ta.

+6 (6 voturi)
M Costi
16.06.2019, 21:11:06

Drama tatalui german si a altor mii de cetateni occidentli n-ar fi fost posibila fara "ajutorul" propriilor guverne , care au incurajat tacit si tolerat plecarea propriilor cetateni in Siria , pentru a lupta impotriva lui Bashar al Assad ! Campaniile mass media occidentale care au demonizat pe Assad a contribuit din plin la plecarea spre Siria a voluntarilor occidentali si nu numai. Si Turcia este la fel de raspunzatoare , majoritatea voluntarilor occidentali au ajuns in Siria prin Turcia , cu ingaduinta si ajutorul autoritatilor turcesti , aflate in razboi nedeclarat cu guvernul de la Damasc. Pentru liderii occidentali si ai Turciei a functionat principiul "Dusmanul dusmanului meu imi e prieten!"

+4 (8 voturi)