Dubla tragedie din Ucraina: peste 100 dintre pasageri erau cercetători de top şi doctori implicaţi în efortul mondial pentru eradicarea SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joep Lange este descris drept un on cu „inima de aur”, care lucra pentru a găsi un tratament ieftin pentru SIDA, care să poată fi folosit în ţări din lumea a treia
Joep Lange este descris drept un on cu „inima de aur”, care lucra pentru a găsi un tratament ieftin pentru SIDA, care să poată fi folosit în ţări din lumea a treia

Peste 100 dintre cei 298 de oameni care au murit după ce un avion civil a fost doborât în estul Ucrainei erau cercetători, personal medical şi activişti, care călătoreau în Australia pentru a participa la o conferinţă internaţională despre SIDA. Printre ei se numărau numeroşi lideri ai mişcării globale pentru eradicarea acestei boli, inclusiv un doctor considerat unul dintre „părinţii” actualului tratament folosit pentru HIV/SIDA.

Peste 35 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc astăzi cu virsul HIV/SIDA. Toţi îşi pun speranţele în cercetători pentru găsirea unui leac sau pentru identificarea unor tratamente care să le prelungească vieţile. Lupta mondială în acest sens a suferit însă o pierderea grea joi seară, când un avion comercial cu 298 de oameni la bord a fost atacat în condiţii încă neclare deasupra estului separatist al Ucrainei, unde armata se luptă cu rebelii proruşi sprijiniţi de Rusia. 

Toate cele 298 de persoane de la bord au murit, după ce a avionul a explodat în aer, urmare a unui presupus atac cu rachetă. Printre acestea se aflau şi aproximativ 100 de cercetători, personal medical şi activişti care lucrau împreună pentru a promova efortul mondial pentru găsirea unui leac pentru virusul HIV/SIDA.

Deocamdată, nu este clar câţi oameni de ştiinţă şi activişti implicaţi în lupta cu HIV/SIDA se aflau în avionul care a fost doborât deasupra Ucrainei. Presa australiană anunţă că ar putea fi până la 108 de persoane. Mai mulţi angajaţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se aflau în avion, anunţă organizaţia din cadrul ONU într-un comunicat. 

Printre victime se numără şi Joep Lange, un om de ştiinţă prestigios, unul dintre liderii acestui efort global şi fost preşedinte al Societăţii Internaţionale SIDA. 

Profesor de Medicină şi directorul departamentul pentru Sănătate Globală din cadrul Universităţii Amsterdam, Lange era implicat în cercetările pentru găsirea de noi tratamente pentru HIV încă din 1983, chiar atunci când virusul a început să devină o ameninţare la nivel mondial. 

Lange a fost unul dintre cercetătorii care au realizat câteva teste şi studii de importanţă majoră pentru terapia antiretrovirală, inclusiv teste privind transmiterea virusului de la mamă însărcinată la făt, atât în lumea dezvoltată, cât şi în state din lumea a treia, unde virusul face ravagii. 

Lange se afla în avionul cu destin tragic pentru a ajunge la SIDA 2014, o conferinţă globală care va avea loc la Melbourne, Australia, între 20 şi 25 iulie. Alături de el se afla şi soţia sa. 

„Joep era un vizionar în cercetarea privind virusul HIV. Era extrem de conştient de dimensiunile multiple ale impactului virusului asupra tuturor păturilor sociale şi avea o inimă de aur. Este o pierdere imensă pentru acest domeniu”, declară doctorul american Rick Elion, la rândul său implicat în cercetările din domeniul HIV/SIDA, pentru „The conversation”. 

„Joep era absolut angajat în efortul de a găsi tratamente accesibile ca preţ pentru HIV, în special prin combinarea terapiilor, care să poată fi folosite în ţările sărace”, spune un alt coleg de-ai săi, David Cooper. 

„Un alt domeniu în care a avut rezultate excepţionale a fost pionieratul în elaborarea medicamentelor antiretrovirale pentru prevenirea transmiterii virsului de la mamă însărcinată la făt”, a adăugat Cooper. 

În tragedia aviatică din estul Ucrainei a pierit şi britanicul Glenn Thomas. Acesta lucra pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în prezent ca specialist pentru relaţiile cu media la sediul ONU din Geneva. 

Aceeaşi soartă a avut-o şi doctorul Lucie van Mens, director de progrme şi sprijin la Compania pentru Sănătatea Femeilor, organizaţie implicată în sănătatea publică şi care luptă pentru prevenirea HIV/SIDA. 

Şi activista Jacqueline van Tongeren a murit în avionul doborât deasupra zonei de conflict. Ea era implicată în lupta cu HIV/SIDA din 1986 şi a coordonat numeroase proiecte pentru a atrage atenţia asupra acestui virus. Era o colaboratoare apropiată a profesorului Lange. 

Avionul Maalaysian Airlines zbura pe ruta Amsterdan-Kuala Lumpur şi a fost doborât cel mai probabil de o rachetă, susţine ucrainenii. Declaraţii similare au fost făcute de mai mulţi oficiali americani, inclusiv viceprerşedinte Joe Biden. Deocamdată, se ştie cu siguranţă doar căă avionul a explodat în aer.

Separatiştii proruşi au negat orice implicare în atac, susţinând că nu au armamentul necesar pentru a doborî un Boeing 777 de la o asemenea altitudine. Printre ipotezele vehiculate se numără varianta că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer (separatiştii au capturat recent un lansator de acest tip de la armata ucraineană) sau de o rachetă lansată dintr-un avion de luptă (separatiştii nu au astfel de aparate de zbor). 

Deja, SBU a făcut publice mai multe interceptări despre care susţine că arată cum separatiştii proruşi raportează comandanţilor lor din Rusia că au doborât un avion civil. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat însă orice implicare a forţelor armate ruse, susţinând că responsabilitatea pentru cele 298 de vieţi pierdute este în totalitate a Kievului, din cauza ofensivei demarate la 5 iulie împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării. 

Ucrainenii susţin că avionul a fost doborât însă pentru că separatiştii l-au confundat cu un avion militar ucrainean. Tot joi, cu câteva ore înainte, separatiştii au doborât un avion de luptă Suhoi-25 al ucrainenilor, iau luni au doborât un avion de transport militar AN-26. 

Totodată, Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat aseară că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

      

Ministerul român de Externe: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu se aflau români

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Ministerul Afacerilor Externe dispune activarea celulei de criză la nivelul instituţiei, în urma „catastrofei aviatice” din Ucraina

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

Malaysia Airlines MH17 zbura pe culoarul aerian L980, unul dintre cele mai aglomerate "drumuri" spre Asia

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

Senatorul John McCain: „Dacă Rusia a doborât avionul MH17, atunci trebuie să existe repercusiuni incredibile“

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

„Blestemul“ Malaysian Airlines: de ce e în pragul falimentului şi ce şanse sunt să pici cu avionul în ziua de astăzi

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite