În lume

articolul anterior articolul urmator

Dublul campion mondial la şah nu-şi va apăra titlurile la competiţia din Arabia Saudită. „Sunt gata să-mi susţin principiile”

7
27 Dec 2017 06:13:02
Autor: George-Andrei Cristescu
Anna Muzychuk FOTO Getty Images
Anna Muzychuk FOTO Getty Images

Ucraineanca Anna Muzychuk, dublu campion mondial la şah a declarat că nu va călători în Arabia Saudită să-şi apere titlurile, deoarece aici femeilor nu le este permis să meargă pe stradă neînsoţite, relatează The Independent.

„În câteva zile voi pierde două titluri de campion mondial. Doar pentru că am decis să nu mă duc în Arabia Saudită”, a declarat Anna, a cărei decizie va fi urmată şi de sora acesteia, Miriya. Cele două refuză să meargă la competiţia din Arabia Saudită deoarece Regatul nu tratează femeile cu egalitate, acestea de exemplu neavând dreptul să meargă pe stradă neînsoţite de un bărbat.
 
„Am decis să nu joc după regulile cuiva, să nu port voal, să nu fiu acompaniată când ies afară, şi să nu mă simt ca o creatură secundară”, a subliniat Anna pe Facebook.
 
„În urmă cu exact un an am câştigat aceste două titluri şi am fost cea mai fericită persoană din lumea şahului însă de data aceasta mă simt foarte rău. Sunt gata să-mi susţin principiile şi să sar peste eveniment”, a completat campioana mondială.
 
Conform informaţiilor locale, femeile vor avea voie să poarte pantaloni de culoare albastră închis sau negru şi bluze largi la gât. Potrivit organizatorilor, femeile nu vor fi obligate să poarte voal sau rochii formale.
 
Turneul din Arabia Saudită a mai stârnit o controversă, pe plan intern, întrucât vine la doi ani după ce clericul de top al ţării a emis un edict religios împotriva şahului. Cel mai mare cleric al Arabiei Saudite, Abdulaziz Al-Sheikh, a declarat la începutul lui 2016 că şahul este „interzis” în Islam deoarece este o pierdere de timp şi poate duce la rivalitate între jucători.
 
Totodată, competiţia a stârnit şi un conflict politic, după ce jucătorii rivalilor geopolitici ai Arabiei Saudite s-au plâns că nu au primit vize pentru a intra în ţară şi astfel nu vor putea concura. Şahiştii din Israel, Qatar şi Iran au raportat astfel de nemulţumiri, iar lista participanţilor devine din ce în ce mai mică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Victoria Ponta
27.12.2017, 07:03:13

Foarte bine. Islamiștii au rămas în Evul Mediu, dar senilii care conduc ONU și UE nu-i deranjează cu nimic referitor la condiția femeii sau a căsătoriei între copii, să nu cumva să nu-i "discrimineze". Nu obosesc însă derbedeii de la ONU și Bruxelles, în frunte cu triada Juncker- Mogherini- Verhofstadt să facă presiuni si să aducă în Europa așa-ziși"refugiați" din state musulmane radicale, folosind căței ONGiști finanțați prin Soros cum sînt Doctors without Borders sau Amnesty International. De ce nu îi preia statele arabe pe migranții musulmani, nu știe nimeni. A devenit obligatoriu ptr Europa să ia migranți din Africa? Că așa vrea Soros și ăia pe care i-a uns iar Soros e un soi de prinț al UE, Neîncoronat.

+6 (6 voturi)
Lica Mosu
27.12.2017, 08:25:08

@ Ady... varu ' ! Dati-l afara pe analfabet !! PS ,,Campion" nu e ...profesie !! E...he, he !!! PPS. CAMPIÓN, -OÁNĂ, campioni, -oane, s. m. și f. (DEX) !!!!

+4 (4 voturi)
Damian Marius
27.12.2017, 11:19:00

Asta doream să spun și eu. Campioană și nu campion. Și profesiile au ...”femininul”, doar că, sfertodocții nu sunt obișnuiți. Năravul îngreunează schimbarea! Moșule, mătăluță zici ”doamna prostituat?”:))))

+3 (5 voturi)
ivanhoe zoom
27.12.2017, 11:51:11

Dar cum de e permis fotbalul acolo? Cred ca starneste mai mari rivalitati decat poate s-o faca sahul.

-1 (3 voturi)
Paun Al
27.12.2017, 13:10:42

Mai exista si oameni pentru care principiile sunt mai imporetante decat interesele .

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările