În lume

articolul anterior articolul urmator

După 16 ani, militarii americani se întorc în Arabia Saudită

44
20 Jul 2019 13:55:31
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Arabia Saudită a decis vineri să găzduiască din nou forţe ale SUA pe teritoriul său, cele două ţări fiind dornice să facă „tot ce este posibil pentru păstrarea securităţii în regiune şi stabilităţii acesteia“, după noi incidente în Golful Persic şi „confiscarea“ unui petrolier britanic de către Iran, transmite AFP.

„Regele Salman (...) şi-a dat acordul pentru găzduirea de forţe americane cu scopul de a creşte nivelul mutual de cooperare pentru apărarea securităţii în regiune şi a stabilităţii acesteia şi garantarea păcii“, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Apărării, citat de agenţia de stat SPA, preluată de AFP.

Arabia Saudită nu a mai găzduit militari americani din 2003.

Riadul a primit timp de 12 ani trupe americane, în principal de aviaţie, între operaţiunea „Furtuna în deşert“ din 1991, declanşată în urma intervenţiei militare a Irakului în Kuwait, şi sfârşitul războiului din 2003 din Irak, soldat cu răsturnarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Potrivit Pentagonului, noua desfăşurare de forţe va fi un factor suplimentar de disuasiune şi un mijloc de apărare a intereselor SUA în regiune.

Le fel ca SUA, Arabia Saudită are parte de relaţii tensionate cu Iranul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Gabriel din Bugeac
20.07.2019, 14:42:54

Cam ăștia sunt prietenii americanilor.. sălbaticii, fanaticii și inventatorii islamului.. și prietenii care au ciopârțit un jurnalist în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul ! Iar evreii nu le sunt nici prieteni, nici aliați.. Evreii conduc America și pe americani. Cu sălbaticii saudiți sunt prieteni.. iar inventatorii comunismului, ai bolșevismului, nazismului le sunt stăpâni. Era să uit de Holodomor.. opera unui evreu.

-1 (9 voturi)
IonIon Codreanu
20.07.2019, 15:29:53

Truoele americane vin să apere democrația din Arabia Saudită, model pentru lumea arabă! A, nu... Am citit cu atenție și iată ce am găsit: trupele americane sunt ”factor suplimentar de disuasiune şi un mijloc de apărare a intereselor SUA în regiune” Așa cum sunt trupele americane peste tot în lume: ”mijloc de apărare a intereselor SUA în regiune”. Citiți bine: a intereselor AMERICANE. Și apoi, este absolut firesc. Doar nu vor apăra interesele ALTORA, cum cred destui imbecili sau cum susțin trolii americani.

0 (4 voturi)
Goguţă
20.07.2019, 16:23:05

Arabia Saudită nu a mai găzduit militari americani din 2003 Poate nu oficial .....

0 (2 voturi)
Nicu_4
20.07.2019, 17:04:34

ce e tovarasi rusi acordul asta va adunce aminte de o rusie impotenta care doar a putut sa protesteze la cele 2 razboaie din golf si va e frica ca ultimul aliat rus din zona araba cat de cat potent militar este gata gata sa o ia pe coaja .nu va fie frica pana la anu in ianuarie nu se intampla nimic deocamdata SUA trebuie sa adune fortele necesare

0 (6 voturi)
Yilmaz
20.07.2019, 17:24:27

Aliatii USA: İsrael, ucigaş de copii; Arabia Saudita taietor de capete in piete publice. Bineinteles, si slugile gen Ro.

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările