În lume

articolul anterior articolul urmator

După lipsa hranei şi a electricităţii, Venezuela se confruntă cu o nouă criză. Oamenii îşi părăsesc locuinţele

58
5 Apr 2019 17:59:28
Autor: Ştefana Radu
FOTO AFP
FOTO AFP

După două pene de curent majore, care au afectat toată ţara, venezuelenii se confruntă acum cu o lipsă acută a apei, scrie Washington Post.

Curentul electric a revenit în multe zone ale ţării, însă este raţionalizat şi fără electricitatea care pune în funcţiune pompele, nu există suficientă apă în multe locuinţe şi instituţii.

„Imaginaţi-vă un scenariu în care un spital rămâne fără apă, fără electricitate. Rămânem fără sursă de apă. Chiar dacă furnizarea cu electricitate a revenit, lipsa apei reprezintă încă o problemă,” a declarat medicul pediatru Vietnam Veras Rivas de la Spitalul Pediatric din Caracas.

În timpul primei pene de curent, unul dintre pacienţii săi a fost un bebeluş de 10 zile aflat în incubator la terapie intensivă. Medicul şi-a amintit cum a transportat copilul prin spitalul în care era beznă, în timp ce-l ajuta să respire cu pungi de oxigen. După 24 de ore de curent electric întrerupt în câteva rânduri, copilul a decedat.

Analiştii spun că 20 de milioane de oameni-două treimi din populaţie- au avut de suferit de pe urma lipsei apei în ultimele două săptămâni. Această criză i-a determinat pe oameni să-şi părăsească locuinţele şi să caute surse de apă-potabilă sau nu-pe străzi.

Protestele care au avut loc din cauza lipsei apei, weekendul trecut, au fost întâmpinate cu răspunsuri armate din partea poliţiei şi a grupurilor paramilitare proguvernamentale. Doi oameni au fost împuşcaţi în centrul capitalei Caracas, potrivit presei locale. 

Un raport publicat în această săptămână de către Human Rights Watch (HRW) face apel la secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să declare „urgenţă umanitară complexă”, avertizând în privinţa unui risc crescut de boli infecţioase şi a unor niveluri în creştere ale malnutriţiei la copii.

Cercetătorii, care susţin că administraţia Maduro nu a acţionat în mod adecvat, spun că o declaraţie oficială ar debloca mobilizarea pentru hrană, medicamente şi servicii medicale pentru milioane de oameni care au nevoie de ele.

„Oricât ar încerca, autorităţile venezuelene nu pot ascunde realitatea de pe teren,” a spus Shannon Doocy, profesor la Universitatea John Hopkins.

„Sistemul de sănătate al Venezuelei este în colaps total, care, combinat cu lipsa hranei, duce la suferinţă după suferinţă şi pune în pericol şi mai mulţi venezueleni. Avem nevoie de conducerea ONU pentru a pune capăt acestei crize severe şi pentru a salva vieţi.”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Mihai Popescu
5.04.2019, 18:15:51

Daca Maduro ar fi destept si ar ceda petrolul si toate bogatiile subsolului americanilor atunci nu ar mai fost nicio criza ti.in Venezuela. Dar este incapatinat si nu vrea sa le cedeze. Uite Romanica care si-a cedat toate bogatiile naturale strainilor, acum traieste aproape normal - 80% saraci si 10% f.f. boga - si nu mai sunt pene de curent sau alte probleme.

+1 (33 voturi)
Sorin Barbul
5.04.2019, 19:02:23

Popescule, iar bați câmpii! Devine un obicei.

+3 (23 voturi)
Omega Alpha
5.04.2019, 18:27:44

Ce vrei să insinuezi Popescule ?

-2 (6 voturi)
Gica contra
5.04.2019, 18:28:57

Uite-așa își căsăpește Maduro propriul popor. Tot un patriot care nu dă petrolul, na! Ei mor la propriu cu capul pe petrol(care nici așa bun nu-i, e vâscos și greu de extras, nici pt americani nu-i foarte rentabil, atâta timp cât în alte părți țâșnește petrolul din pământ).Dar deh, dușmanul imperialist. Aici duce patriotismul deșănțat, pretext pentru setea de mărire a lui Maduro. De ce face asta? Pentru că poate.

+7 (15 voturi)
Omega Alpha
5.04.2019, 18:36:39

Dragnea Teleolteanu nu este departe de Maduro, cam așa se vrea și la noi,ca în final să fim sub cizma muscalilor.

+2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (58)