În lume

articolul anterior articolul urmator

„E mâna lui Dumnezeu!” Metoda folosită de o asistentă din Brazilia pentru a-şi ajuta pacienţii bolnavi de COVID

6
10 Apr 2021 14:51:43
Autor: Cristina Morozan
Lidiane a aplicat „tehnica mâinii mici” sau „mâna lui Dumnezeu” de multe alte ori Foto: Twittwer Tedros Adhanom Ghebreyesus
Lidiane a aplicat „tehnica mâinii mici” sau „mâna lui Dumnezeu” de multe alte ori Foto: Twittwer Tedros Adhanom Ghebreyesus

Povestea unei asistente medicale în vârstă de 36 de ani, din Brazilia, pe nume Lidiane Melo a devenit virală după ce aceasta a avut o idee care poate părea banală, dar care a ajutat mai mulţi pacienţi cu COVID, relatează O Globo, cel mai citit cotidian din Brazilia. Tânăra a fot lăudată şi de directorul OMS.

Anul trecut, într-o tură tensionată, plină de pacienţi care au intrat în camera de urgenţă de la spitalul Ilha do Governador, în zona de nord a Rio de Janeiro, Lidiane Melonu a găsit o metodă interesantă pentru a putea să măsoare saturaţia unui pacient informează Libertatea.
 

„Mâna lui era foarte rece. L-am înfăşurat în bumbac ortopedic şi bandaj, care este o practică prevăzută la asistenţă medicală, dar nu a funcţionat. Circulaţia nu s-a îmbunătăţit. M-am gândit să-i umezesc mâna cu apă caldă, dar din cauza riscului de contaminare, ideea nu a fost una bună. M-am mai gândit puţin şi am pus apa caldă în mănuşile chirurgicale şi i-am înfăşurat mâna cu ele”, îşi aminteşte femeia.

Potrivit sursei citate, metoda a funcţionat şi, în trei minute, circulaţia s-a îmbunătăţit. Ea a măsurat saturaţia de oxigen şi a recomandat tratamentul. Povestea are un an, dar abia pe 14 martie în acest an a găsit fotografia pierdută în telefonul său mobil şi a decis să o posteze. 

„Am făcut această mănuşă cu apă fierbinte pentru a îmbunătăţi circulaţia pacientului meu şi a vedea mai bine saturaţia şi sper să simtă că cineva îl ţine de mână”, spune Lidiane Melo.
 
Printre complimente şi mulţumiri pentru dăruire, Lidiane a văzut că imaginea gestului ei a ajuns în alte ţări şi a fost comentată de vedete şi personalităţi 
 
Dar tehnica aplicată de Lidiane rezolvă nu numai îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la extremităţile corpului. Aduce confort psihologic şi ajută la calmarea pacienţilor.
 
„Nu e mâna mea, e mâna lui Dumnezeu” Într-o altă tură, la CER do Centro, a dat peste o doamnă foarte agitată când a aflat că va trebui să fie intubată. „Nu ne-a lăsat să o sedăm, ci a spus doar că nu o putem lăsa să moară, că are două fiice şi două nepoate, care au avut grijă de familie. După o conversaţie, ea mi-a cerut să o ţin de mână. Am spus că nu pot, că am alţi pacienţi de care să mă ocup, dar că voi face ceva. Am făcut acea mănuşă, ea s-a liniştit, a spus că părea că o ţin eu de mână şi i-am spus că nu este a mea, că ar trebui să creadă că mâna lui Dumnezeu o va ajuta să iasă din acolo”, îşi aminteşte asistenta, cu emoţie.
 
Pacienta a fost vindecată, externată şi Lidiane a aplicat deja „tehnica mâinii mici” sau „mâna lui Dumnezeu” de multe alte ori.
 
„Sunt foarte pasionată de ceea ce fac. Uneori este obositor, disperant să pierzi 20 de pacienţi într-o tură de 12 ore, dar nu ştiu cum să fac altceva. În ziua în care nu o să mă mai mişte sau n-o să mai plâng de durerea celuilalt, încetez să mai lucrez imediat”, a spus asistenta.
 
Lăudată de directorul OMS
 
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a distribuit vineri, 9 aprilie, o fotografie care arată „tehnica mâinii”, creată de o asistentă braziliană pentru a oferi confort pacienţilor cu COVID-19. 
 
„Nu am cuvinte pentru a-mi exprima admiraţia pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii în mijlocul acestei pandemii şi a modurilor incredibile în care aceştia caută să-şi consoleze pacienţii. Avem atât de multe de învăţat de la voi şi trebuie să facem multe pentru a vă sprijini şi a vă proteja”, a scris Ghebreyesus. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tomescu Tom
10.04.2021, 15:24:41

Și totuși asistenta ..nu a brevetat , patentat tehnica salvatoare ! " Mâna lui Dumnezeu " .. rodul empatiei omului, nu costă bani ... . BigPharma suferă în tăcere când pierde bani ...

+4 (6 voturi)
Goguţă
10.04.2021, 15:40:35

Poate o patenteaza BigPharma .....

-1 (1 vot)
m wakki
10.04.2021, 16:14:39

poate o patentează șoșoacă sau sputnik

0 (6 voturi)
Cichicean Bruzli
10.04.2021, 19:04:13

m wakki voi numai cu sosoaca si psd sunteti in taste pe aici. In mintea ta esti ceva comediant cu genul asta de comentarii :))))

0 (2 voturi)
Cichicean Bruzli
10.04.2021, 19:02:52

Cum de permite dumnezeul vostru inchipui pandemia in primul rand?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările