În lume

articolul anterior articolul urmator

Economistul Nouriel Roubini spune să uităm de criză, vine recesiunea globală

37
16 Sep 2019 10:20:44
Autor: Viorica Marin
Economistul Nouriel Roubini / Foto EPA EFE
Economistul Nouriel Roubini / Foto EPA EFE

Economistul Nouriel Roubini, supranumit şi profetul crizei, spune într-un articol publicat de „Les Echos şi Project Syndicate, că nu sunt semne despre iminenţa unei noi crize economice, ci semne de recesiune la nivel global.

Războiul comercial chino-american şi bătălia tehnologică, tensiunile geopolitice asupra petrolului iranian... Dacă unul sau mai multe dintre aceste potenţiale şocuri ar lovi economia globală, s-ar cufunda în recesiune, scrie economistul Nouriel Roubini. Şi nicio politică monetară sau fiscală nu ar oferi o cale de ieşire.
 
Trei şocuri negative de ofertă riscă să ducă la o recesiune globală până în 2020. Toate reflectă factorii politici asociaţi relaţiilor internaţionale, şi toate au Statele Unite în centru, iar două implică China.
 
Primul şoc potenţial provine din războiul comercial şi monetar din sino-american, care s-a intensificat atunci când administraţia preşedintelui american Donald Trump a confirmat intrarea în vigoare a tarifelor noi la produsele chineze, de asemenea, acuzând deschis China de manipulare monetară.
 
Al doilea motiv de incertitudini constă în „războiul rece” dintre China şi SUA pe tema tehnologiei. Cele două state îşi doresc să domine tehnologiile viitorului: inteligenţa artificială, robotica şi tehnologia 5G. Se ştie deja că Statele Unite au plasat compania chineză Huawei pe o „listă neagră” a firmelor care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională americană.
 
Al treilea risc este legat de aprovizionarea cu ţiţei. O recesiune venită din cauza unui război comercial, monetar şi tehnologic este de natură să creeze o scădere a cererii de energie şi în acelaşi timp o scădere a preţului.
 
Confruntarea dintre Statele Unite şi Iran poate duce, însă, la un efect invers. Dacă tensiunile dintre cele două state vor degenera într-un conflict armat preţul va creşte până la a da naştere unei recesiuni economice. Aşa s-a întâmplat în anii 1973, 1979 sau în 1990.
 
Cele trei şocuri potenţiale pot genera o creştere a preţurilor produselor importate, a componentelor de tehnologie, dar şi a energiei. Totul va duce la scăderea producţiei, în funcţie de cât de afectate vor fi canalele de distribuţie şi de aprovizionare mondiale.
 
Mai mult, a început deja un proces de demondializare, astfel că statele şi companiile nu mai pot conta prea mult timp pe stabilitatea pe termen lung a lanţurilor de valoare integrate. Schimburile de bunuri, capitaluri, forţă de muncă sau informaţii vor deveni din ce în ce mai fracturate, iar costurile de producţie vor creşte în toate sectoarele.
 
Răzbiul comercial şi monetar, pe de o parte, şi competiţia tehnologică, pe de altă parte, se vor amplifica unele pe celelalte. Nouriel Roubini se întreabă dacă decidenţii din domeniul bugetar şi monetar sunt pregătiţi să facă faţă unui şoc de ofertă negativă pe termen lung sau care poate deveni chiar permanent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Constantine Constantine
16.09.2019, 11:05:53

Pai de la petrol si confruntarile comerciale pleaca toate bubele.Apar bubele, scade consumul si atunci nu mai este cerere si concret, scade pretul.Daca a scazut pretul se intra in recesiune pentru o periopada de timp pina ce se ajunge la niste intelegeri.Daca nu se gasesc solutii atunci apare depresiunea si pina la criza globala mai sint doar citiva pasi.Solutii exista: sa se aseze la masa tratativelor.De pe picior de forta se poate ajunge la un conflict local care sa degenereze in unul global.Si atunci nu mai priveste pe nimeni, recesiunea, depresiune, sau criza.Concret se ajunge in situatia, scapa cine poate.

+2 (8 voturi)
Lucifer
16.09.2019, 11:13:43

"Profetul crizei" s-ar putea să aibă dreptate din nou. Ca părere, sunt TREI cauze principale care pot genera o criză globală: - adversităţile economice SUA-China-Europa, toate trei "mari puteri" economice. - noua revoluţie industrială având la bază noile tehnologii ca Inteligenţa Artificială sau din Genetică. - datoriile publice exorbitante ale TUTUROR statelor Lumii. Lumea este în pragul unei noi ere tehnologice, a devenit multipolară şi contradicţiile economice au devenit agresive. Ce va urma? Nu se poate aştepta nimic bun. Mai ales că, având experienţa istoriei, conflictele economice duc la conflicte politice şi apoi la conflicte militare. Doamne fereşte!

+1 (5 voturi)
ADani
16.09.2019, 12:02:54

Fals! Criza vine ca urmare a exceselor si a cresterii nesustnabile induse de dezmatul monetar si bugetar al institutiilor statului. Principala problema e defapt cantitatea uriasa de bani tipariti si aruncati in piata de bancile centrale, care umfla artificial pretul activelor, in special a celor speculative. pe deasupra, se mai reduce artificial si rata dobanzi, masuri care impreuna denatureaza preturile si structura de productie, inducand un fals avant economic. Chestiile astea au fost explicate foarte bine de economistii scolii austriece de econimie, ca Mises, Rothbard si Hayek. Problema e ca pe decidenti politici si pe "specialistii" care traiesc pe seama statului nu ii intereseaza. Ei urmeaza aceleasi idei scornite de Keynes, care ne duc de fiecare data la criza.

+12 (12 voturi)
ion carutasul
16.09.2019, 11:14:35

ASTIA de il citeaza pe Rubini au facut ASE-ul . Situatia viitoare a economiei mondiale se calculeaza ,matematic si apoi se trag concluzii valabile in proportie de 40%. In rest erau nu de mult din aia ce dadeau cu gura despre prapastia spre care se indreapta capitalismul.Economia nu este o stiinta !

+4 (4 voturi)
ovidiu preda
16.09.2019, 11:28:40

Nu va uitati in gura astuia ca in gura unui profet, daca a nimerit-o odata nu inseamna ca ii iese si a doua oara

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările