Ecuadorul vrea bani ca să nu distrugă jungla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rafael Correa a solicitat 350 milioane de dolari anual în schimbul închiderii exploatărilor petroliere Preşedintele Ecuadorului a provocat ieri stupoare pe plan

Preşedintele Rafael Correa a solicitat 350 milioane de dolari anual în schimbul închiderii exploatărilor petroliere

Preşedintele Ecuadorului a provocat ieri stupoare pe plan internaţional, după ce a solicitat ţărilor puternic industrializate să plătească dacă vor să păstreze jungla Amazonului intactă. Rafael Correa a estimat că toate trusturile internaţionale care s-au bucurat de petrolul extras din Ecuador sunt datoare acestei ţări sărace, care are nevoie de bani pentru a salva pădurea amazoniană de efectele devastatoare ale deschiderii unor exploatări petroliere chiar în junglă.

Correa a devenit preşedintele Ecuadorului în 2006, după ce în campania electorală a promis că va cere companiilor internaţionale care exploatează petrolul să plătească un impozit pe profit mai mare. El consideră că un procent de 20% din producţie, cât primeşte în prezent Ecuadorul, este prea puţin în comparaţie cu dezastrul ecologic pe care aceste companii îl lasă în urma lor. Correa spune despre sine că este un "umanist, creştin de stânga" şi s-a declarat gata să dea în judecată orice firmă, oricât ar fi de mare, dacă refuză să participe la refacerea pădurii distruse.

Ajutor, timp de 10 ani

Preşedintele Correa, care şi-a lansat demersul chiar de Ziua Mondială a Mediului, a estimat că 350 milioane de dolari pe an, timp de un deceniu, ar fi de ajuns atât pentru curăţarea terenurilor pe care băltesc sute de tone de petrol, cât şi pentru replantarea arborilor care s-au uscat. Cea mai mare densitate de sonde se află, de pildă, chiar în Parcul Naţional Yasuni, iar arborii seculari care ar fi trebuit să fie protejaţi s-au uscat complet, doar pentru că petrolul s-a infiltrat în pânza freatică. UNESCO a atras atenţia că în jungla din Ecuador se află animale şi plante unice în lume, care sunt protejate prin lege. Specialiştii spun că în această ţară este mai multă vegetaţie decât în Statele Unite şi Canada la un loc. Preşedintele este susţinut de rapoartele întocmite de ministrul mediului, Ana Alban, şi Xavier Bustamante, directorul Organizaţiei ecologice din Ecuador "Fundacion Natura". "Poate că, la prima vedere, pretenţiile noastre par prea mari. Eu consider însă că preţul e corect şi, dacă ne vom susţine bine cazul, avem şanse să-l obţinem", a spus Rafael Correa.

Un specialist american confirmă

Ecuadorul câştigă anual aproximativ 10 miliarde de dolari din vânzările de petrol, fiind pe locul cinci în America de Sud. Profesorul Terry Karl, de la Universitatea Stanford, spune că analiza economică făcută de specialiştii din Quito (capitala Ecuadorului) este corectă, în sensul că, în alte ţări, taxele de mediu se plătesc oricum de către firmele care exploatează petrolul. În plus, petrolul care se extrage din zona respectivă reprezintă consumul mondial pentru numai 12 zile şi ar putea fi economisit într-un fel sau altul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite