În lume

articolul anterior articolul urmator

Egipt. Optzeci şi nouă de jihadişti ucişi în Sinai

4
1 Aug 2021 19:47:19
Autor: Viorica Marin

Optzeci şi nouă de jihadişti din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost ucişi în operaţiuni ale armatei în Peninsula Sinai, în estul Egiptului, a anunţat duminică un purtător de cuvânt militar, fără să precizeze când au fost ucişi aceşti extremişti, relatează AFP.

 Opt militari egipteni au fost ”ucişi sau răniţi”, precizează într-un comunicat purtătorul de cuvânt al armatei.

”În cadrul eforturilor de urmărire şi învingere a elementelor teroriste (...), armata a reuşit de curând (...) să ucidă 89 de jihadişti periculoşi (...) în nordul Sinaiului”, anunţă el, fără să precizeze datele exacte ale operaţiunilor care au condus la eliminarea jihadiştilor.

Armata anunţă, de asemenea, că a distrus 404 dispozitive explozive improvizate (IED), patru centuri explozive şi 13 tuneluri folosite de către jihadişti în Sinaiul de Nord pentru a se infiltra pe teritoriul egiptean din Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană vecină.

Cairo acuză de ani de zile mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, de faptul că procură armament unor grupări islamiste din Sinaiul de Nord, prin intermediul unor tuneluri care trec pe sub frontieră.

Imagini macabre, în care apar cadavre prezentate ca fiind ale jihadiştilor ucişi, au fost publicate împreună cu acest comunicat şi imagini cu armament confiscat.

Forţele egiptene depun eforturi, de ani de zile, să pună capăt prezenţei unor grupări extremiste în nordul Peninsulei Sinai, dar în principal prezenţei  aripii locale a SI.

Atacuri s-au multiplicat după destituirea în 2013, de către armată, a fostului preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi.

Armata desfăşoară, începând din februarie 2018, o operaţiune de anvergură împotriva jihadiştilor, în principal în nordul Sinaiului şi în deşertul din vest.

Aproximativ 1.060 de jihadişti şi zeci de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în Sinai, potrivit unor date oficiale.

Însă niciun bilanţ din surse independente nu este disponibil, iar jurnaliştii nu au acces în Sinaiul de Nord. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Regina Transvaal
2.08.2021, 00:07:51

Nu-i de-ajuns breei,egiptu colcaie de"fratii musulmani",organizatie islamica terorista,responsabila de atacuri cu explozivi in statiuni turistice de acolo,si nu numai.

-17 (17 voturi)
Maximus Livius
5.08.2021, 22:35:35

Au cenzurat totul astia. Se pare ca revine in forta: Epoca de Aur....dar cu ceva schimbari de nuanta la cenzura.

-8 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
2.08.2021, 02:39:12

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
2.08.2021, 05:51:03

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările