În lume

articolul anterior articolul urmator

Egiptul construieşte două autostrăzi pe platoul piramidelor de lângă Cairo

2
16 Sep 2020 09:08:20
Autor: News.ro
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Egiptul construieşte două autostrăzi pe platoul piramidelor de lângă Cairo, reluând un proiect suspendat în anii ‘90 din cauza criticilor internaţionale, transmite Reuters.

Marile piramide, principala destinaţie turistică din Egipt, sunt singurele vestigii rămase din cele şapte minuni ale lumii antice, iar platoul este în patrimoniul UNESCO.

Autostrăzile fac parte printr-un proiect de infrastructură coordonat de armata Egiptului şi susţinut de preşedintele Abdel Fattah al-Sisi, care construieşte o nouă capitală administrativă pentru a reduce presiunea populaţiei din Cairo, care numără 20 de milioane de oameni.

Autostrada nordică va traversa deşertul la 2,5 kilometri sud de Marile Piramide. Cea din sud va trece între Piramida Step din Saqqara, cea mai veche, şi zona Dahshur, unde se află Piramida Bent şi Piramida Roşie.

Fiecare autostradă va avea aproximativ opt benzi.

Criticii spun că autostrăzile ar putea provoca daune iremediabile unuia dintre cele mai importante situri de patrimoniu ale lumii. Autorităţile afirmă că acestea vor fi construite cu grijă şi vor îmbunătăţi legăturile de transport, conectând noi dezvoltări urbane şi ocolind aglomeraţia centrală din Cairo.

”Drumurile sunt foarte, foarte importante pentru dezvoltare, pentru egipteni, pentru interiorul Egiptului. Să ştiţi că avem grijă de site-urile noastre de antichităţi de pretutindeni în Egipt”, a declarat Mostafa al-Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichităţi al Egiptului.

Unii egiptologi şi ecologişti spun că autostrăzile vor perturba integritatea platoului piramidelor, vor asfalta site-uri arheologice neexplorate, vor genera poluare care ar putea coroda monumentele, ar putea produce gunoi şi vor expune la jafuri zonele închise pline de comori arheologice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

geek-a-contra
16.09.2020, 09:29:25

citat: "Cea din sud va trece între Piramida Step din Saqqara, cea mai veche, şi zona Dahshur, unde se află Piramida Bent şi Piramida Roşie." Citeste mai mult: adev.ro/qgqljk astia de la news.ro ar trebui sa-si dea doctoratul in egiptologie, tema "contributii ziaristice la studierea piramida Step si piramida Bent"....

The Fog
16.09.2020, 12:14:01

Cat priveste distanta fata de piramide - ca la cum e scris s-ar putea crede ca parapetul autostrazii va fi pe piramida, hilar - e ca francezul care a spus ca a avut un accident undeva "intre Paris si Lyon" langa o ferma cu o curba la dreapta (400 km distanta intre orase). In Egipt nu exista intrare pe contrasens - cand intre sensuri e o fasie de 50 de metri latime de nisip nu-ti arde de asta. Ca-si bat unii capul ca trepidatiile TIR-ului vor darama piramida e normal. Cu ce altceva sa si-l bata? Ar putea risca sa faca ceva util. Sultanul arab care a cucerit Egiptul a ajuns la piramide, s-a uitat la ele, n-a inteles nimic si-a decis musulmaneste, sa fie demolate. Si s-au apucat trupetii lui de-a lui Menkaure, mai mica si mai usor de luat din drum, iar dupa un an de munca aproape ca nu se vedea ca s-au scos blocuri. A calculat sultanul, sau vreun vizir, ca-n ritmul asta mai trec 4-5 dinastii pana-i gata treaba, si au pus batista pe tambal. Cairo e urbanizat pana-n buza platoului Gizeh, fara consecinte. Dar alarmistii n-au timp de pauza.

-1 (5 voturi)