În lume

articolul anterior articolul urmator

Ekrem Imamoglu: o stea a Turciei în plină acensiune

1
20 Jun 2019 13:46:54
Autor: Ştefana Radu
Ekrem Imamoglu, in piata, printre oameni FOTO EPA-EFE
Ekrem Imamoglu, in piata, printre oameni FOTO EPA-EFE

Un fan al fotbalului şi fost primar de sector, Ekrem Imamoglu a apărut din neant, pentru a deveni cea mai importantă figură a opoziţiei de mult suferindă a Turciei.

Deşi a fost forţat să susţină din nou o companie pentru câştigarea primăriei Istanbulului, după ce victoria sa din martie a fost anulată din cauza unor presupuse nereguli, acest pas înapoi a făcut minuni pentru profilul său public, atât acasă, cât şi peste hotare.

„Ceea ce facem acum este o luptă pentru democraţie şi o mobilizare pentru democraţie. Bineînţeles că va fi o revoluţie odată ce o vom duce la bun sfârşit”, a declarat Imamoglu în mai, pentru AFP.

Puţin cunoscut înaintea votului din martie, victoria sa a reprezentat un eşec major pentru partidul de guvernământ al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ale cărui rădăcini ismalice a condus oraşul pentru un sfert de veac.

În mod paradoxal, faptul că victoria sa a fost anulată de către corpul electoral cel mai important al ţării i-a crescut vizibilitatea online, în special pe Twitter, unde a ajuns să aibă 2,5 milioane de urmăritori, faţă de 350.000, înainte de vot.

Născut în 1970, în oraşul de pe coasta Mării Negre Trabzon, din nord-estul Turciei, Imamoglu a studiat administrarea afacerilor la Universitatea Istanbul şi apoi a obţinut o diplomă de master în management.
El a lucrat în business-ul de construcţiei al familiei, înainte să intre în politica locală, acum un deceniu, devenind primar al districtului Beylikduzi din vestul Istanbulului, în 2014. Acolo, şi-a câştigat o reputaţie de administrator competent.

O pasiune comună cu preşedintele Erdogan este dragostea pentru fotbal. Liderul turc a fost un jucător semi-profesional în tinereţea sa, în timp ce Imamoglu a jucat la un nivel de amator şi menţine legături cu echipa Trabzonspor.

El este, de asemenea, un musulman practicant.

În timpul campaniei sale din martie, Imamoglu a preferat o abordare discretă, sperând că aceasta îi va aduce un avantaj în faţa rivalului său, Binali Yildirim.

„Imamoglu este un om foarte natural, care poate vorbi cu uşurinţă cu oamenii”, spune Zilan Karakurt, care filmează videouri live cu campania lui Imamoglu, pentru a le posta pe reţelele de sociale. „Acest lucru este ceva ce nu toţi candidaţii pot face”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
20.06.2019, 14:22:58

E greu cu opozitia in Turcia. Erdogan a scos de la naftalina milioane de alegatori saraci (si cu duhul), retrograzi, extremisti,islamisti. Partidul lui Erdogan ar fi trebuit interzis inca de la inceput. Partidelor islamiste le este interzis sa participe la alegeri in Egipt, Algeria, Maroc, Libia, Siria...tocmai datorita pericolului ca islamistii sa vina la conducerea tarilor. E momentul ca armata turca sa preia din nou puterea ca in anii 60-70 si sa asaneze mlastina islamista de la conducerea tarii. Inca o dovada ca alegerile libere nu sunt panaceul universal pentru democratie.