El Chapo sau simbolul eşecului războiului contra drogurilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sean Penn cu El Chapo
Sean Penn cu El Chapo

Joaquín Guzmán Loera sau „El Chapo“, liderul cartelului din Sinaloa, a fost din nou arestat pe 8 ianuarie 2016, după ce reuşise să evadeze în mod spectaculos în 11 iulie 2015 printr-un tunel care se termina chiar sub celula sa.

Pe 8 ianuarie 2016, întreaga lume afla despre arestarea din nou a liderului cartelului din Sinaloa, El Chapo după 6 luni de la fuga sa din închisoarea mexicană El Altiplano. Implicarea actorului Sean Penn şi a actriţei de telenovele Kate del Kastillo în prinderea lui El Chapo au făcut din acest subiect unul foarte prizat de public. Cu toate acestea, nu trebuie uitat contextul în care a avut loc această nouă arestare, cea a Războiului contra drogurilor, care are un caracter foarte violent făcând peste 100.000 de victime în ultimii 10 ani.

Capturarea din nou a lui El Chapo

Prinderea liderului cartelului din Sinaloa după fuga sa din El Altiplano în iulie 2015 a ocupat prima pagină a ziarelor mondiale. A doua zi după capturarea sa, revista Rolling Stone publica interviul scris de actorul Sean Penn, cunoscut în regiune pentru simpatia arătată liderilor de stânga precum Hugo Chavez şi pentru implicarea sa în politica haitiană după cutremurul devastator din 2010. De acestă dată, Penn, cu ajutorul actriţei mexicane Kate del Castillo a ajuns până la El Chapo pentru a-i lua un interviu, pentru că acesta de fapt dorea să-şi spună povestea publicului şi prin realizarea unui film despre viaţa sa. În scurtul interviu publicat de revista americană, apare un modest personaj care pare a nu avea nimic de-a face cu liderul organizaţiei criminale responsabilă pentru escaladarea violenţei împreună cu actorii statului mexican. Pe fundal de cântec de cocoşi Guzman se scuză pentru afacerile sale ilegale prin lipsa alternativei. El Chapo a fost dus după capturarea sa în aceeaşi închisoare din care a evadat ultima dată... Se pare însă că de data aceasta, extrădarea sa către SUA va fi grăbită pentru a preveni o altă evadare.

De 10 ani războaiele contra drogurilor

Principala problemă a Mexicului este astăzi cea a violenţei, care este şi un efect al slăbiciunii statului în faţa organizaţiilor criminale. Între 2006 şi 2012 în timpul preşedenţiei lui Felipe Calderon, Mexicul a fost dominat de „Războiul contra drogurilor” declarat de acesta încă de la începutul mandatului său. Această politică a avut ca principal rezultat peste 60.000 de victime şi peste 27.000 de dispăruţi ca urmare a creşterii nivelului de violenţe între carteluri şi agenţii statului, între diferitele carteluri etc.

Tipul de violenţă extremă şi în acelaşi timp impunitatea care o acompaniază sunt poate cel mai bine ilustrate în filmul câştigător al unui premiu la festivalul de film de la Cannes, Heli (2013) de Amat Escalante. Deşi un film de ficţiune acesta ne arată realitatea vieţii într-o zonă rurală în Mexicul contemporan, unde personajele centrale sunt victime ale diferitelor forme de violenţă extremă impuse de organizaţiile narco-traficante, dar şi de agenţii de securitate ai statului.

Din 2008, Mexicul beneficiază, prin intermediul Iniţiativei Merida de sprijin direct din partea SUA pentru antrenarea trupelor de securitate şi pentru lupta împotriva organizaţiilor de droguri. Pînă acum, Mexicul a primit un sprijin financiar de 2.5 miliarde de dolari din partea Congresului nord-american. Nerespectarea drepturilor omului (inclusă în Iniţiativa Merida ca unii din cei 4 stâlpi) de către administraţia Peña Nieto a dus la pierderea a 5.5 milioane de dolari de către Mexic.

Guvernul lui Enrique Peña Nieto (2012-2018), deşi a promis că nu va fi dedicat continuării Războiului contra drogurilor, dar va rezolva chestiunea securităţii, nu a reuşit în primii 3 ani de mandat acest lucru. Nivelul violenţei a scăzut e drept, dar nu în mod semnificativ, de la 24 de crime pentru 100.000 de locuitori în 2011, s-a ajuns la 16 în 2015. Conform guvernului, 98 din 122 de lideri criminali au fost arestaţi sau ucişi în aceşti 3 ani de mandat ai lui Peña Nieto, strategia administraţiei fiind aceea de a elimina liderii organizaţiilor.

Pe de altă parte, violenţa scăpată de sub control chiar de agenţi ai statului, sau cu implicarea acestora, aşa cum arată cazul celor 43 de studenţi din Ayotzinapa dispăruţi în septembrie 2014, au subminat preşedinţia mexicană, iar fuga lui El Chapo a dus la scăderea dramatică a popularităţii preşedintelui mexican, evaluată la doar 34% în iulie 2015. Cea de-a doua fugă a lui El Chapo este un nou indicator al corupţiei şi a complicităţii agenţilor statului cu organizaţiile criminale.

În actualitate, în Mexic printre cele mai importante carteluri se află nouă: Beltran Leyva, Jalisco Nueva Generacion (Noua Generaţie din Jalisco), Sinaloa, Juárez, Tijuana, Golfo, Zetas, Familia Michoacana, Caballeros Templarios (Cavalerii Templieri). Acestea rămân principalele furnizoare de heroină, metamfetamine şi marijuana pentru SUA. Tot prin Mexic tranzitează şi cocaina produsă în America de sud.

„El Chapo”: portetul unui şef de cartel

Joaquin Guzman Loera sau ”El Chapo” (micuţul sau piticul căci are doar 164 cm), liderul cartelului din Sinaloa a fost din nou arestat pe 8 ianuarie 2016 după ce reuşise să evadeze în mod spectaculos în 11 iulie 2015 printr-un tunel care se termina chiar sub celula sa. Aproape analfabet, originar din statul Sinaloa, El Chapo este cel mai cunoscut şef de cartel de droguri în prezent, organizaţia sa fiind cea mai cunoscută din Mexic şi printre primele la nivel mondial. Cartelul din Sinaloa este o multinaţională a crimei organizate fiind prezent în 58 de ţări de pe 5 continente, şi în 17 din cele 32 de state mexicane, mai ales în cele din vestul ţării. El a intrat în lumea narco ca mâna dreaptă a lui Miguel Angel Felix Gallardo sau Naşul fondator al narcotraficului modern.

Măsuri de siguranţă extreme au fost luate de autorităţile mexicane după rearestarea lui El Chapo sau deţinutul cu numărul 3.870 din închisoarea El Altiplano în ianuarie 2016. O altă fugă a sa din închisoare ar fi catastrofică pentru actuala administraţie Peña Nieto. Conform presei mexicane, El Chapo, închis din nou la El Altiplano de unde a fugit în iulie 2015, nu mai primeşte vizite, iar pentru a nu mai construi tunele s-au instalat zăbrele de oţel în sol şi s-a înlocuit sistemul de alarmă subterană. Ca deţinut, El Chapo circulă acum doar cu cătuşe fiind urmat de câini care îi cunosc mirosul, camerele de supraveghere au împânzit zona în care este închis şi au fost instalaţi senzori termici. Supravegherea sa în închisoare este coordonată de serviciile de securitate mexicane şi este formată din 35 de agenţi; de asemenea, toţi cei care intră în contact cu el au camere de filmat, informaţia fiind acum centralizată de această echipă.

Se aşteaptă extrădarea sa pentru a fi judecat în SUA, dar aceasta poate dura şi un an de zile. El Chapo a fost acuzat de trafic de droguri, pentru că ar fi dus 500 de tone de cocaină pe teritoriul SUA, şi de crimă. Imperiul drogurilor condus de El Chapo are o flotă de camioane, avioane, submarine, etc. Zeci de acuzaţii de narcotrafic, spălare de bani şi alte delicte au fost intentate împotriva sa în Arizona, California, New York şi Texas.

La Reina del Sur

El Chapo este însă şi unul dintre cei mai stimaţi reprezentanţi ai lumii narco susţinută şi de narco-cultură sau exprimarea stimei acordate traficanţilor de droguri prin diverse forme culturale. Melodii specifice, aşa numitele narco-corridos îl laudă pe El Chapo: El hijo de la Tuna de Roberto Tapia sau Fuga lui El Chapo cântat de El As de la Sierra.

Ca parte a acestei narco-cultura, una din cele mai vizionate telenovele mexicane, La Reina del sur sau Regina sudului (2011) a avut-o ca protagonistă pe Kate del Castillo, implicarea actriţei în prinderea traficantului de droguri fiind acum intens discutată de mass-media din întreaga lume. În Reina del Sur, del Castillo juca rolul unei şefe de cartel care cucereşte Spania.

S-ar părea că din 2012, când Mexicul era marcat de Războiul contra drogurilor, Kate del Castillo se întreba candid pe Twitter dacă El Chapo nu ar putea să facă trafic cu iubire, în locul drogurilor. Ca urmare, El Chapo îi trimitea flori şi, se pare, lua naştere legătura specială dintre cei doi, care ar implica şi spălare de bani prin compania care produce tequila susţinută de del Castillo. Actriţa a devenit şi intermediar în încercarea unor studiouri de la Hollywood să producă un film despre viaţa lui El Chapo. Astfel, în 2015 Kate şi El Chapo îşi scriau misive prin intermediul avocatului acestuia. Tot din acestă colaborare pentru producerea unui film despre El Chapo a fost iniţiată şi contactarea lui Sean Penn pentru a intermedia ecranizarea.

Preocuparea pentru posteritate prin asigurarea reproducerii fidele a propriei experienţe într-o producţie artistică sau pasiunea amoroasă pentru actriţa mexicană au contribuit la noua arestare a liderului cartelului din Sinaloa, dar cel mai probabil acesta nu este ultimul capitol din această saga mexicană.

Textul de astăzi apare în Revista 22 de săptămâna aceasta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite