Emiratele Arabe Unite şi-au deschis prima ambasadă în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohamed Al Khaja, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Israel, luând cuvântul la deschiderea misiunii diplomatice FOTO EPA-EFE
Mohamed Al Khaja, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Israel, luând cuvântul la deschiderea misiunii diplomatice FOTO EPA-EFE

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi-au deschis miercuri la Tel Aviv prima ambasadă în Israel, o etapă în normalizarea relaţiilor între cele două ţări, după ce Israelul şi-a deschis ambasada la Abu Dhabi, relatează AFP.

Odată cu deschiderea acestei misiuni diplomatice, în sediul Bursei din Tel Aviv, EAU devin a treia ţară arabă cu o ambasadă pe teritoriul israelian, după Egipt şi Iordania.

„Emiratele Arabe Unite şi Israelul sunt două ţări ale inovaţiei. Ne putem servi de această creativitate pentru a coopera în vederea unui viitor mai prosper şi mai stabil al ţărilor noastre şi regiunii”, a declarat la inauguarea ambasadei ambasadorul EAU în Israel Mohamed Mahmoud Fateh Ali Al-Khaja.

„Acest acord istoric este necesar să fie extins la alte ţări care caută pacea cu Israelul”, a subliniat noul preşedinte israelian Isaac Herzog, care a asistat la ceremonie, în holul Bursei, la două etaje sub sediul ambasadei, potrivit unei echipe AFP de la faţa locului.

EAU şi Israelul au anunţat o normalizare a relaţiilor în vara lui 2020, la îndemnul fostei administraţii republicane a lui Donald Trump.

Bahrainul, altă monarhie de la Golful Persic, dar şi Marocul şi Sudanul au anunţat în ultimele luni acorduri în vederea unei nornalizări a relaţiilor cu diplomaţii.

Noul şef al diplomaţiei israeliene Yaïr Lapid a efectuat, la sfârşitul lui iunie, o vizită în EAU, unde a inaugurat prima ambasadă israeliană într-o ţară de la Golful Persic, o etapă salutată de către Statele Unite, marele aliat al Israelului, dar denunţată de către palestinieni.

De la Fatahul laic al lui Mahmoud Abbas şi până la islamiştii din Hamas, palestinienii au denunţat aceste acorduri de normalizare pe care le-au catalogat drept „trădare” a ţărilor arabe, deoarece consideră că acest proces este necesar să aibă loc după - ci nu înaintea - soluţionării conflictului israeliano-palestinian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite