Emisiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri-record în 2020: „Nu suntem nici pe departe acolo unde ne spune ştiinţa că ar trebui să fim”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Concentraţia emisiilor de carbon din atmosferă a atins un nivel-record anul trecut după ce a crescut într-un ritm mai rapid decât media anuală în ciuda scăderilor temporare prilejuite de carantinele pandemice, arată raportul anual al Organizaţiei Meterologice Mondiale (OMM) publicat luni, relatează AP.

Acesta vine în contextul în care ONU a avertizat că obiectivele climatice de reducere a emisiilor de carbon, în vederea frânării încălzirii globale, sunt departe de a fi atinse.

Avertismentele vin înainte de COP26, conferinţa ONU dedicată schimbărilor climatice de la Glasgow, Scoţia, ce se va desfăşura între 31 octombrie şi 12 noiembrie.

„Buletinul privind gazele cu efect de seră conţine un mesaj ştiinţific puternic în privinţa schimbărilor climatice pentru negociatorii de la COP26.. La ritmul curent de creştere a concentraţiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă vom vedea până la sfârşitul secolului temperaturi peste ţintele Acordului de la Paris de între 1.5 şi 2 grade Celsius în raport cu nivelurile pre-industriale ”, a transmis secretarul general al Organizaţiei Meterologice Mondiale, Petteri Taalas.

 Potrivit raportului, concentraţiile de dioxid de carbon, metan şi protoxid de azot au depăşit nivelurile preindustriale de dinainte de 1750, perioada în care activităţile umane„au început să rupă echilibrul natural al Pământului”.

„Una din concluziile izbitoare ale raportului nostru este că regiunea amazoniană care absorbea carbonul a devenit o sursă de dioxid de carbon. Cauzele sunt despăduririle, modificările climatului local în special, pentru că există mai puţină umiditate şi mai puţine precipitaţii”, a spus Taalas.

Este vorba doar de porţiunea sud-estică amazoniană, a clarificat  Oksana Tarasova,  şefa diviziunii de cercetare a atmosferei şi mediului la OMM.

Separat, biroul pentru climă al ONU a transmis luni că evaluarea sa a angajamentelor luate de ţările care sunt parte a Acordului Climatic de la Paris indică faptul că acestea şi-ar putea reduce emisiile cu între  83-88% până în 2050 în raport cu anul 2019.

Totuşi, previziunile pentru 2030 arată că acestea ar putea fi cu 16% mai mari în raport cu nivelurile din 2010.

„Un asemenea nivel de creştere, dacă nu e scăzut rapid, poate duce la o mărire a temperaturii de circa 2.7 grade Celsius până la sfârşitul secolului”, a transmis ONU.

Experţii au argumentat că emisiile ar trebui înjumătăţite până în 2030 în raport cu 2010 şi să atingă pragul de zero până la jumătatea secolului pentru nivelarea încălzirii globale la 2 grade Celsius, ideal 1.5 grade Celsius.

„Transgresarea obiectivelor temperaturii va conduce la o lume destabilizată şi suferinţă continuă, mai ales în rândul acelora care sunt mai puţin responsabili de  emisiile gazelor cu efect de seră din atmosferă. Nu suntem nici pe departe acolo unde ne spune ştiinţa că ar trebui să fim”,spune Patricia Espinosa, şefa biroului pentru climă al ONU.

Alok Sharma, care va prezida discuţiile de la Glasgow, a spus că s-au făcut progrese de la semnarea acordului de la Paris, în 2015, când  proiecţiile asupra emisiilor indicau o încălzire de până la 4 grade Celsius.

Concentraţia medie globală de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, a atins un nou maxim de 413,2 părţi per milion anul trecut, potrivit raportului OMM. Creşterea din 2020 a fost mai mare decât media anuală din ultimul deceniu, în ciuda scăderii cu 5,6% a emisiilor de dioxid de carbon din combustibilii fosili din cauza restricţiilor COVID-19, a transmis OMM.

Taalas a spus că un nivel peste 400 de părţi per milion - încălcat în 2015 - „are repercusiuni negative majore asupra vieţii şi bunăstării noastre de zi cu zi, pentru starea planetei noastre şi pentru viitorul copiilor şi nepoţilor noştri”.

Emisiile de dioxid de carbon generate de om, rezult\nd în principal din arderea combustibililor fosili precum petrolul şi gazul sau din producţia de ciment, reprezintă aproximativ două treimi din efectul de încălzire asupra climei.  OMM a spus că, în ansamblu, înfrânarea economică anul trecut din cauza pandemiei „nu a avut niciun impact vizibil asupra nivelurilor atmosferice de gaze cu efect de seră şi asupra ratelor de creştere ale acestora, deşi a existat o scădere temporară a noilor emisii”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite