În lume

articolul anterior articolul urmator

Erdogan întoarce pagina scrisă de Ataturk: statutul de muzeu al Sfintei Sofia, anulat în instanţă. Preşedintele turc a semnat decretul cu privire la transformarea în moschee

44
10 Jul 2020 16:48:08
Autor: Ion Gaidau
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cel mai important tribunal administrativ din Turcia a deschis vineri calea transformării Sfântei Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu, relatează AFP. La nici o oră de la anunţarea deciziei, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, un islamo-conservator, a semnat decretul cu privire la reconvertirea fostei bazilici în lăcaş de cult musulman.

Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociaţii şi a anulat decizia guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenţia de presă de stat Anadolu, preluată de AFP şi news.ro.

Consiliul a examinat această cerere la 2 iulie şi a dat decizia înaintea expirării termenului de 15 zile. La nici o oră de la anunţarea deciziei, Erdogan a aprobat-o printr-un decret.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din metropola situată pe două continente.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de liderul Republicii Turce de la acea vreme Mustafa Kemal, dornic să o ofere „umanităţii”. 

Mai multe ţări, în special Rusia şi Grecia, care urmăresc soarta patrimoniului bizantin în Turcia, precum şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat Ankara contra transformării monumentului Sfânta Sofia în loc de cult musulman, o măsură pe care preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan şi-o doreşte de mai mulţi ani. 

Patriarhul Daniel pledează pentru menţinerea statutului actual

Patriarhul Daniel i-a scris miercuri Arhiepiscopului Constantinopolului Bartolomeu, exprimându-şi susţinerea pentru menţinerea statutului de muzeu.

„În data de 8 iulie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului  - Noua Romă, Patriarh Ecumenic, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu”, transmite Patriarhia Română.

Conform Patriarhiei, demersul are în vedere „valoarea inestimabilă a acestei bazilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985”.

În acest context, Patriarhul României îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.

„Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia”, precizează Patriarhia.

Şi şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a pronunţat cu privire la menţinerea statutului de muzeu al edificiului.

„Îndemnăm autorităţile din Turcia să menţină Sfânta Sofia ca muzeu, ca un angajament al respectării tradiţiilor religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

UNESCO a solicitat Turciei un dialog înainte de orice decizie care ar putea aduce prejudicii „valorii universale”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

MV R.
10.07.2020, 17:05:06

O provocare ce nu va aduce nimic bun.

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
10.07.2020, 17:08:56

Dar cu moscheia Ponta-Erdogan din București ce se mai aude, am scăpat definitiv de ea sau doar s-a „prorogat”?

+8 (8 voturi)
Găvrilă
10.07.2020, 17:08:38

daniel asta cine-i? Sper ca nu-i vorba despre securistul daniel ajuns in fruntea ortodoxiei romane

-2 (6 voturi)
Popa Pius
10.07.2020, 17:10:46

Ăla cu muianu pus pe clopote...

0 (4 voturi)
Popa Pius
10.07.2020, 17:09:27

Deh, daca i-au lasat pe turcaleti sa treaca Bosforul, in loc sa-i alunge in Anatolia...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (44)