În lume

articolul anterior articolul urmator

Erdogan îi răspunde lui Trump. Preşedintele turc cere lumii să nu se vândă pentru „un pumn de dolari“ în cazul Ierusalimului

15
21 Dec 2017 17:47:16
Autor: Ion Gaidau
Oraşul Ierusalim este revendicat drept capitală atât de evrei, cât şi de palestinieni FOTO Arhivă
Oraşul Ierusalim este revendicat drept capitală atât de evrei, cât şi de palestinieni FOTO Arhivă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut joi comunităţii internaţionale să nu se vândă pentru „un pumn de dolari“ Statelor Unite, răspunzând astfel ameninţării preşedintelui american Donald Trump cu tăierea ajutorului financiar pentru ţările care nu vor sprijini Washingtonul la ONU în problema Ierusalimului. Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat ONU o „casă a minciunilor“.

Înainte de un vot la ONU asupra unui proiect de rezoluţie ce exprimă „regretul adânc cu privire la decizia recentă cu privire la statutul Ierusalimului”, preşedintele Turciei a cerut comunităţii internaţionale să „nu se vândă pentru un pumn de dolari“ Statelor Unite, transmite agenţiile internaţionale de presă.

„Domnule Trump, nu puteţi cumpăra voinţa democratică a Turciei cu dolarii dumneavoastră. Şi fac apel către întreaga lume: niciodată să nu vă vindeţi voinţa pentru un pumn de dolari, în lupta voastră pentru democraţie“, a declarat Erdogan de la Ankara.

 „Sper ca Statele Unite să nu obţină rezultatul pe care îl aşteaptă de acolo (de la ONU, n. red.) şi că lumea le va da o lecţie foarte bună“, a adăugat şeful statului turc.

Intervenţia lui Erdogan are loc după ce Trump a ameninţat cu tăierea ajutorului financiar din partea Statelor Unite pentru orice ţară care nu-l va susţine în decizia sa cu privire la Ierusalim.

Adunarea Generală a ONU este chemată, după opoziţia prin veto a părţii americane în Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie ce condamnă recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

În acest context, Netanyahu a calificat ONU o „casă a minciunilor“.

„Statul Israel respinge categoric acest vot chiar înainte de aprobarea rezoluţiei“, a afirmat premierul israelian.

El a spus că şi alte ţări îşi vor muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum vrea Trump în cazul Statelor Unite.

Israelul a salutat decizia lui Trump, considerând-o „istorică“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
21.12.2017, 18:03:16

Trebuie sa-si faca si el datoria fata de electorat. Are in spate milioane de musulmani radicali care l-au votat si acum stau cu ochii pe el. Si trebuie sa le ia fata sauditilor in lupta pentru suprematia musulmana. In rest Alah cu mila.

+2 (8 voturi)
Iris IRIS
21.12.2017, 18:43:32

Erdogan in inchipuirile lui paranoice ale impresia ca este Suleiman Magnificul. Acel km patrat construit de Suleiman Magnificul este total contopit cu cei aproximativ 130 de km patrati ai Jerusalaimului de astazi asa ca : ghinion ! Smecheria ta Erdogane este mult prea primitiva pentru inteleptii de la Sion. Pa !

-2 (8 voturi)
Hofner Hermann
21.12.2017, 18:17:03

. Trampa ar face bine sa le taie finantele chiar la ONU-nisti. Sa le ia si sediu din NY. Ca USA ii tine in carca. Si o sa vedem cum porcimea de habarnisti de la onu isi baga mintile in cap urgenti si zic ca romanii dupa Zavera: Nene Trampa sa ne ierti Ca'n Decembie am fost beti.

+1 (7 voturi)
Mihai Popescu
21.12.2017, 20:00:46

Huooo Erdogan ! Trump baga democratia si libertatea in toate tarile. Doar se vede clar ce a facut pina acum. Erdogan si Puti sun rai si Trump este baiat bun.

+3 (5 voturi)
Kongo-Müller
21.12.2017, 20:06:08

Wow ! Ce reactie rapida au propagandistii lui Bibi ! Aceiasi oameni care pana nu de mult urlau ca Donald e diavolul in persoana. Ah Adolf ... stiai tu ce stiai ...

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările