În lume

articolul anterior articolul urmator

Erdogan refuză orice acord de securizare a aeroportului de la Kabul, dacă din Guvernul taliban nu fac parte femei

17
26 Sep 2021 19:53:39
Autor: News.ro
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că îşi doreşte ca „femeile să fie integrate în mod activ în toate aspectele vieţii în Afganistan“ FOTO Shutterstock
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că îşi doreşte ca „femeile să fie integrate în mod activ în toate aspectele vieţii în Afganistan“ FOTO Shutterstock

Turcia, ca stat membru NATO, urma să preia securitatea aeroportului de la Kabul după retragerea americană, un acord care nu va avea loc dacă din noul Guvern taliban nu fac parte femei, avertizează preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Guvernul din Afganistan nu este incluziv (...) Atât timp cât va fi astfel, noi nu ne vom duce în Afganistan“, a declarat duminică, în marja Adunării Generale a ONU, şeful statului turc, care pune astfel în discuţie securizarea aeroportului de la Kabul.

Înaintea retragerii forţelor americane din Afganistan, la sfârşitul lui august, şi de revenrea la putere a talibanilor, la jumătatea lui august, Turcia, un stat membru NATO, a propus să asigure securitatea aeroportului.

Însă după fuga din ţară a fostului preşedinte afgan, Ankara a lansat negocieri cu talibanii, fără vreun rezultat până în prezent.

În vederea ajutării gestionării acestei instalaţii internaţionale, indispensabilă acordării ajutoarelor umanitare şi relaţiilor Afganstanului cu restul lumii, Erdogan pune de-acum în balanţă un Guvern care să „integreze (...) toate componentele“.

„Dacă Guvernul (taliban) se arată mai deschis, atunci Turcia s-ar putea duce acolo“, la Kabul, declară şeful statului turc într-un intervu acordat postului american CBS News, înregistrat în marja Adunării Generale a ONU.

„Noi dorim ca femeile să fie integrate în mod activ în toate aspectele vieţii în Afganistan. Noi le putem susţine“, a subliniat el, potrivit traducerii postului american.

Preşedintele turc aminteşte că a discutat despre securitatea aeroportului de la Kabul şi preluarea acesteia de către Turcia cu omologul său american Joe Biden, în iunie, la Bruxelles, în cadrul unui summit NATO.

Însă relaţiile între cei doi lideri s-au tensionat între timp, iar Erdogan a recunoscut joi, în faţa pesei turce, că „lucrurile au pornit prost“ între ei.

Cauza acestor tensiuni este achiziţionarea de către Turcia a unui sistem de apărare antiaerian rusesc de tp S-400 şi blocarea, ca represalii, de către Statele Unite, a achiziţionării unor avioane de vânătoare de tip F-35.

Erdogan - care urmează să efectueze miercuri o vizită în Rusia - a declarat CBS că intenţionează să continue a doua fază a acestui contract cu Moscova.

”Nimeni, pe viitor, nu trebuie să poată să se amestece în sistemele de apărare pe care vrem să le cumpărărm, indiferent ce ţară şi la ce nivel”, a avertizat el.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lola
26.09.2021, 20:31:08

Daca Turcia are bani de cheltui sa o faca , ca aia barbosi cu fustita , fac tot ce stiu ei a face de sute de ani: sa se roage si sa taie manutze!

0 (4 voturi)
Dolina
26.09.2021, 21:02:09

Mai Erdogan, fa pasi ca nu ti-a cerut parerea niciun Afgan .

-12 (18 voturi)
Amdo Odma
26.09.2021, 22:32:49

Ete scartz, Erdogan a ajuns mare feminist si democrat. De ce trebuie securizat aeroportul? Talibanii nu stiu s-o faca?

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
26.09.2021, 22:43:09

Comentariu considerat abuziv.

Vlad Bulsi
26.09.2021, 22:43:35

RESPECT..... se pipikaka pe amerloci....

-12 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările