În lume

articolul anterior articolul urmator

Erdogan a semnat decretul privind transformarea Sfintei Sofia în moschee

1
10 Jul 2020 17:44:37
Autor: Ion Gaidau
Fosta bazilică Sfânta Sofia a devenit moschee FOTO Shutterstock
Fosta bazilică Sfânta Sofia a devenit moschee FOTO Shutterstock

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat vineri un decret privind transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, informează Reuters.

Anunţul cu privire la semnarea decretului a fost făcut pe Twitter la nici oră de la decizia celui mai important Tribunal Administrativ al Turciei de a revoca statutul de muzeu al Sfintei Sofia, aflat în vigoare din 1934, de pe vremea lui Mustafa Kemal Ataturk, considerat fondatorul Turciei moderne.

Transformând Sfânta Sofia în moschee, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan  îşi îndeplineşte astfel o dorinţă pronunţată în urmă cu mai mulţi ani.

UNESCO a solicitat vineri Turciei să accepte un dialog pe tema viitorului Sfintei şi să nu ia o decizie care ar putea aduce prejudicii „valorii universale”.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii Turce Mustafa Kemal Ataturk, dornic să o ofere „umanităţii”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stih
10.07.2020, 18:18:49

Decat Bordel occidental mai bine Moschee turca