Erdogan şi-a trimis ginerele să vorbească cu Trump, pentru a încerca să detensioneze relaţia dintre Turcia şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recep Tayyip Erdogan s-ar putea aştepta ca Trump să ofere mai mult decât este dispus, preşedintele turc încercând să detensioneze cea mai mare dispută diplomatică a sa şi să prevină o înrăutăţire a condiţiilor economice în Turcia, potrivit Bloomberg.

Erdogan a trimis consilieri de top, inclusiv pe ginerele său care este acum ministru de Finanţe, pentru a-i convinge pe oficialii americani că Turcia nu ar trebui să fie o ţintă a sancţiunilor americane, din cauza planului de a achiziţiona un sistem aerian defensiv din Rusia. Scopul este şi acela de a-i calma pe investitorii americani îngrijoraţi de economie şi de perspectiva unor noi turbulenţe politice.

Canalul Trump-Erdogan a fost folosit de către ambii lideri pentru a-şi rezolva divergenţele frecvente legate de politicile privitoare la Siria, viziunea asupra comerţului şi NATO. Problema cu care se confruntă acum Erdogan este că indiferent de afinitatea pe care Trump o are pentru el, acţiunea ar putea să nu ducă nicăieri.

„Turcia mai are foarte puţini prieteni la Washington“, a spus Gonul Tol, director al Centrul pentru Studii Turce de la Institutul privind Orientul Mijlociu, din Washington. „În ciuda promisiunilor făcute turcilor, Trump nu le poate îndeplini, pentru că există alţi jucători la Washington care care refuză să tolereze politicile din ce în ce mai agresive ale lui Erdogan“, a spus el.

Turcia pare din ce în ce mai izolată, în timp ce Erdogan se chinuie să ţină sub control o serie de evenimente care ameninţă să submineze ţara mai mult ca oricând în ultimii 16 ani, de când a preluat puterea.

Criza economică

Ţara a intrat în prima sa recesiune din ultimii zece ani, după ce moneda naţională s-a prăbuşit, anul trecut, şi Fondul Monetar Internaţional preconizează că se va contracta cu peste 2 la sută în 2019. Poziţia lui Erdogan ca lider este intactă, dar partidul său de guvernământ AK a pierdut controlul asupra celor mai mari oraşe din Turcia, în alegerile locale de pe 31 martie.

„Este o combinaţie de orgoliu, înţelegere precară şi refuzul de a recunoaşte că problemele se adună“, a spus Wolfango Piccoli, preşedinte la Teneo Intelligence în Londra.

Cea mai presantă problemă a lui Erdogan este aceea că SUA ameninţă să nu-i mai permită Turciei să cumpere sau să ajute la fabricarea avioanelor F-35 ale companiei Lockheed Martin, dacă Istanbulul va cumpăra sistemul de apărare S-400 de la Rusia.

O opţiune ar fi abandonarea înţelegerii privind S-400-care a fost încheiată în timpul împăcării Turciei cu Rusiei, după ce Turcia a doborât un avion rus deasupra Siriei-dar Erdogan a promis că nu se va retrage din acordul cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Sancţiuni

Într-adevăr, o soluţie privitoare la această problemă ar putea consolida economia turcă. A intrat în recesiune anul trecut după o prăbuşire a monedei care a fost declanşată de un rând de sancţiuni americane, aplicate din cauza detenţiei pastorului Andrew Brunson în Turcia.

Trump i-a mai luat partea lui Erdogan ânainte, doar ca să se retragă ulterior. După o discuţie cu Erdogan în decembrie, Trump a anunţat că va retrage toate forţele americane din Siria, aşa cum a insistat preşedintele turc. În cele din urmă, Trump a cedat apelurilor venite din partea consilierilor săi şi a aliaţilor europeni şi a fost de acord să păstreze în jur de 400 de trupe.

„Erdogan clar speră că Trump va interveni pentru a preveni  ca disputa care are legătură cu achiziţionarea sistemului rus S-400 să declanşeze sancţiuni“, a spus Anthony Skinner, director pe Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la Verisk Maplecroft din Marea Britanie. „Am mai văzut relaţiile SUA şi Turciei pe marginea prăpastiei înainte, doar ca o concesie de ultim minut să salveze situaţia, dar lucrurile ar putea deveni din ce în ce mai urâte dacă Turcia va merge până la capăt cu achiziţionarea sistemului“.

În timpul vizitei sale în SUA, ministrul de Finanţe Berat Albayrak a spus că Turcia a vorbit direct cu Trump despre achiziţionarea sistemului aerian defensiv. El le-a spus reporterilor, luni, că „a existat o reacţie destul de pozitivă“. Casa Albă nu a făcut precizări legate de această întâlnire.

Pentagonul a confirmat că secretarul de stat al Apărării, Patrick Shanahan s-a întâlnit cu ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, marţi, spunând într-un comunicat că cei doi s-au întâlnit ca „parteneri strategici“ şi au discutat „interese, şi nu poziţii.

Limitarea daunelor

Albayrak a încercat, de asemenea, să întărească încrederea în economie, spunând că probabil a ieşit din recesiune. „Am ieşit dintr-o perioadă dificilă cu daune minime“, a spus el.

Lira a pierdut aproape o treime din valoarea sa faţă de dolar, anul trecut, pregătind ceea ce poate fi cea mai gravă recesiune din 2001 încoace. Încetinirea activităţii, combinată cu cea mai mare rată a inflaţiei şi cel mai mare şomaj din ultimii 15 ani au condus la eşecul lui Erdogan în oraşele majore ale ţării, în alegerile de pe 31 martie.

Printre oraşele pierdute se numără şi Istanbulul, unde Erdogan şi-a făcut cariera politică în anii 1990. AKP a refuzat să cedeze, înaintând „o obiecţie extraordinară“ şi făcând apel pentru un nou scrutin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite