În lume

articolul anterior articolul urmator

Erdogan: Turcia intenţionează să cumpere un al doilea lot de sisteme anti-rachetă S-400 din Rusia

5
27 Sep 2021 06:49:37
Autor: Anne-Marie Sandu
Tayyip Erdogan / FOTO Arhivă
Tayyip Erdogan / FOTO Arhivă

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Turcia intenţionează în continuare să cumpere un al doilea lot de sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, o mişcare care ar putea aprofunda o ruptură cu Statele Unite, aliatul său din NATO, şi ar putea declanşa noi sancţiuni din partea Washingtonului, transmite Reuters.

Washingtonul afirmă că sistemele S-400 reprezintă o ameninţare pentru avioanele de luptă F-35 şi pentru sistemele de apărare mai largi ale NATO.
 
Turcia spune că nu a putut procura sisteme de apărare aeriană de la vreun aliat NATO în condiţii satisfăcătoare.
 
"În viitor, nimeni nu va putea să intervină în ceea ce priveşte ce tip de sisteme de apărare dobândim, din ce ţară, la ce nivel", a spus Erdogan într-un interviu difuzat duminică la emisiunea Face the Nation de la postul  la CBS News.
 
Erdogan a adăugat că "Nimeni nu poate interfera cu asta. Noi suntem singurii care luăm astfel de decizii".
 
Statele Unite au impus în decembrie sancţiuni Direcţiei Industriei de Apărare a Turciei, şefului său Ismail Demir şi altor trei angajaţi, după achiziţionarea de către ţară a unui prim lot de sisteme S-400.
 
Ulterior au continuat discuţiile între Rusia şi Turcia cu privire la livrarea unui al doilea lot, despre care Washingtonul a spus în repetate rânduri că va declanşa cu siguranţă noi sancţiuni.
 
Erdogan va vizita Rusia săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, iar discuţiile vor include o serie de probleme, inclusiv violenţa din nord-vestul Siriei.
 
Erdogan a mai spus că preşedintele american Joe Biden nu a ridicat niciodată problema istoriei drepturilor omului din Turcia, văzută ca extrem de supărătoare de către grupurile internaţionale de apărare a drepturilor, confirmând relatările Reuters de la începutul lunii septembrie.
 
Întrebat dacă Biden a abordat problema în timpul întâlnirii din iunie, pe marginea unui summit NATO de la Bruxelles, Erdogan a spus: "Nu, nu. Şi pentru că nu avem probleme de această natură în ceea ce priveşte libertăţile, Turcia este incomparabil de liberă ", a spus el.
 
Turcia se numără printre ţările cu cel mai mare număr de jurnalişti încarceraţi, conform cifrelor Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), în timp ce Human Rights Watch (HRW) spune că regimul autoritar al lui Erdogan s-a consolidat prin adoptarea unei legislaţii care contravine obligaţiilor internaţionale în materie de drepturi ale omului.
 
Surse americane şi turceşti au declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că Biden, care a afirmat în repetate rânduri că promovarea drepturilor omului la nivel mondial se află în centrul politicii sale externe, nu a adus în discuţie problema drepturilor omului în întâlnirea sa cu Erdogan. Discuţia s-a axat pe achiziţionarea de către Afganistan, Siria şi Turcia a sistemelor ruseşti S-400.
 
Oficialii turci au considerat acest fapt ca un semnal că Washingtonul nu va exercita presiuni puternice în privinţa drepturilor omului, au spus sursele, în pofida criticilor publice repetate din partea administraţiei Biden privind tratamentul grupurilor de opoziţie de la Ankara şi recunoaşterea oficială a faptului că uciderea armenilor din 1915 de către Imperiul Otoman a fost un genocid.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Kelemen Jakob
27.09.2021, 07:38:21

"În viitor, nimeni nu va putea să intervină în ceea ce priveşte ce tip de sisteme de apărare dobândim, din ce ţară, la ce nivel", a spus Erdogan " In viitor (cam max 10 ani) Turcia de azi va ramane cam un sfert. Daca USA inarmeaza kurzii aia pot lua cam 45% din teritoriu si refac Kurdistanul. Mai vin si grecii si isi iau inapoi Constantinopole si-l linistesc pe sultan.

-13 (15 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
27.09.2021, 14:06:30

Kelemen Jakob "Daca USA inarmeaza kurzii aia pot lua cam 45% din teritoriu si refac Kurdistanul." Nu stiu daca au ajuns stirile pana la tine, dar inainte de a se retrage din Afganistan, in 2019 americanii i-au lasat de izbeliste pe kurzi sa se descurce cum pot cu turcii si cu ISIS. Cat despre greci si Constantinopole (Instabul) chiar ca esti in plin delir.

+12 (12 voturi)
Dolina
27.09.2021, 08:14:11

Tehnologia Ruseasca este cam la 50 de ani inainte

-14 (14 voturi)
Lola
27.09.2021, 10:21:43

Dolina ptoblema e ca nu ti-ai terminat fraza , da las ca o fac eu pentru tine! Tehnologia ruseasca este cam la 50 de ani inaite cu n@$uu in dosul americanilor!

Lola
27.09.2021, 10:23:03

auzi dolino, gura lumii spune ca putinica de ziua lui si-a dorit un tort in forma de penis gigantic, ca cica ar semana cu Bulova....

Modifică Setările