Erdogan: Turcia intenţionează să cumpere un al doilea lot de sisteme anti-rachetă S-400 din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tayyip Erdogan / FOTO Arhivă
Tayyip Erdogan / FOTO Arhivă

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Turcia intenţionează în continuare să cumpere un al doilea lot de sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, o mişcare care ar putea aprofunda o ruptură cu Statele Unite, aliatul său din NATO, şi ar putea declanşa noi sancţiuni din partea Washingtonului, transmite Reuters.

Washingtonul afirmă că sistemele S-400 reprezintă o ameninţare pentru avioanele de luptă F-35 şi pentru sistemele de apărare mai largi ale NATO.

Turcia spune că nu a putut procura sisteme de apărare aeriană de la vreun aliat NATO în condiţii satisfăcătoare.

"În viitor, nimeni nu va putea să intervină în ceea ce priveşte ce tip de sisteme de apărare dobândim, din ce ţară, la ce nivel", a spus Erdogan într-un interviu difuzat duminică la emisiunea Face the Nation de la postul  la CBS News.

Erdogan a adăugat că "Nimeni nu poate interfera cu asta. Noi suntem singurii care luăm astfel de decizii".

Statele Unite au impus în decembrie sancţiuni Direcţiei Industriei de Apărare a Turciei, şefului său Ismail Demir şi altor trei angajaţi, după achiziţionarea de către ţară a unui prim lot de sisteme S-400.

Ulterior au continuat discuţiile între Rusia şi Turcia cu privire la livrarea unui al doilea lot, despre care Washingtonul a spus în repetate rânduri că va declanşa cu siguranţă noi sancţiuni.

Erdogan va vizita Rusia săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, iar discuţiile vor include o serie de probleme, inclusiv violenţa din nord-vestul Siriei.

Erdogan a mai spus că preşedintele american Joe Biden nu a ridicat niciodată problema istoriei drepturilor omului din Turcia, văzută ca extrem de supărătoare de către grupurile internaţionale de apărare a drepturilor, confirmând relatările Reuters de la începutul lunii septembrie.

Întrebat dacă Biden a abordat problema în timpul întâlnirii din iunie, pe marginea unui summit NATO de la Bruxelles, Erdogan a spus: "Nu, nu. Şi pentru că nu avem probleme de această natură în ceea ce priveşte libertăţile, Turcia este incomparabil de liberă ", a spus el.

Turcia se numără printre ţările cu cel mai mare număr de jurnalişti încarceraţi, conform cifrelor Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), în timp ce Human Rights Watch (HRW) spune că regimul autoritar al lui Erdogan s-a consolidat prin adoptarea unei legislaţii care contravine obligaţiilor internaţionale în materie de drepturi ale omului.

Surse americane şi turceşti au declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că Biden, care a afirmat în repetate rânduri că promovarea drepturilor omului la nivel mondial se află în centrul politicii sale externe, nu a adus în discuţie problema drepturilor omului în întâlnirea sa cu Erdogan. Discuţia s-a axat pe achiziţionarea de către Afganistan, Siria şi Turcia a sistemelor ruseşti S-400.

Oficialii turci au considerat acest fapt ca un semnal că Washingtonul nu va exercita presiuni puternice în privinţa drepturilor omului, au spus sursele, în pofida criticilor publice repetate din partea administraţiei Biden privind tratamentul grupurilor de opoziţie de la Ankara şi recunoaşterea oficială a faptului că uciderea armenilor din 1915 de către Imperiul Otoman a fost un genocid.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite