În lume

articolul anterior articolul urmator

Este China noul stăpân al Africii?

1
20 Jul 2012 16:18:06
Autor: Florin Mangu

		    China si Africa vor elabora un plan de colaborare pe următorii trei ani FOTO: romanian.cri.cn
China si Africa vor elabora un plan de colaborare pe următorii trei ani FOTO: romanian.cri.cn

Relațiile bilaterale dintre China și Africa sunt privite cu scepticism. Investițiile chineze, ce vizează îmbunătățirea infrastructurii și stimularea sectorului de producție, pot transforma Africa într-o colonie a Chinei, potrivit opiniilor criticilor.

Cooperarea dintre China și Africa a înflorit în ultimii ani și a intrat în atenția presei din întreaga lume.

Câțiva critici, totuși, avertizează asupra pericolului unui „nou colonialism”, privind cu scepticism eforturile Beijingului de a crea legături mai strânse cu Africa.

O retrospectivă asupra unui deceniu de cooperare bilaterală contrazice cu ușurință aceste puncte de vedere tendențioase și lipsite de fundament, relatează People's Daily Online.

Relația dintre China și Africa se bazează pe egalitate și beneficii reciproce, destinate prosperității a 2,3 miliarde de oameni.

În 2011 schimburile comerciale dintre Africa și China au crescut la 166,3 de miliarde de dolari, iar exporturile Africii în China a crescut la 93 de miliarde de dolari.

Pentru China, mărfurile de export venite din Africa, incluzând petrol brut, minerale, oțel și produse agricole, au jucat un rol decisiv în ridicarea nivelului de trai al poporului chinez. Acestea reprezintă un potențial imens pentru producerea mărfurilor chinezești.

Pe de altă parte, China oferă Africii o gamă largă de produse și tehnologii precum și  materiale destinate fabricării mărfurilor de consum.

Mai mult, Beijingul s-a implicat în construirea infrastructurii continentului african și în stimularea sectorului de producție. Un exemplu în acest sens ar fi împrumuturile pe care Banca de Import-Export a Chinei le acordă Africii. Cele mai multe dintre cele 500 de proiecte finanțate de China în Africa sunt destinate îmbunătățirii infrastructurii, incluzând instalații de tratare a apei, construirea de școli și sisteme de irigație.

Toate aceste tactici economice favorizează deopotrivă China și Africa.

Se preconizează faptul că guvernele celor două țări vor  elabora un plan de colaborare pe următorii trei ani, când oficialii Chinei și Africii se vor întâlni din nou la cea de-a cincea conferință a  Forumului pentru Cooperarea Chinei și Africii (FOCAC).

Realitatea este mult mai convingătoare.

Pentru cei care privesc cu un sentiment de neîncredere relația dintre cele două țări, o perspectivă obiectivă asupra istoriei cooperării bilaterale dintre China și Africa ar putea fi edificatoare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Constantin
12.01.2014, 20:11:19

China se poate extinde mult in Africa dar in nici un caz sa nu incerce sa elimine puterea coloniala Israel din,,Republica Sud Africana"ca va fi jale. Sanatate si virtute.