Europa sporeşte presiunile asupra Iranului în legătură cu negocierile pentru relansarea acordului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

Vizita de joi, la Teheran, a coordonatorului european al discuţiilor pentru relansarea acordului nuclear nu poate fi considerată ca fiind „de rutină”, având în vedere escaladarea activităţilor nucleare iraniene şi blocajul din negocieri care durează din luna iunie, au declarat diplomaţi europeni citaţi de Reuters.

Enrique Mora, directorul politic al UE, urmează să poarte discuţii, joi, cu membrii echipei de negocieri nucleare iraniene, la patru luni după ce au debutat discuţiile între Iran şi puterile mondiale, inclusiv Statele Unite, pentru salvarea acordului.

"Vizita vine într-un moment important", au declarat miercuri diplomaţii din Marea Britanie, Germania şi Franţa, cunoscuţi sub numele de E3. Cele trei ţări, împreună cu China şi Rusia, sunt părţi ale acordului.

”Situaţia în domeniul nuclear s-a înrăutăţit şi s-a agravat continuu de atunci”, au spus aceştia, făcând aluzie la îmbogăţirea accelerată de uraniu la o puritate fisibilă mai mare, o posibilă cale către o bombă nucleară.

"Din acest motiv, nu vedem această vizită ca pe o afacere ca de obicei, ci mai degrabă ca pe o vizită decisivă în criză", a adăugat acesta.

Republica Islamică a spus în repetate rânduri că va reveni la negocieri ”în curând” fără a da niciun indiciu despre ce ce înseamnă de fapt acest lucru.

Diplomaţii occidentali au declarat provizoriu că o revenire la discuţiile de la Viena ar putea fi posibilă înainte de sfârşitul lunii octombrie.

"Prin declaraţiile şi acţiunile sale la faţa locului, noua administraţie iraniană a preşedintelui (Ebrahim) Raissi ridică îndoieli cu privire la intenţia sa de a reveni la Planul de Acţiune Comprehensiv Comun (JCPoA)", a declarat purtătorului de cuvânt al Franţei, Anne-Claire Legendre.

"În timp ce refuză să negocieze, Iranul creează fapte pe teren care complică şi mai mult revenirea la JCPoA", a spus ea, adăugând că şi Teheranul ar trebui să fie clar cu privire la intenţiile sale, dacă va reveni la discuţii.

Fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat la acord în 2018 şi a impus sancţiuni Iranului, iar Teheranul a reconstruit stocurile de uraniu îmbogăţit, rafinându-l la niveluri mai ridicate de puritate şi instalând centrifuge avansate pentru a accelera îmbogăţirea.

Preşedintele Joe Biden îşi propune să restabilească acordul pentru a restrânge programul nuclear al Iranului, dar părţile nu sunt de acord asupra măsurilor care trebuie luate şi când.

Problemele cheie includ ce limite nucleare va accepta Teheranul, ce sancţiuni va elimina Washingtonul, dacă vor exista garanţii şi perspectiva unor negocieri ulterioare privind viitorul program nuclear al Iranului, activităţile regionale şi de rachete balistice, au spus diplomaţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite