EXCLUSIV Românul ucis în Afganistan avea 43 de ani şi înainte a lucrat în cadrul unei misiuni OSCE în Tadjikistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român, un norvegian şi un suedez se află printre victimele atacului asupra biroului ONU din oraşul afgan Mazar-i-Sharif, a anunţat o sursă neprecizată citată de Channel 4, în pagina electronică.

UPDATE Traian Băsescu transmite condoleanţe familiei românului ucis în Afganistan

UPDATE Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a confirmat faptul că printre victimele atacului de la sediul ONU din Afganistan s-a aflat şi un român.

Dacă aseară oficialii MAE nu erau siguri de faptul că printre victime se află şi un român, astăzi aceştia au confirmat informaţia oferită în exclusivitate de adevarul.ro. Conform oficialilor MAE, cetăţeanul român se numeşte Filaret Moţco, avea 43 de ani şi lucra ca şi ofiţer de afaceri politice în cadrul misiunii Naţiunilor Unite în Afganistan.

UPDATE Potrivit unor surse neoficiale, se pare că românul ucis vineri în Afganistan se numeşte Filaret M şi avea 43 de ani.  Acesta şi-a devotat întreaga viaţă ajutării semenilor. Înainte de a lucra pentru ONU, a fost angajatul OSCE în Tadjikistan.

Familia sa, fraţii şi mama, se află în România.

Citeşte şi:

Funcţionarul român ucis în Afganistan a terminat liceul la Bistriţa

Iaşi: Lupii negri, pregătiţi pentru o nouă misiune în Afganistan

Caporalul ieşean rănit în Afganistan, un tânăr serios şi foarte ordonat

UPDATE Armata norvegiană confirmă moartea unui ofiţer în atacul asupra sediului ONU din Mazar-I-Sharif.

"Cu profundă durere vă informăm că, după toate probabilităţile, unul dintre ofiţerii noştri a fost ucis în atacul asupra biroului ONU din Mazar-I-Sharif., din Afganistan", a declarat generalul  Morten Haga Lunde, din armata norvegiană.

UPDATE Surse: Cetăţeanul român care ar fi decedat în urma atacului asupra sediului ONU din oraşul afgan Mazar-i-Sharif este un angajat civil al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu statut de funcţionar internaţional, informează Mediafax, citând surse oficiale din interiorul Ministerului de Externe.

Detalii referitoare la identitatea persoanei vor fi făcute publice după anunţarea familiei.

UPDATE Guvernatorul provinciei afgane: "Şapte angajaţi ONU au fost ucişi, dintre care doar doi europeni"

Datele care vin de la faţa locului sunt contradictorii. Numărul morţilor şi cel al răniţilor în urma atacului se schimbă de la sursă la sursă.

Guvernatorul provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif, Atta Mohammad Nour, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că "şapte angajaţi ai UNAMA (Misiunea ONU în Afganistan) au fost ucişi, dintre care cinci sunt nepalezi şi doi sunt europeni, un bărbat şi o femeie", informează AFP.

De asemenea, cinci manifestanţi au fost ucişi şi 20 răniţi. Oficialul afgan a precizat că "peste 20 de insurgenţi implicaţi în atac au fost arestaţi".

"Nu era prevăzut ca manifestaţia să se îndrepte către birourile UNAMA, dar un grup de insurgenţi a mers să atace sediul UNAMA", a explicat guvernatorul.

UPDATE Numărul morţilor în urma atacului manifestanţilor afgani asupra unui sediu ONU a ajuns la 12, potrivit AP, care citează un înalt oficial din cadrul poliţiei locale.

Dintre morţi, opt sunt angajaţi ONU şi patru sunt afgani. 

UPDATE Ministerul de Externe a anunţat, vineri, că, potrivit unor informaţii preliminare, un român s-ar putea afla printre victimele "atacului barbar" de la Mazar-i-Sharif.

"Conform informaţiilor preliminare, printre victimele atacului barbar de la Mazar-i-Sharif s-ar putea afla şi un cetăţean român", a declarat Doris Mircea, director general de comunicare în MAE, citat de Mediafax.

Aceasta a adăugat că "MAE condamnă cu toată fermitatea actele de violenţă şi de intoleranţă" şi a precizat că Ministerul Român de Externe este în contact permanent cu autorităţile din cadrul ONU.

UPDATE Pastorul Terry Jones a declarat, pentru BBC, că nu se simte responsabil pentru atacul asupra sediului ONU, precizând că "manifestanţii au folosit arderea Coranului drept scuză pentru a-şi promova activităţile violente".

Potrivit unui reprezentant ONU, în atac au fost folosite, cu preponderenţă, cuţitele şi armele de foc de mici dimensiuni.

Reprezentantul  ONU în Afganistan, Staffan de Mistura, s-a deplasat în Mazar-i Sharif pentru o evaluare a situaţiei.

UPDATE "După dezarmarea gardienilor care păzeau sediul ONU, mulţimea a năvălit înăuntru. Opt dintre angajaţii străini au fost împuşcaţi imediat, în timp ce alţi doi au fost capturaţi şi decapitaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al generalului Daoud Daoud, şeful poliţiei afgane pentru regiunea de nord, citat de The New York Times.

Potrivit acestuia, au fost arestate 15 persoane care au luat parte la atac şi că situaţia a fost adusă sub control.

Urmăreşte video aici.

UPDATE Potrivit Reuters, care citează purtătorul de cuvânt al poliţiei afgane pentru regiune de nord a Afganistanului, Lal Mohammad Ahmadzai, două dintre victime au fost decapitate.



Moartea angajaţilor ONU a fost confirmată de un purtător de cuvânt al instituţiei. Acesta nu a vrut să precizeze numărul lor sau naţionalitatea.

image

Aceştia au fost ucişi în urma atacului asupra sediului ONU din oraşul afgan Mazar-i-Sharif, comis de manifestanţi care protestau faţă de incendierea recentă a Coranului în Statele Unite.

image

O sursă citată de Channel 4 precizează că în rândul victimelor se află un român, un suedez şi un norvegian.

"În total, au fost ucise 11 persoane, trei membri străini ai ONU, cinci gardieni nepalezi ai Naţiunilor Unite şi trei manifestanţi" afgani, a declarat pentru AFP generalul Mohammad Daud Daud, contactat de la Kabul.

Pastorul american Wayne Smith a ars pe 20 martie un exemplar din Coran, în prezenţa pastorului Terry Jones, care anul trecut anunţa că va arde Coranul la comemorarea a 9 ani de la atacurile asupra World Trade Centre din New York.

image

Un purtător de cuvânt al ONU la New York a confirmat atacul, afirmând că sunt mai mulţi morţi în rândul personalului ONU, fără a preciza numărul.

Manifestaţia a început în jurul orei 13.30 (12.30 ora României), după tradiţionala rugăciune de vineri, iar manifestanţii, circa 500 la număr, au atacat sediul UNAMA în jurul orei 15.00, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei.

image

Urmăreşte aici video.

Oraşul Mazar-I-Sharif este una dintre cele şapte zone alese de preşedintele Hamid Karzai şi coaliţia internaţională pentru a inaugura procesul de "tranziţie". Astfel, de la 1 iulie, responsabilitatea de garantare a securităţii va fi înmânată forţelor afgane.

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite