În lume

articolul anterior articolul urmator

Expert iranian, despre tentativa lui Putin de a încheia un parteneriat militar cu Khamenei: un scenariu luat mai în serios după eliminarea lui Soleimani

8
26 Feb 2020 19:36:42
Autor: Ion Gaidau
Vladimir Putin vizitându-l pe ayatollahul Ali Khamenei FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin vizitându-l pe ayatollahul Ali Khamenei FOTO EPA-EFE

După asasinarea generalului Qassem Soleimani, preşedintele rus Vladimir Putin mizează şi mai mult pe stabilirea unui parteneriat militar cu regimul islamist de la Teheran, în acord cu politica sa de valorificare a haosului, afirmă un expert iranian.

Liderul de la Kremlin a căutat mereu un parteneriat militar cu Iranul, iar acum, odată cu eliminarea generalului Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu drone la 3 ianuarie 2020 din ordinul preşedintelui american Donald Trump, are o nouă oportunitate. Un aspect privit cu îngrijorare la Pentagon, scrie express.co.uk.

Rusia încearcă să tragă avantaje din haos, este de părere un expert iranian.

„Chiar şi pe timpul lui Soleimani, Rusia a valorificat în mod activ haosul din Orientul Mijlociu şi cred că Siria este un exemplu bun“ în acest sens, a declarat Hossein Rassam pentru express.co.uk.

În prezent, „pe fondul creşterii presiunii asupra Iranului, ruşii iau în considerare mai în serios scenariul unui parteneriat militar cu Iranul“, semnalează el, subliniind că acest parteneriat s-ar putea manifesta atât în teritoriul iranian, cât şi în Golful Persic.

De fapt, Pentagonul este de mai mult timp îngrijorat de tentativa Rusiei de a-şi creşte influenţa în Iran. „Urmărim îndeaproape această relaţie“, a recunoscut în primăvara anului trecut un oficial de rang înalt din armata americană.

Iar această relaţie prinde noi contururi pe fondul retragerii trupelor americane din regiune, notează sursa citată.

În opinia lui Andrea Kendall-Taylor, fost ofiţer CIA, „Putin este extrem de oportunist“.

„Va încerca să profite de orice ocazie pe care o poate folosi în legătură cu asasinarea lui Soleimani şi orice act de instabilitate care rezultă din acest lucru pentru a păta reputaţia Washingtonului în regiune“, a subliniat ea.

Cu toate acestea, ajungerea la un parteneriat militar ruso-iranian rămâne o perspectivă nesigură, întrucât Moscova încearcă în paralel să îşi consolideze relaţiile cu Israelul şi Arabia Saudită, doi duşmani declaraţi ai Teheranului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dobrican Felician
26.02.2020, 20:04:59

Deci elefantul - Rusia are nevoie de un parteneriat militar cu purecele -Iranul si nu vice-versa ? Ce are nevoie Rusia este de vecini stabili care sa nu perturbe dezvoltarea sa economica. In rest sunt convins ca Iranul si-ar dori un parteneriat militar cu Rusia,de genul celui al SUA cu Israel.

+4 (4 voturi)
IonIon Codreanu
26.02.2020, 23:17:50

Putin este disperat să-și vând armamentu! Asta ar aduce bani la buget și ar subvenționa producția de armament.

-1 (1 vot)
Pontus Euxinus
27.02.2020, 00:10:06

IonIon Codreanu Nu doar vanzarea de arme , ci si pe principiul "dusmanii tai sunt prietenii mei", deci cine este pe nasoale cu USA se aliaza cu Russia. Fiecare isi gaseste interesul in afacerea asta. In politica nu exista prietenie , ci doar aliante care se fac si se desfac in functie de interese

+5 (5 voturi)
OmTacut
27.02.2020, 09:36:39

Dobrican Felician De ce sa ai dusmani cand poti sa ai aliati pe care te poti baza? Pe de alta parte, Iranul este patzit cu Rusia, care mai mereu i-au batut si au ocupat pentru o buna perioada de timp nordul Iranului.

+2 (2 voturi)
m wakki
26.02.2020, 20:26:58

poate se trece putler la islam să vezi atunci parteneriat

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)