În lume

articolul anterior articolul urmator

Experţi: Omicron a contribuit la triplarea cazurilor de Covid-19 în Africa de Sud în numai 3 zile

6
4 Dec 2021 09:18:56
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Omicron a contribuit la triplarea numărului de cazuri de Covid-19 în Africa de Sud, în numai 3 zile, consideră experţii care monitorizează numărul infectărilor noi din prima ţară din lume în care a apărut noua variantă.

Bilanţul infectărilor zilnice s-a triplat de marţi până joi şi este în continuă creştere. Oficialii spun că este foarte probabil ca Omicron să alimenteze explozia de cazuri şi să devină dominantă în faţa Delta.
 
Bilanţul cazurilor zilnice a ajuns joi la 11.500, pe când la mijlocul lunii trecute se înregistrau în medie 200-300 de cazuri pe zi, notează Digi24
 
Vestea bună este că numărul spitalizărilor cu COVID este relativ mic. Se află pe creştere, dar în ritm mult mai scăzut decât în timpul valului Delta. Experţii cred că vaccinările au jucat un rol în prevenirea cazurilor severe.

Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat, după prima fază a studiilor, că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19, relatează El Pais.

Datele preliminare ale studiului, prezentate Parlamentului, semnalează că testul PCR permite aflarea faptului că infecţia este cu noua mutaţie a coronavirusului fără să fie nevoie de secvenţierea genomului.

NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat miercuri după-amiază în faţa Comisiei pentru sănătate a Parlamentului ţării datele iniţiale ale studiului privind omicron.

Reprezentanţii reţelei au asigurat că se concentrează pe transmisibilitatea şi efectul asupra imunităţii dat de vaccinuri.

„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica omicron este complet diferită de cea a delta sau a altor variante anterioare”, a spus Richard Lessels, expert în boli infecţioase. 

Nu este clar nici dacă perioada de incubare este aceeaşi, în medie de 5 zile, dovedită până acum. Însă, a adăugat Lessels, există certitudinea că „vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”.

„Nu ne îngrijorează atât numărul mutaţiilor, ci unde se concentrează, pentru multe au loc în proteina spike, şi, în special, în părţi cheie, importante în accesul la celulele noastre. Nu ştim dacă anticorpii pot lupta cu ele”, a explicat Lessels. 

El a subliniat că, deşi cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu noua variantă prezintă simptome uşoare ale bolii, „este destul de devreme să spunem cât de periculoasă este omicron, pentru că a fost descoperită acum puţin timp”. „Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu”, a completat el.

În prezentarea sa, a precizat că omicron, prezentă în toate provinciile ţări, va înlocui delta şi a semnalat că poate fi detectată prin test PCR fără secvenţierea genomului.

Printre datele cunoscute până acum legat de omicron se numără: transmisibilitate crescută; vaccinurile, chiar dacă varianta îi afectează şi pe cei cu schema completă, evită spitalizarea; riscul de reinfectare este mare; efectul medicamentelor nu este alterat, pentru că ele nu tratează virusul, ci calmează simptomele.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud (NICD) a confirmat joi că, în noiembrie, din 249 de secvenţieri, 183 au fost omicron. Imunitatea dată de Covid-19, odată trecută, nu oferă protecţie în faţa omicron.

În Africa de Sud, cea mai afectată regiune este Gauteng, unde se află oraşele Pretoria şi Johannesburg. Creşterea numărului de cazuri aici, cu o medie de 20% pe zi în ultima săptămână, nu se reflectă şi în spitalizări.

Varianta omicron a fost descoperită în mai mult de 20 de ţări, însă Africa de Sud şi Botswana au înregistrat 62% dintre cazurile indentificate în lume.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Minus
4.12.2021, 09:34:41

''Omicron a contribuit la triplarea numărului de cazuri de Covid-19 în Africa de Sud, în numai 3 zile'' minciuni şi manipulări, poftiti graficul ''oficial'': https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-africa/ nu e nicio triplare in ultimele 3 zile ci s-au făcut mai multe teste, cine ştie de ce ştie! ''Bilanţul cazurilor zilnice a ajuns joi la 11.500, pe când la mijlocul lunii trecute se înregistrau în medie 200-300 de cazuri pe zi, notează Digi24 '' în iulie erau 24.000 de noi cazuri, tot de la omicron desigur

-25 (29 voturi)
Ionel Marcu
4.12.2021, 09:43:53

Se pare că specialiștii au prevăzut bine: mult mai contagios dar mai puțin letal. Să vedem unde se ajunge dacă numărul de îmbolnăviri se tot triplează la fiecare trei zile. Și dacă avem și la noi cazuri, cu triplarea asta ajungem iar la peste 10.000 de cazuri pe zi, poate 20.000 dar cu mai puțini internați la ATI? Și mai important e dacă vaccinurile existente mai au efect împotriva Omicron. Altfel, va fi dezastru 3-4 luni, până ce adaptează vaccinurile.

+10 (10 voturi)
Vlad Iulian
4.12.2021, 11:06:42

@UrsulPolar : daca vrei sa "calmezi lumea" cu graficul ala, te inseli. Ala e un grafic care baga spaima in orice om inreg la cap care intelege ce inseamna. Este o linie verticala in sus care nu se aseamana cu nimic din ce a fost pana acum. In iulie s-a ajuns la 24.000 doar ca s-a ajuns acolo pe PARCURSUL A DOUA LUNI. E posibil ca saptamana viitoare Sud Africa sa depaseasca usor nivelul respectiv in mai outin de 12 zile. Deci nu e de gluma.

+9 (9 voturi)
undisputed
4.12.2021, 12:12:43

@Vlad Iulian da, cresterea este ingrijoratoare.. Eu as vrea sa fie totul ok, sa fie o varianta care are o forma usoara de boala, dar nu sunt optimist acum, mai ales ca in Ro, sunt putini vaccinati in randul celor in varsta... In ritmul asta ~ in Ianuarie o sa fie plin si aici, daca varianta O inlocuieste Delta

Stengaru Cosmin
4.12.2021, 10:12:51

........... Urmaresc sistematic datele Worldometer . Printre altele vizionez sistematic si de 2-3 ori pe zi situatia SUA , dar nu numai . De aprox o saptamana - cand aveau peste 798- 799 000 , astept sa vad cand , conform tabelului , vor depasi 800 000 decese covid . Si curios , conform tabelului apar zilnic putin peste 100 de noi decese . Daca vizionez diagrama de evolutie a deceselor , acolo apar pentru aceleasi zile intre 1 500 si 1 800 de noi decese covid . Inteleg ca statistica , tabelul si pixul sunt la ei , dar le recomand sa fie mai atenti .... pute cam tare ... manipularea se vede de pe Marte . Tot referitor la statistica oficiala , pe platforma "Statistics and Research ,Coronavirus (COVID-19) Vaccinations", datele despre vaccinare din Romania se opresc in 27 oct cand erau 29 % vaccinati .

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările