În lume

articolul anterior articolul urmator

Experţii OMS cer mai multe date din afara Europei despre serul AstraZeneca

0
23 Apr 2021 11:26:24
Autor: Lorena Mihăilă
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Experţii în vaccinuri de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au spus că este necesară colectarea mai multor date despre incidenţa cheagurilor sangvine la persoanele care au primit în afara Europei vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca.

OMS a reformulat recomandările sale de precauţie în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului AstraZeneca, ţinând cont de datele despre cheagurile sangvine apărute în Europa. "OMS continuă să susţină concluzia potrivit căreia beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât riscurile", a subliniat organizaţia într-un comunicat, conform Hotnews.

Pe 7 aprilie, OMS a anunţat că există o legătură între vaccin şi cheagurile de sânge, dar momentan nu a fost confirmată şi pe lângă acest lucru cazurile sunt „foarte rare”.

Vaccinul AstraZeneca este utilizat în 157 de ţări, potrivit unei numărători efectuate de AFP. Cele mai multe cazuri de cheaguri sangvine au fost semnalate în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană, în timp ce „foarte puţine" au fost raportate în alte ţări, notează specialiştii de la SAGE, departament al OMS.

Experţii recomandă ca persoanele care au dezvoltat cheaguri sangvine după prima doză a acestui vaccin să nu mai primească şi doza de rapel. „O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi realizarea unei analize", notează aceiaşi experţi în noile lor recomandări.

„Raportul beneficiu-risc este cel mai ridicat în grupurile cele mai vârstnice", precizează autorii raportului, potrivit cărora „nu se ştie până în această zi dacă există un risc de tromboză în urma administrării celei de-a doua doze" a vaccinului AstraZeneca. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările