Expertul principal în arme chimice al Statului Islamic a fost capturat de armata americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiune anti-SI în Irak FOTO Consiliul de Securitate al Regiunii Kurdistan/AP
Operaţiune anti-SI în Irak FOTO Consiliul de Securitate al Regiunii Kurdistan/AP

Armata americană l-a capturat pe Sleiman Daoud al-Afari, alias Abu Daoud, principalul chimist al reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), într-o operaţiune efectuată la sfârşitul lunii februarie, relatează The New York Times.

Capturarea lui Abu Daoud i-a permis coaliţiei internaţionale anti-SI, coordonate de SUA, „să efectueze mai multe atacuri aeriene care au perturbat şi deteriorat capacitatea Daesh (acronimul în limba arabă al Statului Islamic, n. red.) de a fabrica arme chimice“, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Sleiman Daoud al-Afari, care supraveghea fabricarea armelor chimice pentru Statul Islamic, a fost capturat la sfârşitul lunii februarie în Irak, potrivit unui oficial militar american. Astfel, organizaţia jihadistă a rămas fără „unul dintre liderii săi de pe câmpul de luptă“, dă asigurări Pentagonul într-un comunicat.

Potrivit Departamentului american al Apărării, Sleiman Daoud al-Afari a furnizat informaţii referitoare la infrastructura Statului Islamic şi programul său de producere a armelor chimice, precum şi despre persoanele implicate în această activitate.

Capturarea lui Sleiman Daoud al-Afari este primul succes făcut public de ETF (Expeditionary targeting force), o unitate a forţelor speciale americane mobilizată de curând în Irak în vederea eliminării sau capturării jihadiştilor şi colectării de informaţii. Prizonierul a fost predat irakienilor joi.

Potrivit The New York Times, coaliţia anti-SI a efectuat, după arestarea lui Abu Daoud, două atacuri în apropiere de Mosul, în nordul Irakului, vizând un obiectiv de fabricare de arme chimice şi o „unitate tactică“.

În februarie, directorul comunităţii americane de informaţii, James Clapper, şi directorul CIA, John Brennan, au acuzat pentru prima dată Statul Islamic că a utilizat arme chimice în Irak şi în Siria, îndeosebi gaz muştar.

„Bazându-ne pe fotografii şi descrieri făcute de opoziţia siriană, credem că Statul Islamic este responsabil de un atac cu gaz muştar comis pe  21 august 2015 la Marea, în Siria“, a afirmat căpitanul Bryant Davis, un purtător de cuvânt al Comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom).

Gazul muştar, care provoacă dificultăţi de respiraţie, orbire temporară şi vezicule foarte dureroase, a fost utilizat pentru prima dată de armata germană în Belgia în 1917. Această armă chimică a fost interzisă de ONU în 1993.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite