În lume

articolul anterior articolul urmator

Explozie puternică în Cairo, după un atentat cu maşină-capcană

0
24 Jan 2014 08:32:06
Autor: Noémi Varga
Sediul poliţiei municipale din Cairo, avariat în urma exploziei de vineri dimineaţă FOTO Reuters
Sediul poliţiei municipale din Cairo, avariat în urma exploziei de vineri dimineaţă FOTO Reuters

O explozie puternică s-a produs, vineri dimineaţă, în capitala egipteană Cairo, în apropiere de sediul poliţiei municipale. O maşină-capcană a explodat, trei oameni fiind ucişi şi 47 răniţi în urma deflagraţiei.

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 47 au fost rănite în urma unui atentat cu maşină-capcană, comis în jurul orei locale 06.30 (şi ora României) în centrul oraşului Cairo, în apropiere de sediul poliţiei municipale. informează Al Jazeera. 
 
Potrivit martorilor oculari citaţi de Reuters, centrul capitalei egiptene a fost cuprins de fum negru şi gros. După explozie, au fost auzite mai multe focuri de armă. 
 
Maşina-capcană a explodat lângă sediul poliţiei municipale, creând un crater în şosea şi avariind o parte din clădire.
 
Explozia a avut loc în ajunul aniversării revoluţiei din 2011 care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, după 30 de ani de guvernare dictatorială.
 
Potrivit BBC, membrii Frăţiei Musulmane, organizaţie declarată grupare teroristă în Egipt, vor organiza proteste masiva, vineri, în mai multe oraşe ale ţării, în semn de nemulţumire faţă de înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, pe care aripa politică a grupării - Partidul Libetate şi Justiţie - l-a adus la putere în urma alegerilor din iunie 2012.
 
 

Citeşte şi:
 
INFOGRAFIE Egiptenii şi-au votat noua Constituţie cu glonţul pe ţeavă
 
Aproximativ 53 milioane de cetăţeni ai Egiptului îşi exprimă în aceste zile susţinerea sau opoziţia faţă de instaurarea unui nou tip de regim autoritar militar, prin consolidarea puterilor comandantului suprem al forţelor armate egiptene, generalul al-Sisi, potrivit observatorilor internaţionali.
 
Puterea egipteană a arestat doi jurnalişti Al-Jazeera, acuzaţi că au pus în pericol „securitatea naţională”
 
Poliţia secretă egipteană a arestat doi jurnalişti ai postului de televiziune Al-Jazeera şi a reţinut alţi doi, toţi patru fiind acuzaţi că au difuzat în mod ilegal informaţii care afectează „securitatea naţională”. Relaţia tensionată dintre actula putere de la Cairo şi Al-Jazeera este de notorietate. În vară, jurnalişti ai postului de televiziune au declarat că „au difuzat minciuni” sub presiunea forţelor care au venit între timp la guvernare.
 
RETROSPECTIVE: Ce rămâne din speranţele Primăverii Arabe
 
Speranţele în vederea unei democratizări rapide, trezite de revoluţiile declanşate în 2011 în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, au fost temperate în mai multe ţări, care au fost cuprinse de violenţă şi represiune, relatează AFP, care prezintă o evoluţie a situaţiei.
 
Armata egipteană a decapitat Frăţia Musulmană
 
Ghidul Suprem al confreriei, Mohamed Badie, împreună cu alţi lideri ai mişcării, au fost arestaţi. Fostul preşedinte islamist, Mohamed Morsi, a fost pus sub acuzare. „Capacitatea noastră de a influenţa evenimentele de la Cairo este limitată“, a declarat Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.
 
Cum au eşuat SUA să pună capăt violenţelor în Egipt
 
Statele Unite, împreună cu aliaţii lor europeni şi din zona Golfului Persic erau pe punctul de a obţine un acord între susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi şi armata egipteană în urmă cu două săptămâni, chiar înainte de reizbucnirea violenţelor, afirmă emisarul UE, citat de „Washington Post“.
 
Cine este generalul Sisi, cel care l-a arestat pe preşedintele egiptean Morsi?
 
Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările