Fericiţi, dar critici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La douăzeci de ani de la căderea Zidului Berlinului, locuitorii ţărilor care erau odată în spatele Cortinei de Fier au sentimente amestecate faţă de schimbările pe care democraţia şi capitalismul le-au adus în viaţa lor, arată un nou studiu Global Attitudes Survey realizat de Pew Research Center în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est : Ucraina, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Lituania şi fost

Raportul compară concluziile cu cele ale unui studiu identic făcut în 1991, chiar după prăbuşirea comunismului, şi arată că, în general, cei mai mulţi oameni din majoritatea ţărilor sunt mai fericiţi acum decât în urmă cu 20 de ani, dar susţinerea lor pentru democraţie şi capitalism este mai mică.

Şi totuşi, Andrew Kohut, preşedintele Pew Research Center, spune că în fiecare ţară investigată, oamenii sunt mai mulţumiţi de vieţile lor acum.

„Satisfacţia faţă de nivelul de trai în toate aceste locuri este mai mare acum, mult mai mare decât în 1991. În 1991, în Polonia de exemplu 12% din polonezi au spus că sunt foarte mulţumiţi de viaţa lor.

Astăzi 44% din polonezi spun asta. În Rusia, atunci erau 7%, iar acum procentul cetăţenilor foarte mulţumiţi de viaţa lor este de 35%. În fiecare dintre aceste ţări, numărul celor mulţumiţi creşte", explică Kohut.

În linii mari, potrivit studiului, oamenii sub 50 de ani sunt mai fericiţi decât generaţia mai în vârstă în legătură cu schimbările pe care le-au adus ultimii 20 de ani. Kohut spune că persoanele mai tinere, mai bine educate şi care locuiesc în oraşe, exprimă cea mai mare satisfacţie faţă de vieţile lor.

Această discrepanţă între generaţii este cea mai pronunţată în Bulgaria şi în Rusia, unde mai puţin de o treime (27%) din persoanele peste 65 de ani sunt favorabile sistemului politic multipartid, faţă de două treimi (65%) din cele cu vârste între 18 şi 29 de ani.

Cei mai entuziasmaţi de democraţie sunt cehii, polonezii şi cetăţenii fostei RDG, în timp ce ruşii, ucrainenii şi bulgarii sunt cei mai nemulţumiţi.

Ucrainenii sunt cei mai nemulţumiţi de schimbările pe care le-au adus democraţia şi capitalismul. În 1991, aproape trei sferturi (72%) erau favorabili democraţiei, iar acum sunt mai puţin de o treime (30%) .

Potrivit studiului, 72% din unguri spun că le e mai rău acum decât în comunism, iar susţinerea pentru capitalism în Ungaria a scăzut de la 80% în 1991, la 46% în prezent.

Adaptare după Radio Europa Liberă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite