Fetiţă ucraineană de 13 ani, în miezul unei manipulări pro-Trump pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald şi Melania Trump FOTO Guliver/ Getty Images
Donald şi Melania Trump FOTO Guliver/ Getty Images

În ciuda eforturilor anunţate de Facebook în privinţa combaterii manipulării politice, cea mai populară reţea de socializare din lume încă reprezintă un mijloc de venit cu ajutorul acestei practici rău intenţionate. Un caz descoperit recent implică un ucrainean aflat în căutarea profitului cu promovarea preşedintelui american Donald Trump şi o fetiţă de doar 13 ani.

Din confortul propriului apartament din Odesa, în sud-estul Ucrainei, un bărbat specializat în promovare oline a creat un adevărat imperiu de pagini pro-Trump pe Facebook. Nu se ştie în ce măsură îl admiră pe cel de-al 45-lea preşedinte american, dar cert este că a văzut în imaginea lui o oportunitate de afaceri. 

Momentul de inspiraţie

Totul a început în 2016, pe vremea campaniei prezidenţiale din Statele Unite, când ucraineanul a aflat de povestea tinerilor macedoneni care s-au îmbogăţit distribuind ştiri false favorabile excentricului candidat republican la Casa Albă, dezvăluie portalul Popular Information. La nici două luni de la învestirea lui Donald Trump, la 21 ianuarie 2017, el a deschis pe Facebook pagina „I Love America“. Prezentată ca un spaţiu de glorificare a patriotismului american, „I Love America“ a funcţionat de fapt ca o mare platformă pro-Trump cu peste 1,1 milioane de abonaţi.

Imagine indisponibilă

Mesaje pro-Trump promovate pe „I Love America“ FOTO Popular Information

Cum funcţiona? Ajutat de fiica sa de 13 de ani şi de o femeie în vârstă cu handicap, bărbatul depista materiale virale în mediul virtual, le colecta într-o bază de date, le modifica puţin pentru a nu încălca algoritmul Facebook cu privire la originalitate şi le redistribuia pe „I Love America“, dar şi pe alte peste o sută de pagini interconectate. A reciclat inclusiv conţinut realizat şi difuzat de Internet Research Agency, agenţia de troli din slujba Kremlinului care a încurajat alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite în detrimentul lui Hillary Clinton. 

Imagine indisponibilă

Pagină asociată „I Love America“ FOTO Popular Information

Ucraineanul îşi populariza mesajele chiar şi pe pagini apolitice la origine, precum „Cut or Note?“. Specializată în difuzarea de imagini cu pisici şi câini, „Cut or Note?“ era folosită destul de des şi pentru promovarea Melaniei Trump (foto mai jos).

Imagine indisponibilă

FOTO Popular Information

 Un caz „tulburător“

Întrebat în legătură cu acest caz, David Carroll, profesor la The New School şi expert în social media, a declarat pentru Popular Information că îl consideră „tulburător“.

Pusă în faţa dezvăluirilor, Facebook a închis întreaga reţea dezvoltată sub umbrela „I Love America“. Însă acest caz arată că reţeaua cu peste 2,3 miliarde de conturi active mai are multe de făcut pentru eliminarea dezinformării şi manipulării politice în spaţiul său.

Practica manipulării politice prin intermediul reţelelor de socializare a devenit o mare problemă în ultimii ani pentru democraţiile occidentale, care se tem că pot fi subminate astfel. Alarma în acest sens a fost dată de două mari procese politice: Brexitul şi scutinul prezidenţial american din noiembrie 2016. La câteva luni de la alegerile din Statele Unite, tinerii unui orăşel din Macedonia de Nord au intrat în atenţia lumii pentru rolul avut în influenţarea acestui proces. Dornici să câştige uşor bani mulţi, liceeni şi studenţi din Veles au inventat articole, le-au publicat pe internet şi au dat peste cap campania prezidenţială de peste Atlantic. L-au preferat pe Trump, pentru că era un element nou şi aducea mai multe vizualizări.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite