În lume

articolul anterior articolul urmator

Finlanda şi Suedia, invitate oficial în NATO

2
29 Jun 2022 16:22:25
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

NATO a invitat oficial Suedia şi Finlanda să se alăture rândurilor sale, relatează CNN, care citează o declaraţie a şefilor de stat şi de guvern din Alianţa Nord-Atlantică.

„Astăzi (n.r. miercuri), am decis să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre NATO şi am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare”, se arată în declaraţie.
 
„Aderarea Finlandei şi Suediei le va face mai sigure, NATO va fi mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură”, contiună documentul.
 
„Securitatea Finlandei şi a Suediei este de o importanţă directă pentru Alianţă, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se mai precizează în declaraţie.
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că, în urma invitaţiei, „avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente”. 
 
„Mă aştept să meargă destul de repede, deoarece aliaţii sunt pregătiţi să încerce să grăbească acest proces de ratificare, astfel încât să aibă loc cât mai repede posibil”, a declarat Stoltenberg.
 
Aderarea celor două ţări la NATO este posibilă în urma ridicării obiecţiilor Turciei, care a cerut extrădarea a 33 de separatişti kurzi şi membri ai mişcării predicatorului Fethullah Gulen.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

freeson freeson4
29.06.2022, 18:23:01

Bravo, Putler! 😁 "Meşter cârmaciul/ Mândră corabia… Meşter cârmaciul". 😂

https://brave.com/
29.06.2022, 18:33:26

Canada va transmite un bine ati venit dragi prieteni nordici !

Modifică Setările