În lume

articolul anterior articolul urmator

Flagelul neîncetat din Mexic. Aproape 60 de cadavre au fost găsite în gropi nemarcate

0
29 Oct 2020 23:17:30
Autor: George-Andrei Cristescu
Locul macabrei descoperiri din Mexic, FOTO EPA-EFE
Locul macabrei descoperiri din Mexic, FOTO EPA-EFE

Echipele de căutări din statul mexican Guanajuato sunt în aşteptarea unor noi descoperiri macabre, după ce în ultima săptămână au fost găsite 59 de cadavre în gropi nemarcate.

Descoperirile sunt cu atât mai şocante cu cât locul lor nu este unul izolat, retras de privirea mulţumilor, ci într-un oraş cu o populaţie semnificativă, Salvatierra, scrie The Guardian.
 
„Suntem în mijlocul unui cartier. Să ajungi acolo (n.red. - în locul unde au fost descoperite cadavrele) trebuie să treci pe lângă case, pe străzi cu oameni”, a spus Karla Quintana, conducătoarea eforturilor de căutarea, insistând că trebuie să existe oameni care să ştie despre existenţa acestor gropi nemarcate şi a cadavrelor aruncate în ele. 
 
Descoperirea, oricât de macabră, nu este însă complet neaşteptată. Statul Guanajuato din Mexic a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai violente fronturi ale luptei dintre cartelurile mexicane pentru controlarea reţelelor de distribuţie. Doar în primele opt luni ale acestui ani, peste 2,200 de persoane au fost omorâte în Guanajuato în atacuri ale cartelurilor, notează BBC. Chiar dacă nu există o confirmare clară, este foarte probabil ca în spatele gropilor şi a cadavrelor să se afle un cartel. 
 
Descoperirea a fost făcută după ce membrii unor familii ale persoanelor dispărute au contactat autoriţăţile, conform sursei citate. Nu este, însă, clar cine a oferit şi informaţiile despre locaţia exactă a cadavrelor. 
 
Preşedintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a venit la putere la finalul lui 2018, una dintre promisiunile sale centrale fiind reducerea violenţelor care sufocă regiuni vaste ale Mexiului. În ciuda promsiunilor, în anul 2019 s-a stabilit un nou record de persoane ucise în războiul drogurilor din Mexic.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările