În lume

articolul anterior articolul urmator

Forţele afgane au cucerit de la talibani zone-cheie din oraşul Kunduz

0
1 Oct 2015 10:37:01
Autor: Mediafax
Militari afgani în timpul unei operaţiuni FOTO EPA
Militari afgani în timpul unei operaţiuni FOTO EPA

Forţele afgane au recucerit zone-cheie din oraşul Kunduz (nord) de la talibani, în urma unei operaţiuni lansate în noaptea de miercuri spre joi care a condus la preluarea unor obiective guvernamentale şi s-a soldat cu pierderi grele în rândul militanţilor, au anunţat joi oficiali, relatează BBC News.

Cucerirea oraşului Kunduz de către talibani a reprezentat o lovitură importantă pentru preşedintele Ashraf Ghani, care marchează un an de când a fost ales în funcţie.

Militari afgani au preluat controlul asupra biroului guvernatorului, biroului şefului poliţiei şi sediului agenţiei de informaţii, a declarat pentru BBC Afghan Sayed Sarwar Hussaini, un purtător de cuvânt al şefului poliţiei din Kunduz. „Cadavre de talibani zac peste tot“, a spus el.

Pe reţele de socializare au fost postate imagini cu forţe guvernamentale în oraş, despre care Sediq Sediqqi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, afirmă că a fost „golit“ de insurgenţi.

Locuitorii din Kunduz erau neliniştiţi după o noapte de bombardamente şi în urma unor informaţii potrivit cărora militanţii au creat puncte de control şi au plasat mine pe drumuri, pentru a împiedica oamenii să plece iar trupele să intre în oraş.

Potrivit unor informaţii de presă, bărbaţi şi băieţi din oraş ar fi obligaţi să lupte alături de talibani, care au confiscat echipament, muniţie şi vehicule de poliţie şi au jefuit bănci.

Forţe străine

Armata americană (US Army) a confirmat că forţe speciale şi consilieri militari americani şi din cadrul NATO se află în zonă, dar a negat că sunt implicate în confruntări pe teren. „Este vorba despre situaţii periculoase, însă, dacă vor fi nevoiţi să se apere, o vor face“, a declarat un purtător de cuvânt.

Situaţia la fortul strategic de la Kunduz, situat pe un deal, capturat de către talibani miercuri, era neclară.

Militanţi au asediat fortăreaţa Bala Hisar timp de două zile, iar aproximativ 200 de membri ai personalului afgan de securitate au abandonat poziţia după ce au rămas fără hrană şi muniţie, potrivit unor oficiali afgani din domeniul securităţii.

De asemenea, în ultimele zile au apărut informaţii despre confruntări în provincia vecină Baghlan, unde o fostă bază NATO ar fi vizată de un atac susţinut.

Lupte s-ar purta şi în unele districte din provincia Takhar, la est de Kunduz, potrivit unor informaţii. Talibanii au revendicat, în plus, că au cucerit un district din provincia Farah (vest).

Potrivit unui corespondent BBC, talibanii încearcă să deschidă fronturi multiple, pentru a distrage atenţia militarilor afgani de la Kunduz.

Capturarea oraşului a consolidat, pe de altă parte, poziţia noului lider taliban, mollahul Mansour, a cărui succesiune a fost contestată de o parte a mişcării.

Atac surpriză

Kunduzul, care are o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori, este unul dintre cele mai mari oraşe afgane, iar ca nod de transport pentru nordul ţării deţine o importanţă strategică. El este, de asemenea, grânarul regiunii şi deţine resurse minerale semnificative.

Talibanii şi-au intensificat violenţele în întreaga ţară după ce NATO şi-a încheiat misiunea de luptă în Afganistan, în decembrie anul trecut, menţinând o forţă „reziduală“ de aproximativ 13.000 de oameni care să ofere formare forţelor afgane şi să participe la operaţiuni împotriva terorismului.

Aproximativ 10.000 de membri ai acestei forţe sunt americani, iar această criză a sporit unele temeri cu privire la intenţia Washingtonului de a-şi retrage şi mai mulţi oameni. Astfel, unii comandanţi militari ar dori să menţină câteva mii de oameni în Afganistan după 2016.

În provincia Kunduz au avut loc o serie de atacuri, începând din aprilie, în contextul în care talibanii îşi unesc forţele cu alţi insurgenţi.

Atacul din noaptea de luni spre marţi a fost rapid şi a luat forţele afgane prin surprindere.

Luptători puternic înarmaţi au luat oraşul cu asalt, în câmp deschis, din mai multe direcţii, ajutaţi de către militanţi infiltraţi, care au pătruns în oraş cu ocazia recentelor sărbători.

Ei au copleşit rapid mai multe puncte de control ale poliţiei, care apărau perimetrul oraşului, după care au înaintat spre centru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările