Forţele de securitate americane au împuşcat doi bărbaţi înarmaţi pe aeroportul din Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Forţele de securitate americane au împuşcat şi ucis doi bărbaţi înarmaţi pe aeroportul din Kabul, potrivit unui oficial american citat de Wall Street Journal.

Cel puţin doi bărbaţi înarmaţi s-ar fi apropiat de militarii americani ce supravegheau evacuarea în siguranţă a personalului diplomatic. Nu se cunosc detalii despre modul în care s-a derulat interacţiunea dintre aceştia şi cine ar fi fost acele persoane.

Scene haotice s-au derulat pe pista aeroportului internaţional din Kabul după ce mulţimi de afgani au năvălit în calea avioanelor militare americane care evacuau personal diplomatic şi cetăţeni. Afganii încearcă cu disperare să plece din ţară după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

Presa americană a relatat despre moartea a cinci persoane fără a oferi detalii despre condiţiile în care acestea au decedat.

Oficialul american a mai dezvăluit faptul că cel puţin trei afgani care au încercat să se agaţe de aripile unui avion al armatei americane au fost ucişi în momentul decolării avionului. 

Separat, martori de la faţa locului au povestit că au văzut trei trupuri însângerate, inclusiv al unei femei, zăcând în faţa clădirii terminalului.

Fox News scrie că aceştia ar fi murit după ce au fost atinşi de gloanţe. Forţele americane au tras în aer pentru a opri oamenii să intre pe pistă.

„Focurile de armă au fost trase pentru a disipa haosul” creat de mulţimea care alerga spre pistă în calea avioanelor.

Toate zborurile de evacuare din SUA au fost suspendate pe aeroportul internaţional Kabul, a confirmat Fox News.

Un oficial american spune că pista nu este „sigură” după ce sute de afgani au „escaladat” zidurile aeroportului şi au inundat pista.

Toate zborurile militare şi charter ale SUA sunt suspendate până la eliberarea pistei, a spus oficialul.

„Afganii cu copii mici stăteau năuciţi lângă operatorii forţelor speciale europene, cu puştile lor cu lunete şi căştile de înaltă tehnologie echipate cu viziune nocturnă. Afară, motoarele elicopterelor şi avioanelor de transport furnizau un zumzet constant, aproape liniştitor. La anumite intervale, grupuri de evacuaţi - personalul ambasadei Indiei sau contractanţii bulgari de securitate - îmbrăcau armuri, îşi puneau căştile şi se îndreptau spre avionul lor”, scrie WSJ.

Oficiali din armata SUA au declarat, sub protecţia anonimatului, că haosul provocat luni pe aeroportul din Kabul a dus la moartea a şapte persoane, între care unele au căzut de pe un avion militar american care decola, potrivit AP.

Şeful Comandamentului Central american, acord cu liderii talibani privind evacuarea

Un oficial american din Apărare a declarat că şeful Comandamentului Central s-a întâlnit faţă în faţă cu lideri talibani pentru a-i îndemna pe militanţi să nu intervină în operaţiunile de evacuare ale armatei SUA în Kabul, potrivit AP, citat de news.ro.

Oficialul a spus că, la întâlnirea de duminică, de la Doha (Qatar), generalul Frank McKenzie a reuşit să obţină un acord cu talibanii de stabilire a unui „mecanism de deconflictare”, aranjament prin care operaţiunile de evacuare la aeroportul din capitala afgană pot continua fără implicarea noilor conducători ai ţării.

McKenzie i-a îndemnat pe talibani să nu se amestece în evacuare şi a spus că armata americană va răspunde prin forţă pentru a apăra aeroportul, dacă este necesar.

Luni, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace a recunoscut, emoţionat, că Marea Britanie este puţin probabil să poată evacua toţi aliaţii săi afgani din Kabul.

Pe lângă cei aproximativ 4.000 de cetăţeni britanici în Afganistan, Regatul Unit procesează solicitări ale unor cetăţeni afgani, precum translatori, care au ajutat în cei 20 de ani de când trupele au ajuns aici.

Wallace a spus că, în viitor, ţara sa trebuie să facă tot posibilul să îi ajute pe aceşti oameni.

Întrebat de ce este atât de emoţionat, el a spus că a fost militar şi „este trist ce se întâmplă şi Vestul a făcut ce a făcut şi va trebui să facem tot posibilul pentru a scoate oamenii de acolo şi să ne respectăm obligaţiile, iar 20 de ani de sacrificiu sunt ceea ce sunt”.

Talibanii au pătruns duminică în Kabul şi au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite