În lume

articolul anterior articolul urmator

Forumul de la Davos: Xi Jinping avertizează în privinţa „consecinţelor catastrofale” ale unei confruntări mondiale

33
17 Jan 2022 14:42:12
Autor: News.ro
Xi Jinping luând cuvântul la Forumul de la Davos 2022 FOTO EPA-EFE
Xi Jinping luând cuvântul la Forumul de la Davos 2022 FOTO EPA-EFE

Preşedintele chinez Xi Jinping avertizează luni că o confruntare mondială între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale”, într-un discurs adresat Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveţia, relatează AFP.

Forumul de la Davos, considerat mult timp locul ultim de întâlnire al mediilor de afaceri cu oficiali politici şi societatea civilă, are loc online, din cauza pandemiei de COVID-19.

Numărul unu chinez a făcut senzaţie la Davos, în 2017, unde a pledat, în mod neaşteptat, în favoarea liberului-schimb şi globalizării, în contextul instalării la putere a lui Donald Trump în Statele Unite, care alimenta temeri cu privire la protecţionism.

Xi Jinping s-a prezentat din nou, luni, ca apărătorul multilateralismului şi a avertizat cu privire la tensiuni la nivel mondial.

„Istoria a dovedit în repetate rânduri că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu are decât consecinţe catastrofale”, a subliniat Xi Jinping, potrivit textului oficial al alocuţiunii sale.

Cel mai puternic om de la Beijing nu şi-a menţionat marele rival american.

„Lumea noastră de azi este departe de a fi liniştită. Retoricile care aţâţă la ură şi prejudecăţile abundă”, a subliniat Xi Jinping, fără să facă alte precizări.

China, prima putere comercială mondială, promovează din nou acorduri regionale de liber-schimb şi iniţiază noi „drumuri ale mătăsii” pe continentul asiatic.

Ea este acuzată însă de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite - principalii săi doi parteneri comerciali - de faptul că a recurs la dumping, la măsuri protecţioniste care penalizează produse importate şi de faptul că restrânge accesul întreprinderilor străine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Lucifer
17.01.2022, 15:17:04

Asta e! China s-a descurcat în Revoluţia Industrială nr.3 şi acum emite pretenţii. Europa de Vest şi Rusia au pierdut războiul tehnologic şi acum sunt în prăbuşire.

-5 (17 voturi)
Don Joe
17.01.2022, 15:29:33

Groaznice pretenții, să terminăm cu era geostrategică a războaielor nesfârșite pentru îmbogățirea SUA din resursele țărilor marginale care nu se pot apăra. Mai rămâne să se deștepte și UE din hipnoza războinică și să lase SUA să urle singure, să vadă că toată lumea e sătulă de istericalele bătăușului din curtea școlii.

-4 (20 voturi)
bouleanu
17.01.2022, 15:31:09

NU CONTEAZA CE VRETI VOI, DEOMCRATIA COCA COLA SE IMPUNE CU FORTA (LA FEL S-A IMPUS SI COMUNISMUL) DE ACEEA EXISTA NATO.

-8 (14 voturi)
Gigi banateanul
17.01.2022, 15:29:47

Nici chinezii nu mai sunt buni, nu-i asa ??? O lume cu 3 sefi (!!) este buna ??? Ce ne spun marii ganditori de la Elvetia ? E buna o lume multipolara ?

-15 (19 voturi)
Todor Cris
17.01.2022, 15:49:30

Adica vrea sa zica ca nu o sa atace niciodata militar Taiwan? Sau vrea sa zica el are voie sa atace militar, si ceilalti sa se abtina sa riposteze? LOL

+1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările