Fost agent dublu în Al-Qaeda: Statul Islamic mă vrea mort! Tu poţi fi următorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Morten Storm este un fost agent dublu din Al Qaeda, angajat de agenţii secrete ca CIA, MI6, MI5 sau serviciile secrete daneze. Volumul său de memorii: „Agentul Storm: Viaţa mea înăuntru Al Qaeda şi CIA“ spune povestea aventurilor sale în interiorul uneia dintre cele mai mari organizaţii teroriste.

„Într-o după amiază a verii trecute am avut o revelaţie. Exista un videoclip pe YouTube, încărcat din Siria, şi eu apăream în el. Câteva minute mai târziu am urmărit cum câţiva jihadişti au deschis focul asupra unor afişe ce reprezentau şase danezi de renume. Unul dintre ei era secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Eu eram altul. Pe ecran au apărut cuvintele: «Duşmanii Islamului»“, îşi începe Morten Storm relatarea citată de publicaţia „Time“.

Pe măsură ce studiam imaginile, am recunoscut unul dintre oamenii înarmaţi. El îşi spunea Abu Khattab. Se alăturase unui grup radical islamist din Siria, dar eu îl recunoşteam de pe străzile Copenhagăi. El era unul din zecile de tineri musulmani danezi care se dusese să lupte în Siria şi care se alăturase grupului asociat Al Qaedei, Al Nusra – sau Statul Islamic din Siria şi Irak (ISIS), care acum controlează zone întregi din Siria şi din Irak, adaugă agentul secret în memoriile sale scrise în colaborare cu Paul Cruickshank şi Tim Lister, şi publicate luna aceasta. 

„Îl respectam pe Osama şi justificam atacurile teroriste“

Un alt video postat pe YouTube îl avea în centru pe Shiraz Tariq, un extremist pakistanez cu care, în urmă cu zece ani, mă jucasem paintball în oraşul danez Odense. Atunci priveam lucrurile în acelaşi fel. Credeam în jihadul împotriva occidentalilor. Eram salafiţi care visau să transforme locuri ca Yemen şi Somalia în state islamice. Îl respectam pe Osama bin Laden şi ne chinuiam să justificăm evenimentele din 11 septembrie 2001 din SUA.

Interpretarea mea fundamentalistă a Islamului, intoleranţa pe care a creat-o, dispreţul pentru oricine nu-mi împărtăşea valorile – toate astea au murit în 2006. Pur şi simplu, nu mai puteam justifica omorârea civililor şi eram deranjat de ce vedeam. Existau contradicţii pe care niciun cleric nu mi le putea explica. Această criză a credinţei m-a condus să colaborez cu nu mai puţin de patru agenţii secrete occidentale împotriva oamenilor cu care mă rugam şi cu care discutam Coranul.

„De la gânduri radicale, la acţiuni violente“

Dar Abu Khattab, Shiraz Tariq şi mulţi alţii pe care i-am cunoscut în timpul anilor mei radicali au luat-o în altă direcţie, trecând de la gânduri radicale la acţiuni violente. Calea spre militanţi pe care au luat-o majoritatea prietenilor mei, fie că s-au născut musulmani, fie că s-au convertit la Islam, a fost deseori asemănătoare: discriminarea, un sentiment de respingere şi apoi vulnerabilitatea faţă de un mesaj simplu şi seducător care oferea disciplină, camaraderii şi un scop. Erau o grămadă de preoţi care puteau livra acest mesaj. Mai exista şi furie la adresa invaziei SUA în Afganistan şi la campania brutală a Rusiei împotriva cecenilor.

„Şi să vă luptaţi cu ei până când nu va mai rămâne niciun «fitnah» (necredincios)“

Eu m-am convertit la Islam după ce am citit o carte despre profetul Mohammed, într-o bibliotecă publică din Danemarca. Eram un tânăr năbădăios cu câteva condamnări la activ. Aşadar, religia mi-a oferit un scop. Profetul avea soluţii pentru orice eventualitate, iar ideea liberului arbitru nu mai părea să conteze.

Acum internetul este folosit ca agent de recrutare, cu camere de chat jihadiste şi cu reviste şi videoclipuri online în diverse limbi, postate pe site-urile extremiste. ISIS stăpâneşte arta propagandei ca niciun alt grup, mai ales în revista online în engleză „Dabiq“, cu videoclipuri zilnice ale luptătorilor săi în acţiune şi cu programele sale sociale.

Prin declararea unui califat în mare parte din Siria şi din Irak şi prin faptul că au arătat cât de nemiloşi sunt membrii lor (fie că este vorba de jurnalişti americani, de soldaţi sirieni sau de membri ai minorităţii religioase yazidi), ISIS atrage adepţi din toată lumea. Sunt în special tineri care doresc să celebreze pedepsele groteşti date duşmanilor, care nu sunt deloc mişcaţi de tratamentele sălbatice la care sunt supuse femeile şi sunt otrăviţi de viziuni distorsionate ale Tărâmului Făgăduinţei.

Li se spune că este de datoria lor să se lupte cu necredincioşii. „Şi să vă luptaţi cu ei până când nu va mai rămâne niciun «fitnah» (adepţi ai altui Dumnezeu, nu al lui Allah) şi credinţa va fi doar în Allah“, după cum spune Coranul. Mi-l aduc aminte pe Anwar al-Awlaki cum repeta acest vers unui grup de studiu din Yemen, în 2006, pentru a justifica violenţele jihadiste în Califat.

Din miile de luptători străini care au fugit spre Siria şi Irak, doar câţiva s-au întors acasă, zguduiţi de brutalităţile de acolo. Alţii s-au transformat în terorişti sinucigaşi sau sunt ucişi pe câmpul de luptă. Un danez cu care mă împrietenisem în Yemen a fost ucis într-o luptă din Siria, anul trecut. Un britanic de origine pakistaneză pe care îl cunoşteam din Anglia a devenit primul sinucigaş cu bombă din Siria.

„Ce mai face familia ta?“

Mulţi alţii învaţă tehnici care le vor folosi să terorizeze Europa şi SUA. 250 de oameni s-au întors în Marea Britanie anul acesta, făcând autorităţile britanice să ridice alerta de atacuri teroriste. Există un pericol imediat pus de „lupii singuratici“ înfuriaţi de atacurile SUA la adresa ISIS. Atunci când teroriştii acţionează singuri este foarte dificil să-i opreşti. Ca agent-dublu din interior, am oprit două asemenea acţiuni care erau îndreptate către Anglia. În ambele cazuri, „lupii singuratici“ au fost cei care mi s-au confesat. Dar nu poţi avea noroc de fiecare dată.

Am văzut unii dintre aceşti oameni îmbrăţişând martirizarea. Mulţi alţii s-au consumat de credinţa că există o singură cale adevărată şi orice alt punct de vedere trebuie exterminat.

Cunosc această gândire. După ce a fost postat videoclipul din Siria, Abu Khattab a explicat de ce merit să mor: „Sarcina lui a fost să-l omoare pe preaiubitul nostru şeic Anwar al-Awlaki“, spunea el. 

Apoi am primit un mesaj de la alt militant danez pe care-l cunoşteam şi care fusese închis pentru rolul jucat într-un complot terorist, dar care a fost eliberat şi trăia în Copenhaga:

Ce mai face familia ta? Toată lumea te urăşte. Toţi te vor mort, spunea el.

Citeşte şi:

NATO creează o coaliţie-cheie împotriva Statului Islamic. Turcia va servi drept bază de operaţiuni

La summitul NATO din Ţara Galilor, care s-a încheiat ieri, SUA au anunţat stabilirea unei „coaliţii-cheie“ formată din zece state, care vor coopera în lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI).

Una dintre cele mai bogate organizaţii teroriste - Statul Islamic. Banii teroriştilor provin din contrabandă cu petrol, răpiri şi afaceri cu duşmanii

Statul Islamic (SI) are o economie prosperă, de sine stătătoare, din contrabanda cu petrol sau din tributul solicitat unei populaţii de cel puţin opt milioane de oameni. Oficiali arabi şi occidentali sunt de părere că SI este una dintre cele mai bogate organizaţii teroriste, reprezentând o ameninţare fără precedent.

ISIS – dincolo de bine şi de rău

Vara anului 2014 marchează momentul în care terorismul pe care-l cunoaştem de sute de ani s-a transformat în ceva nou, un element care depăşeşte deocamdată capacitatea de înţelegere a celor care cunosc virtuţile democraţiei. Pentru prima dată, o grupare teroristă, ISIS, deţine un teritoriu în două state, Irak şi Siria, care nu-şi mai pot exercita decât parţial dreptul de pază a frontierei comune - frontieră care nu mai există pe alocuri.

Profilul grupării SIIL şi implicaţiile sale în regiune

Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) este un grup jihadist activ în Irak şi Siria. Grupul SIIL, condus din 2010 de către Abu Bakr al-Baghdadi, controlează acum teritorii extinse din vestul Irakului şi estul Siriei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite