În lume

articolul anterior articolul urmator

Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru corupţie

0
25 May 2015 11:46:03
Autor: Mediafax
Ehud Olmert a mai fost condamnat, în 2014, la şase ani de închisoare într-un uriaş scandal imobiliar
Ehud Olmert a mai fost condamnat, în 2014, la şase ani de închisoare într-un uriaş scandal imobiliar

Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat, luni, la opt luni de închisoare pentru că a acceptat ilegal bani de la un susţinător american, relatează AP, în pagina electronică.

Olmert a fost condamnat în martie într-un proces rejudecat de tribunalul districtual din Ierusalim. Sentinţa vine după o condamnare la şase de ani de închisoare primită anul trecut într-un caz separat de mită, care a pus capăt carierei politice a fostului premier.

Avocatul lui Olmert, Eyal Rozovsky, a declarat că echipa de avocaţi a acestuia a fost "foarte dezamăgită" de decizie şi va face apel la Curtea Supremă de Justiţie din Israel. Olmert a primit şi o sentinţă de închisoare cu suspendare şi o amendă de 25.000 de dolari.

Olmert a fost obligat să demisioneze la începutul lui 2009, pe fondul acuzaţiilor de corupţie. Plecarea lui a deschis calea alegerii lui Benjamin Netanyahu.
Fostul premier, în vârstă de 69 de ani, a fost achitat în 2012 de o serie de acuzaţii care includ acceptarea de plicuri cu bani de la un om de afaceri american, Morris Talansky, pe când Olmert era primar al Ierusalimului şi ministru. El a primit aproximativ 600.000 de dolari de la Talansky în timpul mandatului de primar şi o sumă de bani suplimentară în timpul mandatului de ministru, dar tribunalul nu a găsit dovezi că banii ar fi fost folosiţi pentru scopuri personale ilicite sau finanţarea ilegală a campaniei.

Talansky, un evreu ortodox din Long Island, New York, a mărturisit că banii au fost cheltuiţi pe ţigări scumpe, călătorii la clasa întâi şi hoteluri de lux, în timp ce el insistă că nu a primit nimic la schimb.

Achitarea lui pentru cele mai grave acuzaţii la vremea respectivă a fost văzută ca o victorie majoră a lui Olmert, care neagă că ar fi corupt. El a fost condamnat pentru acuzaţii mai puţin grave, care i-au oferit speranţe cu privire la revenirea lui în politică.

Dar fostul director de personal al lui Olmert, Shula Zaken, a devenit ulterior martorul acuzării, oferind documente şi înregistrări ale conversaţiilor cu Olmert în legătură cu primirea ilegală a unor sume de bani, ceea ce a dus la rejudecarea procesului. În înregistrări, Olmert este auzit spunându-i lui Zaken să nu depună mărturie în primul proces pentru a nu-l incrimina.

Judecătorii au conchis că Olmert i-a dat lui Zaken o parte din bani în schimbul loialităţii sale şi a folosit banii în scopuri personale, fără să îi raporteze conform legii. Ei l-au condamnat pentru mită, dar şi pentru fraudă şi abuz de încredere.

Într-un proces separat din martie 2014, Olmert a fost condamnat pentru mită într-un scandal cu imobiliare la Ierusalim şi a fost condamnat la şase ani de închisoare. El a cerut să i se permită să rămână în libertate până la anunţarea verdictului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările